avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu pentru cresterea copilului cu semnul ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu pentru cresterea copilului cu semnul intrebarii?

Buna,numele meu este Gabriela,eu sunt angajata din 02.04.2012 cu carte de munca si data aproximativa a nasterii copilului este 01.04.2013 , adica exact la 1 zi inainte de implinirea anului.Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1) mai primesc in acest caz indemnizatia de crestere a copilului pana la 2 ani?cate zile sunt acceptate inainte de a fi exact 1 an de munca
2) in cel mai rau caz , daca cumva va fi nastere prematura adica inainte de a implinii eu 1 an de munca (anterior 02.04.2013) mai primesc acea indemnizatie? sper sa nu se intample dar sunt curioasa daca cumva nasca in februarie sau martie ce se intampla atunci?
3) daca nasc mai repede pot sa-mi bag depun concediu de odihna pana la implinirea unui an de munca sa pot beneficia de acest concediu?

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: pup_me , utilizator 21:13, 11 Iulie 2012
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.

2. Asadar ati capatat raspunsuri pozitive la intrebarile dvs.
la pct 4 nu am inteles , ce perioada se diminueaza (adica nu mai este obligatoriu sa am 12 luni lucrate ma lasa si cu 10 luni lucrate daca eu nasc in februarie si nu am numai 10 luni platite ? nu prea am inteles,multumesc frumos pt raspunsul prompt dar cred ca sunt tare obosita de la servici si inteleg mai greu.
1. Daca nasterea are loc prematur atunci perioada legala de 12 luni se reduce cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.

2. - Dvs. veti aduce de la medicul ginecolog o adeverinta din care sa reiasa ca ati nascut, sa zicem, cu 7 saptamani inainte de data prezumata a nasterii.
- Aceasta perioada se scade din cele 12 luni, adica veti beneficia de indemnizatia de somaj chiar daca nu aveti cele 12 luni necesare, datorita nasterii inainte de termen.

multumesc fff mult pentru raspunsuri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de crestere a copilului andreea123223 andreea123223 Buna ziua. Sunt angajata din data de 15 oct 2018 , in luna iulie,august ,septembrie nu am avut nici un status,dar inainte eram studenta la zi la facultate timp ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de crestere copil ralucaene ralucaene SUNT ANGAJATA INCEPAND CU DATA DE 15 FEBRUARIE 2012 SI DATA PROBABILA A NASTERII ESTE 9 MARTIE 2013. PROBLEMA MEA ESTE CA ESTE PROBABIL SA NASC PREMATUR ADICA ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil daca se naste inainte de termen pam@ pam@ Buna ziua, As dori sa ma lamuriti intr-o problema: am avut un contract de munca pe 2 ore incepand cu 01.04.2013 la o societate, am ramas insarcinata in ... (vezi toată discuția)