avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... PENSIE
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

PENSIE

Buna ziua, am varsta limita de pensionare si aveam dreptul la 1 februarie 2012 la preyentarea dosarului dar pentru ca am fost plecata din tara am depus dosarul doar in aprilie. Nu trebuia sa imi dea banii de cand aveam dreptul la pensie ? gasisem undeva ca in trei luni da la data limita se poate intoduce dosarul si m-am incadrat si totusi imi da doar din data de 28 aprilie, este corect ?
Multumesc pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 09:39, 10 Iulie 2012
Legea 263/2010

Art. 103
(1) Pensia se acorda la cererea persoanei indreptatite, a tutorelui sau a curatorului acesteia, a persoanei careia i s-a incredintat sau i s-a dat in plasament copilul minor, dupa caz, depusa personal ori prin mandatar desemnat prin procura speciala.
(2) Cererea de pensionare, impreuna cu actele prin care se dovedeste indeplinirea conditiilor prevazute de prezenta lege, se depune, incepand cu data indeplinirii acestor conditii, la casa teritoriala de pensii competenta, in a carei raza domiciliaza persoana.

Art. 104
(1) In sistemul public de pensii, pensiile se cuvin de la data indeplinirii conditiilor prevazute de prezenta lege, in functie de categoria de pensie solicitata.
(2) Pensiile se stabilesc prin decizie a casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale, dupa caz, emisa in conditiile prevazute de prezenta lege, si se acorda de la data inregistrarii cererii.


Este corect: de la data inregistrarii cererii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata, punere in plata cfrscrlbv cfrscrlbv Buna ziua , Tatal meu a depus in data de 9.09.2013 dosarul de pensie anticipata. De la unitatea la care a lucrat , persoana care a intocmit dosarul a cerut ... (vezi toată discuția)
Data incepere acordare pensie anticipata cristinaralucaci cristinaralucaci Buna ziua. Tatal meu s-a pensionat anticipat. Dosarul l-a depus in septembrie. Ultima lui zi de munca a fost 30 mai. Decizia de incetare specificadata de 30 ... (vezi toată discuția)
Pensionare la limita de virsta-functionari publici eugeniamunteanu eugeniamunteanu in situatia pensionarii la limita de virsta-dosarul de pensionare intocmirea lui,este obligatia angajatorului sau a persoanei ce iese la pensie ?(functionar ... (vezi toată discuția)