avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 217 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Imprumut cu ipoteca pe apartamentul sotiei - sot ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Imprumut cu ipoteca pe apartamentul sotiei - sot platitor - divort - schimbare ipoteca

Buna seara!

As dori un sfat si o directie juridica pentru urmatoarea problema:

O doamna, casatorita, a constatat ca soacra sa a facut un imprumut la banca cu ipoteca pe apartament, si, intrucat imprumutul nu a fost achitat, s-a decalansat procedura de executare silita. Pentru a-si salva soacra din aceasta situatie, tanara doamna a facut un imprumut la banca, ipotecandu-si propriul apartament, pentru a achita imprumutul soacrei si a-i salva astfel apartamentul acesteia.

Doamna a ipotecat apartamentul obtinut inainte de casatorie, prin mostenire de la parintii sai. Imprumutul este pe numele ei, dar platitor este sotul, ea fiind co-platitor.

Problema intervine acum: sotul o paraseste subit, paraseste domiciliul conjugal, se intoarce in apartamentul parintilor si nu mai vrea sa aiba nici o legatura cu sotia. Situatia este cu atat mai grava, cu cat cei doi tineri au un copil minor, in varsta de 7 ani, crescut de bunicii paterni. Bunicii paterni, impreuna cu tatal copilului, nu-i mai permit accesul tinerei doamne la copil si incearca sub toate metodele sa o scoata total din viata lor.

Avand in vedere situatia dramatica, tanara doamna le-a solicitat socrilor sa mearga impreuna la banca si sa faca schimb de ipoteca de pe apartamentul ei, pe apartamentul lor. Acestia au acceptat teoretic, dar, in fapt, de 6 luni de zile o amagesc si o tot amana, vazandu-se clar ca nu au absolut nici o intentie in acest sens. In plus, au conditionat-o ca vor semna schimbul de ipoteca doar cu conditia sa se semneze, in acceasi zi, la notariat actul de divort, si in care sa se specifice ca domiciliul minorului este la bubicii paterni.

Pana in prezent, sotul a platit ratele lunare la banca, dar exista posibilitatea, mare....foarte mare.....ca, la un moment dat, sa refuze sa mai plateasca...

Avand in vedere tot contextul, socrii si sotul par sa fi pus la cale toata aceasta poveste, in sensul ca au abuzat de increderea tinerei femei si au premeditat intreaga actiune de inselatorie, in special ca la scurt timp dupa imprumut, tanarul si-a parasit subit sotia.

Intrebarile mele sunt:
1. Cum trebuie sa procedeze doamna in aceasta situatie?
2. Care este demersul juridic pe care trebuie sa il faca?
3. Ii poate chema in judecata pe socrii si sot, in proces penal, pentru inselaciune?
4. Cum rezolva problema cu copilul minor?


Va multumesc mult pentru raspunsuri si va rog sa luati in calcul ca este vorba despre o femeie si o mama disperata.
Cel mai recent răspuns: amuri , utilizator 11:57, 25 Iulie 2012
Doamna, pana la apartament credite, partaj, ar trebui sa lupte pt copilul ei. Sa inainteze cererea de divort la instanta, sa ceara ca domiciliul copilului sa se stabileasca la dansa, pensie, sa revina la nume etc. Timpul nu curge in favoarea fameii, cu cat copilul sta mai mult la bunici si timpul trece fara ca mama sa aiba contact cu minorul, sansele ei scad.
oricum, pt transferul de ipoteca , trebuie intai obtinut acordul bancii, o evaluarea a aprtamentului socrilor, deci nu e atat de simplu si nu a ar trebui sa cedeze santajului.

Fata de banca, sotii vor ramane datori in solidar cf contractului.
Femeia are posbilitatea sa mearga pe o actiune in pretentii , sa se judece cu fostii socrii pt suma de banii data.. daca are dovezi, daca poate dovedi ca i-a dat suma de bani, poate avea pretenii s-o primeasca inapoi.

Sau mai are la indemana partajul cand vor impartii bunurile ce sunt cumparate impreuna. Suma imprumutata poate fi partajata in instanta.. adica asa cum sotii impart bunurile comune , asa impart si datoriile comune, va cita si banca la partaj.
Pe aceasta cale, folosind orice mijloc de proba ( inscrisuri, martori , interogatoriul domnului), poate dovedi ca banii imprumutati au fost folositi integral de sot, ajutandu-si mama sa scape de executare si astfel sa solicite ca obligatia de plata sa-i revina integral sotului.
Problema e ca imprumutul e garantat cu casa femeii, in caz de neplata, casa va fi vanduta, iar sotului se poate intampla ca sa nu ai ce-i lua.

Pe parte penala, inselaciune nu e. Ar putea depune plangere pt abuz de incredere pe numele socrilor ( depinde si de ce intelegere au avut cand s-a facut acest imprumut) sperand ca macar asa sa obtina o dovada in plus ( scrisa) ca banii imprumutati sunt la socrii.
Va multumesc mult pentru raspuns!

Intr-adevar situatia este dramatica, intrucat dna nu are acces absolut deloc la copil. Nu este lasata nici in parc sa iasa singura cu propriul copil, nu-l mai poate vizita, iar singurele momente, rare pe care le poate petrece cu copilul, la insistente , tipete si certuri, in spatele usii inchise a socrilor, se desfasoara strict in prezenta soacrei.

Multumiri inca o data, si sper ca raspunsul dvs sa o poata ajuta intr-un fel.

Cu respect

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am cumpărat pe numele soacrei, în timpul căsniciei, un apartament la care am contribuit cu o sumă de bani proprii. am șanse să-mi recuperez banii la partaj? THEODORA30 THEODORA30 Bună ziua, în 2015 am cumpărat un apartament cu doua camere, dar pe numele soacrei, asatirita fiind, eu am contribuit cu o anumită suma de bani din ... (vezi toată discuția)
Executare silita imobiliara a unui apartament ipotecat la alta banca edyta edyta Buna ziua!Vin la dvs cu o intrebare. Soacra mea a facut mai multe imprumuturi in decursul anilor si in perioada in care se faceau ,,doar cu buletinul\'\'si a ... (vezi toată discuția)
Contract de imprumut intre persoane fizice - in ce conditii devine nul? atan atan Am un contract de imprumut pe o suma foarte mare, intre mine si fosta mea soacra, care a fost facut in conditiile in care fostul meu sot nu imi acorda divortul ... (vezi toată discuția)