avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Buna ziua. Mi-ar fi de folos daca m-ar putea ajuta cineva in legatura cu problema mea. Bunicul meu a decedat acum 3 ani, in viata ramanand doar bunica. Nu s-a facut succesiunea intre bunica mea si mama mea, mama fiind singurul copil. Daca nu s-a facut inca succesiunea, cum s-ar putea face ca partea bunicii si ce ii revine bunicii de pe urma bunicului sa nu ajunga la mama mea? Nu sunt de acord ca mama mea sa beneficieze de pe urma bunicului si mai tarziu de pe urma bunicii, atata timp cat pe ea nu o intereseaza de problemele de sanatate ale bunicii, nu ii pasa daca bunica traieste sau moare. Nu vreau ca dupa ce moare mamaia sa vina bine mersi si sa beneficieze de toata agoniseala bunicilor. Care ar fi procedura legala ca partea ce ii revine mamaiei sa mi-o poata da mie, spre exemplu, prin donatie sau vanzare-cumparare, sau pur si simplu sa nu mai aiba mama nici un drept la acea parte, nici cat este mamaia in viata, nici dupa moartea ei?
O alta intrebare. Daca eu as lua-o pe bunica la mine sau sa o duc undeva, binenteles cu acordul ei, exista proceduri legale prin care mama ma poate da in judecata si sa invoce ca nu am luat-o cu acordul ei, ca mamaia e batrana si nu poate lua decizii? Mentionez ca bunica nu are nici un diagnostic de ordin psihic.
Va multumesc anticipat, tuturor celor care m-ar putea ajuta. Daca mai am intrebari, pe acest subiect, voi mai reveni.
In primul rand succesiunile se deschid prin moarte! Deci bunica trebuie sa moara ca sa dezbateti succesiunea dupa dansa! Iar la succesiune mama dvs este mostenitorul legal.
Deschideti succesiunea dupa bunic .apoi bunica sa faca partaj cu mama dvs sau sa va vanda dar cu pret real cota sa parte ideala din mostenire ramanand in indiviziune cu mama dvs. Urmand ca ulterior sa faceti partaj.
Multumesc. Nu cred ca e nevoie sa imi tot repetati sa vanda cu pret real. E o casa batraneasca cam derapanata, nu costa cine stie ce ca sa nu vanda la pret real. E normal ca eu ma refer la succesiunea dupa bunicul, nu la cea dupa bunica, oricine stie ca succesiunile se deschid dupa moarte. Daca ar fi dupa mine as vrea ca mamaia sa mai traiasca destul de acum incolo. Problema care o pun eu e ca nu vreau sa ii ramana mamei mele partea bunicii.
Acum bunica e in spital si mamei nu ii pasa. Ce vroiam eu, era sa mi se raspunda la intrebarile dintr-o postare anterioara in care intrebam ce e de facut daca mama nu se va prezenta la succesiune, sau daca va spune ca ea nu a primit nici o instiintare, deoarece nu ma sta la adresa din buletin. Se mai poate dezbate succesiunea dupa bunicul daca ea nu se prezinta?
Va multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 20 Iulie 2012
diana_78, utilizator
Mama trebuie citata la adresa la care locuieste. Daca nu se prezinta se prezuma ca a renuntat la mostenire si vor urma ceilalti mostenitori sa culeaga succesiunea.In lipsa de mostenitori, masa succesorala revine statului.Daca insa, in timpul vietii ei, bunica si-a instrainat bunul sau bunurile care compun masa succesorala, nu mai este nimic de mostenit.Cum va mai spuneam, daca se incheiase un contract de intretinere si aceasta a fost prestata, nu va putea ataca, cu succes, acest act juridic si ramineti proprietara deplina asupra partii ei din imobil. Daca in prealabil a dobindit si portiunea bunicului, cum de asemenea va indicam, ramaneti proprietara deplina asupra imobilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire prin testament hiciugabi hiciugabi buna ziua. am nevoie de cateva informatii de la un specialist in domeniu. mamaia mea in etate de 85 ani vrea sa-mi lase mostenire prin testament casa ei si o ... (vezi toată discuția)
Mostenire mel 75 mel 75 buna ziua!tatal meu a murit acum cateva luni.eu sunt fiica lui el fiind divortat de mama mea, iar inainte de decesul lui a murit si copilul lui dintr-o alta ... (vezi toată discuția)
Dreptul de succesiune cristi_marius79 cristi_marius79 Buna ziua,am o problema si m-as bucura foarte mult daca m.ati ajuta,va rog frumos.Bunica mea doreste sa isi dea parte ei de proprietate unui stranepot ... (vezi toată discuția)