avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatia de crestere a copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatia de crestere a copilului

Buna ziua! am un bebe de un an si jumatate si as vrea sa stiu daca pot sa depun actele pentru a mi se recalcula cei 600 de lei dupa noua lege a mamelor. As mai vrea sa stiu daca la calcularea celor 85% din media celor 12 salarii se iau in calcul veniturile nete sau brute. In cazul in care se iau cele nete, se vor lua in calcul si sporurile lunare, primele lunare sau alte venituri lunare? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:58, 10 Ianuarie 2009
La stabilirea bazei de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in considerare toate veniturile profesionale realizate de persoana indreptatita.
Veniturile din salarii, din activitati independente si din activitati agricole prevazute la art. 1 alin. (3) din ordonanta de urgenta, denumite in continuare venituri, sunt cele definite la art. 55 alin. (1) si (2), art. 46 alin. (1)-(4) si la art. 71 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si reprezinta valoarea obtinuta dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform legii, corespunzator fiecarei categorii de venit.
Prin urmare, se iau in considerare veniturile nete realizate.
Suntem doi tineri pe cale de a deveni parinti Ne doream foarte mult un copil si Dumnezeu a avut grija sa ne binecuvanteze cu unul...Sotia mea pana acum 11 luni a lucrat 4 luni la un magazin de haine ca vanzatoare (perioada noiembrie-2007 ->>14 februarie 2008) ..I sa cerut cartea de munca...Aceasta i-a dat-o respectivului sef,pentru a fii data spre operare la ITM ...Dupa 4 luni a trebuit sa o internam pe sotie in spital,pentru o operatie de apendicita .
Avand nevoie de o adeverinta de salariat,pentru a nu plati spitalizare ,respectivul domn ,nu avea ce adeverinta sa ne dea deoarece acesta ii tinea cartea de munca in birou.
Afland acest lucru am mers la dumnealui pt a lua macar cartea de munca,nu de alta ....dar sa nu se umple de praf in biroul acestuia degeaba.....In fine pe langa cartea de munca,mi-a dat si 3 exemplare de contract de munca,completate si semnate de dumnealui...Sotia mea nu a primit absolut nimic la semnat,si semnatura respectiva de la "angajat" era gata semnata...
acum 11 luni sa angajat la o firma de incaltamine italiana,de data aceasta cu carte de munca...
Sotia a ramas insarcinata si in noiembrie a intrat in concediu maternal(124 de zile) deoarece burta devenise vizibila si in jurul ei era se lucra cu substante toxice neprielnice unei gravide...
Zilele astea trebuie sa nasca...Intrebarea este,mai poate beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului,daca ea naste zilele astea? Precizez ca are deja 11 luni cu ,concediul maternal ,din noiembrie pana acum... SI mai are de stat in acest concediu pana la inceputul lui martie,daca este sa o luam calendaristic....
Ea si-a luat incontinuu salariu la respectiva firma,si o sa il mai ia si in martie respectiv.... Pe 6 Februarie ea ar face 12 luni de pe cartea de munca,adica din moment ce ar face 12 luni pe carte de munca,si-a luat in continuare salariu,si impozitele catre stat sunt platite...Corect?

V-am fii foarte recunoscatori daca ne-ati putea ajuta si pe noi cu aceasta problema...

Va Multumim,

Alexandru Carstea
Sotia dvs va beneficia de CIC si de indemnizatia acordata pentru CIC, numai daca timp de 12 luni de zile anterior datei nasterii copilului a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calculul concediului de risc maternal si concediului de sarcina si lauzie gan92 gan92 Buna ziua.In O.U.G.nr.96/14.10.2003 art.11,alin.2 se arata ca,,cuantumul indemnizatiei de risc maternal este egal cu 75% din media veniturilor lunare realizate ... (vezi toată discuția)
Cic_11 luni si cateva zile Eduard l Eduard l Buna ziua, Sunt angajat in data de 08.12.2008. Inainte de aceasta data nu am realizat venituri. Doresc sa intru in CIC in locul sotiei. Naterea insa s-a ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie copil saftoium saftoium Ma numesc Marian, si as avea o intrebare la care nu am raspuns. In deceombrie 2008 am aflat ca voi avea impreuna cu sotia mea un copil. Eu impreuna cu sotia ... (vezi toată discuția)