avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CCM LA NIVEL DE RAMURA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CCM LA NIVEL DE RAMURA

Buna ziua,
Firma la care lucrez nu are CCM la nivel de unitate, iar ca si cod CAEN - 1051- fabricarea produselor lactate si a branzaturilor, deci dupa parerea mea face parte din industria alimentara, care a un CCM la nivel de ramura valabil pana in 2015. Beneficiem si noi de prevederile acestui CCM la nivel de ramura, chiar daca nu am participat la semnarea lui( nu ma prea pricep la CCM la nvel de ramura)?
Sunt gravida si vrea sa stiu daca pot beneficia de salariu mediu la nastere , daca este trecut in acest ccm la nivel de ramura?
Multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: rosu gheorghe , utilizator 12:29, 21 Martie 2011
1)-Legea 53/2003 -art.241,alin. 1, lit c
(Clauzele contractelor colective de munca produc efecte, dupa cum urmeaza: pentru toti salariatii incadrati la toti angajatorii din ramura de activitate pentru care s-a incheiat contract colectiv de munca la acest nivel)

2)-Legea 130/1996 -art. 11, alin 1 , lit. C
(Clauzele contractelor colective de munca produc efecte, dupa cum urmeaza: pentru toti salariatii incadrati in toate unitatile din ramura de activitate pentru care s-a incheiat contract colectiv de munca)

3)-Contract Colectiv de Munca Unic la Nivel National – art.3 ,alin.1 ,lit. B
(Clauzele contractelor colective de munca produc efecte, dupa cum urmeaza: pentru toti salariatii incadrati in toate unitatile din ramura de activitate pentru care s-a incheiat contract colectiv de munca,indiferent de forma de capital social (de stat sau privat,roman sau strain/mixt)

coroborate cu Deciziile Curtii Constitutoionale nr. 380/30.09.2004 si nr. 511/15.06.2006

Concluzie: Nu este necesar ca angajatorul sa fi semnat contractul la nivel de ramura pentru a-i fi aplicabil, deoarece, contractul colectiv de munca reprezinta o exceptie de la principiul relativitatii efectelor contractelor.

Cu alte cuvinte, el se aplica nu numai celor care l-au semnat, ci si celor pe care ii reprezinta. Mai mult decat atat, daca la un anumit nivel la care se poate incheia contract colectiv nu exista unul deja incheiat, atunci la acel nivel se va aplica contractul colectiv de munca de nivel superior. Acest lucru decurge din prevederile art. 241 din Codul muncii, precum si din cele ale art. 11 din Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de munca, republicata.

Prin urmare, daca nu exista contract la nivel de unitate sau grup de angajatori, va fi aplicabil contractul colectiv de munca la nivel de ramura.

Problema este daca la momentul cand puteti solicita dreptul va mai fi in vigoare vreunul dintre aceste acte normative!!

Ultima modificare: Joi, 17 Martie 2011
rosu gheorghe, utilizator
Pai ccm la nivel de ramura -industria alimentara este valabil pana in 2015, iar eu voi naste in Mai . Eu ma gandesc ca daca este valabil pana in 2015, voi beneficia nu?
Si CAEN 1051- fabricarea produselor lactate si a branzaturilor , face parte din industria alimentara, deci ma incadrez nu ?
simona.elisa a scris:

Pai ccm la nivel de ramura -industria alimentara este valabil pana in 2015, iar eu voi naste in Mai . Eu ma gandesc ca daca este valabil pana in 2015, voi beneficia nu?
Si CAEN 1051- fabricarea produselor lactate si a branzaturilor , face parte din industria alimentara, deci ma incadrez nu ?



Asa este insa in materie de drepturi, in tara asta, este greu sa te mai bazezi pe ceva avandu-se in vedere ca ele se restrang pe zi ce trece.
Aproape orice act normativ care apare iti mai ia macar un drept (bine ca nu-l iau si pe stangu')!!
Da, asa este . Cel putin de cand sunt gravida , s-a modificat indemnizatia pt. cresterea copilului, unele alocatii nu se mai dau, nu mai am siguranta locului de munca pana la terminarea CCI, nu stiu daca mai primesc salar la nastere, si cred ca mai pot continua.
Va multumesc pentru raspuns.
Dar pentru CCM la nivel de ramura- servicii (transporturi) aveti idee daca s-a schimbat ceva pentru acordarea salariului mediu la nastere? Sunt absolut bulversata deoarece acest ajutor trebuia sa il iau de aproximativ 2 luni si sunt practic pusa in stand-by de catre angajator... va rog mult o lamurire scurta macar!!!

Alte discuții în legătură

Aplicabilitate contract colectiv unic pe ramura rosu gheorghe rosu gheorghe Sunt lider sindical si m-ar interesa daca pot introduce in instanta o actiune prin care angajatorul sa fie obligat sa recunoasca contractul colectiv pe ramura ... (vezi toată discuția)
Ccm nivel ramura gentilom gentilom La o firma care are ca obiect de activitate transportul pe apa(maritim si fluvial) dar care intre timp a vandut navele maritime si a ramas doar cu cele ... (vezi toată discuția)
Aplicabilitate ccm la nivel de ramura ginnyy ginnyy Potrivit dispozitiilor CCM ramura: Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte pentru toţi salariaţii încadraţi în unităţile din ramura ... (vezi toată discuția)