avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Scutirea impozitului pe cladiri !
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Scutirea impozitului pe cladiri !

Comform legi proprietati si a codului fiscal in vigoare exista o baza legala de scutire a impozitului pe cladire in cazul in care o constructia este noua doar ca aceasta mi - a fost donata cu titlu de donatie. Mentionez ca este prima si singura locuinta pe care o detin.

Va rog sa daca se poate baza legala si modul de aplicabilitate!
Cel mai recent răspuns: Lucian Huzum , Consilier juridic 12:26, 12 Iulie 2012
In cazul dvs nu se acorda aceasta facilitate.

Baza legala :
Codul fiscal( art 284, alin 13, lit.a) ,
[ link extern ]

(13) Impozitul pe clădiri nu se datorează pentru clădirea unei persoane fizice, dacă:

a) clădirea este o locuinţă nouă, realizată în condiţiile Legii locuinţei nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare; sau

b) clădirea este realizată pe bază de credite, în conformitate cu Ordonanţa Guvernului nr. 19/1994 privind stimularea investiţiilor pentru realizarea unor lucrări publice şi construcţii de locuinţe, aprobată cu modificări prin Legea nr. 82/1995, cu modificările şi completările ulterioare.

(14) Scutirile de impozit prevăzute la alin. (13) se aplică pentru o clădire timp de 10 ani de la data dobândirii acesteia. În cazul înstrăinării clădirii, scutirea de impozit nu se aplică noului proprietar al acesteia.


Normele de aplicare a codului fiscal la acest articol :
[ link extern ]

215^1. (1) Potrivit art. 10 alin. 2 din Legea locuinţei nr. 114/1996, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 393 din 31 decembrie 1997, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Legea locuinţei nr. 114/1996, pentru contribuabilii persoane fizice, titulari ai contractelor de construire a unei locuinţe cu credit sau ai contractelor de vânzare-cumpărare cu plata în rate a locuinţelor noi care se realizează în condiţiile art. 7 - 9 din legea menţionată mai sus, scutirea de la plata impozitului pe clădiri se acordă pe timp de 10 ani de la data de întâi a lunii următoare celei în care a fost dobândită locuinţa respectivă



si legea 114/1996- a locuintei :
www.avocatnet.ro/UserFiles/a...



In situatia expusa de dumneavoastra nu beneficiati de nici un fel de scutire. Regula generala prevazuta de art. 249 alin. 1 Cod fiscal este ca orice persoana care are in proprietate o cladire situata in Romania datoreaza anual impozit pentru acea cladire. Art. 250 Cod fiscal prevede care sunt categoriile de cladiri care sunt scutite de plata impozitului.
Exceptia de la regula generala mentionata anterior este prevederea art. 252 alin. 2 Cod fiscal, respectiv in privinta cladirilor dobandite prin succesiune legala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scutire impozit programul prima casa roxanaraveca roxanaraveca Va rog sa-mi spuneti, daca un contribuabil a detinut o garsoniera, cu o suprafata de aproximativ 34 mp, pe care a vandut-o, dupa care a achizitionat un ... (vezi toată discuția)
Impozit locuinte proiectareconstructii2007 proiectareconstructii2007 Buna ziua! Am citit despre o prevedere a Codului Fiscal ce prevede scutirea de impozit pe cladiri pentru locuintele individuale construite cu finantare din ... (vezi toată discuția)
Impozit casa mariana_d mariana_d Hristos A Inviat! Buna seara tuturor, va rog frumos sa ma ajutai cu o informatie: stiu ca exista o lege in baza careia, pentru un imobil nou construit ... (vezi toată discuția)