avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 249 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... INDEMNIZATIA DE CRESTERE COPIL
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

INDEMNIZATIA DE CRESTERE COPIL

SUNT ANGAJATA INCEPAND CU DATA DE 15 FEBRUARIE 2012 SI DATA PROBABILA A NASTERII ESTE 9 MARTIE 2013. PROBLEMA MEA ESTE CA ESTE PROBABIL SA NASC PREMATUR ADICA INAINTE DE 15 FEBRUARIE. DACA FAC DOVADA MEDICALA CA TERMENUL ERA DUPA 15 FEBRUARIE( ECOGRAF 4D) MA POT INCADRA SA PRIMESC INDEMNIZATIA?
MULTUMESC
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:54, 4 Februarie 2013
1. Daca veti naste in martie 2013 atunci cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC sunt aprilie 2012 - martie 2013.

2. Daca nasterea va fi prematura atunci se aplica prevederile din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.


3. - Asadar daca nasterea se va produce inainte de termen solicitati o adeverinta de la medicul ginecolog care sa confirme acest lucru.
- Oricum va fi tot veti putea beneficia de indemnizatie pentru CCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil IuliaV1984 IuliaV1984 Buna ziua, Am tot citit si am am si eu o nelamurire referitor la acordarea indemnzatei de crestere a copilului. Eu pana in ianuarie 2014 am fost in somaj. ... (vezi toată discuția)
Acordare indemnizatie crestere copil vycktorys vycktorys Sunt angajata cu contract de munca din 12.02.2012 am nascut la data de 12.11.2012 , nasterea fiind gemelara s-a produs prematur la 31 de saptamani, data ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de crestere a copilului valentina0000 valentina0000 buna ziua in luna iunie angajatorul m.a bagat in 19 zile fara plata...eu nu stiam pe atunci ca sunt insarcinata. data la care trebuie sa nasc este 20-23 ... (vezi toată discuția)