avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 415 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... casatoria
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

casatoria

Stie cineva legea speciala care interzice casatoria unei persoane cu boli transmisibile?
Cel mai recent răspuns: provincia , utilizator 10:06, 20 Iulie 2012
daca va referiti la boli venerice, am gasit ca referire ca ar fi vb de decretul 41/1953 art 8, dar efectiv textul nu l-am gasit


Comunicarea reciproca a starii de sanatate e o conditie la incheierea casatoriei

Art. 278.NCC - Căsătoria nu se încheie dacă viitorii soți nu declară că și-au comunicat reciproc starea sănătății lor. Dispozițiile legale prin care este oprită căsătoria celor care suferă de anumite boli rămân aplicabile.
Art. 280. -
(1) Cei care vor să se căsătorească vor face personal declarația de căsătorie, potrivit legii, la primăria unde urmează a se încheia căsătoria

Art. 281. -
(1) În declarația de căsătorie, viitorii soți vor arăta că nu există niciun impediment legal la căsătorie ...
(2) Odată cu declarația de căsătorie, ei vor prezenta dovezile cerute de lege pentru încheierea căsătoriei.

Art. 286. - Ofițerul de stare civilă refuză să celebreze căsătoria dacă, pe baza verificărilor pe care este obligat să le efectueze, a opozițiilor primite sau a informațiilor pe care le deține, în măsura în care acestea din urmă sunt notorii, constată că nu sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege


– dovada indeplinirii conditiei de comunicare a starii de sanatate se face prin prezentarea certificatelor medicale prenuptiale, in momentul depunerii declaratiei de casatorie si prin inserarea in cuprinsul acestei declaratii a mentiunii ca viitorii soti si-au comunicat reciproc starea de sanatate.

Certificatele medicale prenuptiale sunt valabile 14 zile de la data emiterii si trebuie sa cuprinda mentiunea expresa ca persoana se poate sau nu casatori. Examenul medical este obligatoriu si secret, medicul neinserand in certificat o explicare a motivelor pentru care nu s-ar putea incheia casatoria. Legea nu interzice, in principiu, casatoria persoanelor bolnave, cu conditia informarii reciproce a viitorilor soti in legatura cu starea sanatatii lor.
Prin exceptie, legea nu permite casatoria persoanelor debile sau alienate mintal si a persoanelor cu boli venerice transmisibile.
Sanctiunile aplicate in cazul nerespectarii acestei conditii pot fi:-nulitatea absoluta, daca unul dintre viitorii soti sufera de o boala pentru care este interzisa casatoria, indiferent daca celalalt sot a cunoscut sau nu acest lucru ;- nulitatea relativa, daca viitorul sot sufera de o boala grava, alta decat cea pentru care este interzisa casatoria si aceasta imprejurare a fost ascunsa fata de celalalt sot ;

Impedimentele la casatorie
:- in sens restrans, sunt acele imprejurari de fapt sau de drept a caror existenta impiedica incheierea casatoriei. Acestea pot fi invocate din oficiu de catre ofiterul de stare civila sau persoanele delegate pentru exercitarea atributiilor de stare civila, conform prevederilor Legii nr.119/1996 cu privire la actele destare civila ori pe cale de opozitie la casatorie, impotriva viitorilor soti.

sursa: [ link extern ]

119/2006
Art. 28
(1) In cazul in care constata ca nu sunt indeplinite cerintele prevazute de lege pentru incheierea casatoriei, ofiterul de stare civila refuza sa incheie casatoria si consemneaza refuzul intr-un proces-verbal.
(2) In cazul refuzului ofiterului de stare civila de a incheia casatoria, persoana nemultumita poate sesiza instanta de tutela in raza careia domiciliaza.


VA MULTUMESC FOARTE MULT PENTRU RASPUNS.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Razele la plamani necesare pt incheierea casatoriei PERESCU ANDREEA PERESCU ANDREEA Buna ziua, Sunt obligatorii razele la plamani pt. incheierea casatoriei? Raspunsul clinicilor medicale: sunt necesare analize la sange si raze la plamani, ... (vezi toată discuția)
Eliberare certificat prenuptial Gonzales_speedy Gonzales_speedy Buna ziua, ma confrunt cu o problema delicata pe care nu stiu cum sa o rezolv. Urmeaza sa ma casatoresc cu prietenul meu, iar saptamana trecuta am fost sa ne ... (vezi toată discuția)
Casatorie Sabau Margareta Sabau Margareta Ea cetatean roman divortat se poate casatori cu cetatean israelian, necasatorit ,care si-a pierdut cetatenia romana plecind pe vremea comunismului in statul ... (vezi toată discuția)