avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... interpretarea unui articol din CCM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

interpretarea unui articol din CCM

Buna ziua,

Va rog frumos sa ma ajutati in legarura cu interpretarea unui articol din CCM .
Unitatea noasta acorda ZLP si ajutoare materiale in cazul unor evenimente familiale deosebite(casatorie, deces,etc).
In CCM la acordarea ZLP-urilor este formulat in felul urmator:
,, Momentul acordarii acestora nu este strict conditionat de data producerii evenimentului, dar nu poate depasi 60 zile calendaristice de la data producerii evenimentului .
Am avut 2 luni, mai si iunie, cand nu am avut CCM pentru ca cel vechi a expirat si cel nou s-a incheiat abia la sfarsitul lunii iunie.
In perioada fara CCM am avut 3 evenimente: 2 decese si o casatorie pentru care se acorda ZLP si ajutor material.
Salariatii au facut cerere pt acordarea lor in luna iulie cand era in vigoare noul CCM ca sa primeasca ajutorul si zlp-urile.
ZLP-urilr s-au acordat pentru ca scrie ca acordarea lor nu este conditionata de data producerii evenimentului iar ajutorul material, nu.
La ajutorul material este formulat in CCM astfel:
In afara ajutoarelor la care au dreptul potrivit legii, salariatii vor beneficia de urmatoarele: .........., si sunt enumerate toate ajutoarele.
Intrebarea mea este:
Tinand cont ca in CCM nu este stipulata nici o conditie pentru acordarea lor, iar evenimentele s-au produs in perioada cand nu era CCM (mai si iunie), se ia in considerare data producerii evenimentului sau data solicitarii salariatilor pentru acordarea lor?

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 20:03, 24 Iulie 2012
Problema se pune ca evenimentele s-au produs intr-o perioada cand nu era reglementata acordarea acelor facilitati,deci cand nu exista un temei legal care sa nasca obligatia angajatorului pt. acordare de zlp si ajutoare,pt. lunile mai iunie neavand un ccc aplicabil
Un act normativ,nu produce efecte retroactiv.
Asadar,in speta ,daca ccm a intrat in vigoare abia in iulie,numai de atunci angajatii care se afla in situatiile mentionate pot beneficia de drepturile stipulate in contract.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Iulie 2012
ContSters136493, utilizator
CCM isi produce efecte de la data inregistrarii lui la institutiile abilitate .. astfel , daca in perioada respectiva nu ati avut CCM , atunci cel nou nu poate fi aplicabil situatiilor retroactive decat in anumite conditii ..

Prevederea din CCM se refera la momentul in care s-a produs evenimentul , intrucat dispozitia se refera la faptul ca ZLP nu sunt acordate in mod obligatoriu la data producerii evenimentului respectiv .. salariatul avand la dispzoitie un interval de 60 de zile de la data producerii acestuia pentru a le solicita.
@anieta,

"Tinand cont ca in CCM nu este stipulata nici o conditie pentru acordarea lor, iar evenimentele s-au produs in perioada cand nu era CCM (mai si iunie), se ia in considerare data producerii evenimentului sau data solicitarii salariatilor pentru acordarea lor?"

Pentru cazul concret,trebuie sa tineti seama atat de data producerii evenimentului,cat si de data intrarii in vigoare a noului ccm ,cele 3 evenimente producandu-se in perioada in care nu exista un ccm aplicabil.
In speta, se ia in considerare data producerii evenimentelor coroborata cu data de cand isi produce efecte c.c.m. ...

In astfel de situatii, este mult mai bine daca aceste aspecte sunt prevazute si in reg.intern al angajatorului ..
Legea 62/2011 precizeaza la ART. 144
(1) Contractele colective de muncă se aplică de la data înregistrării lor la autoritatea competentă(daca este ccm la nivel de unitate se inregistreaza la ITM,n.p.) sau de la o dată ulterioară, potrivit convenţiei părţilor.

Este clara prevederea legala care specifica de cand un contract colectiv de munca se aplica,in situatia data contractul colectiv de munca din unitatea respectiva devine aplicabil de la data la care s-a inregistrat la ITM,daca in cuprinsul acestuia nu exista stipulata o alta data ulterioara,dar oricum nu retroactiv.
De aceasta data trebuie sa se tina seama in concret in primul rand si bineinteles de data producerii evenimentelor.Este iar f. clar si revin,ca daca evenimentele s-au produs intr-o perioada cand nu exista ccm aplicabil,angajatii nu vor putea beneficia de acele drepturi stipulate pintr-un contract aparut ulterior datei de producere a evenimentelor.

Alte discuții în legătură

Ccm nu prevede toate clauzele din ccmunn! care se aplica?? adela05 adela05 Buna ziua! Societatea la care lucrez eu are incheiat CCM. In acest contract nu se prevede si art 51 din CCM la nivel national. Intrebarea mea este, in situatia ... (vezi toată discuția)
Negociere ccm say say Daca in acest moment nu avem ccm si trebuie sa acordam ajutoare pentru iesire la pensie si nastere (in ccm superior nu sunt stipulate ajutoarele, dar la un ... (vezi toată discuția)
Ccm la nivel de ramura simona.elisa simona.elisa Buna ziua, Firma la care lucrez nu are CCM la nivel de unitate, iar ca si cod CAEN - 1051- fabricarea produselor lactate si a branzaturilor, deci dupa ... (vezi toată discuția)