avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... trecerea din pensie de invaliditate in pensie de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

trecerea din pensie de invaliditate in pensie de limita varsta

Ma numesc V.B.,sunt nascuta in anul 1958 aprilie 2,in prezent pensionar de invaliditate gr.1. am un stagiu de cotizare de 30 de ani.Sunt pensionar din 2010 noiembrie. As dori sa stiu cind as putea sa ies de drept la pensie,din ce perioada nu ar trebui sa merg la revizie medicala? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:46, 13 Iulie 2012
Ca femeie nascuta in aprilie 1958, indepliniti varsta standard de pensionare in luna mai 2019.
Revizuirea medicala se va face pana in 2014.
Va dau mai jos articolele din legea pensiilor pentru informare.
Multa sanatate!

Legea nr. 263/2010:
ART. 82
(1) La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limitã de vârstã, pensia de invaliditate devine pensie pentru limitã de vârstã.
(2) În situaţia prevãzutã la alin. (1) se acordã, din oficiu, cuantumul cel mai avantajos.
(3) Indemnizaţia pentru însoţitor prevãzutã la art. 77 se menţine şi pe durata acordãrii pensiei pentru limitã de vârstã.


ART. 78
(1) Pensionarii de invaliditate sunt supuşi revizuirii medicale periodic, în funcţie de afecţiune, la intervale cuprinse între un an şi 3 ani, pânã la împlinirea vârstelor standard de pensionare, la termenele stabilite de medicul expert al asigurãrilor sociale sau, dupã caz, de cãtre comisiile centrale de expertizã medico-militarã.
(2) Dupã fiecare revizuire medicalã, medicul expert al asigurãrilor sociale, respectiv comisiile centrale de expertizã medico-militarã emit o nouã decizie medicalã asupra capacitãţii de muncã, prin care se stabileşte, dupã caz:
a) menţinerea în acelaşi grad de invaliditate;
b) încadrarea în alt grad de invaliditate;
c) redobândirea capacitãţii de muncã.
(3) Dreptul la pensie de invaliditate se modificã sau înceteazã începând cu luna urmãtoare celei în care s-a emis decizia medicalã asupra capacitãţii de muncã, emisã în urma revizuirii medicale.
(4) Neprezentarea, din motive imputabile pensionarului, la revizuirea medicalã atrage suspendarea plãţii pensiei începând cu luna urmãtoare celei în care era prevãzutã revizuirea medicalã sau, dupã caz, încetarea plãţii pensiei, în condiţiile legii.
(5) Revizuirea medicalã se poate efectua şi la cererea pensionarilor, dacã starea sãnãtãţii lor s-a îmbunãtãţit sau, dupã caz, s-a agravat.
(6) Decizia medicalã asupra capacitãţii de muncã emisã la revizuirea medicalã urmeazã aceleaşi proceduri de contestare şi soluţionare, conform prevederilor art. 71.
ART. 79
(1) Nu mai sunt supuşi revizuirii medicale pensionarii de invaliditate care:
a) prezintã invaliditãţi care afecteazã ireversibil capacitatea de muncã;
b) au împlinit vârstele standard de pensionare prevãzute de prezenta lege;
c) au vârsta mai micã cu pânã la 5 ani faţã de vârsta standard de pensionare şi au realizat stagiile complete de cotizare, conform prezentei legi.
(2) Constatarea situaţiilor prevãzute la alin. (1) lit. a) se face numai cu avizul Institutului Naţional de Expertizã Medicalã şi Recuperarea Capacitãţii de Muncã sau al comisiilor centrale de expertizã medico-militarã ale Ministerului Apãrãrii Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii, dupã caz.



Va rog frumos sa ma scuzati,am niste probleme cu limba,se poate ca am gresit, dar eu sunt un barbat.Multumesc pentru intelegere!
Pentru un barbat nascut in 1958 varsta standard de pensionare este de 65 de ani, adica in aprilie 2023 veti trece de la pensie de invaliditate la pensie pentru limita de varsta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie baciuflorentina baciuflorentina sotul meu are varsta de 53 de ani si este pensionat gr II fara drept de munca. vrem sa stim daca perioada de pensionare pt invaliditate, se considera vechime ... (vezi toată discuția)
Pensie medicala nerevizuibila dana-buzuriu dana-buzuriu buna ziua! apelez la dvs pentru mama mea care este nascuta la data de 24.01.1958 si este pensionata medical cu gr II la datta de 24.05.2012, cu un stagiu de ... (vezi toată discuția)
Pensie nerevizuibila romeoiorgu romeoiorgu in ce situatie un pensionar cu gradul III de invaliditate revizuibil, poate fi trecut ca nerevizuibil? (vezi toată discuția)