avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 744 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Sentinta de condamnare si obligarea la despagubiri ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Sentinta de condamnare si obligarea la despagubiri materiale si morale-cum procedam?

buna ziua pe 7 iunie am avut ultimu termen in proces ,inculpatii au fost pedepsiti cu pedeapsa cu inchisoarea cu suspendare si obligati la plata cheltuieli judiciare si daune civile si morale partilor vatamate adica mie si bunicii intrebarea mea este ca vineri inculpatii au primit sentinta acasa in termen de 15 zile tre sa imi dea banii ce fac daca nu mii da ,merg la executor sau imi trebuie sentinta ajutatima va rog !
Cel mai recent răspuns: cipriang4s , utilizator 14:01, 17 Iulie 2013
In cazul in care inculpatii nu se conformeaza de buna voie hot. judecatoresti in termenul stabilit de catre instanta va trebui sa intrati in posesia titlului executoriu (sentinta) o investiti cu formula executorie, dupa care mergeti la executor si faceti o cerere de executare silita.
Puteti face aceste demersuri in termenul stabilit de instanta pt plata despagubirilor ca in cazul in care acestia nu se conformeaza sa nu pierdeti prea multt timp cu executarea silita.
Dupa ce sentinta ramane definitiva ( sentinta poate fi atacata cu apel si recurs sau numai cu recurs dupa caz), daca inculpatii nu vor achita despagubirile materiale si morale asa cum au fost obligati, aveti posibilitatea sa puneti in executare hotararea.
Hotararile penale nu se comunica, prin urmare pentru a intra in posesia unui exemplar, este necesar sa va adresati cu o cerere presedintelui instantei pentru eliberarea unei copii xerox.
Ulterior eliberarii acesteia, veti formula o noua cerere adresata presedintelui instantei, pe calea careia veti solicita legalizarea si investirea cu formula executorie a acesteia si veti anexa acestei cereri:
-taxa de timbru de 6.00 lei,
-timbru jud. de 0,30 lei,
-sentinta a carei legalizare si investire se solicita.
Dupa ce obtineti sentinta legalizata si investita cu formula executorie, va puteti adresa unui executor judecatoresc.
multumesc de raspunsuri un model cerere se poate? stiti daca in perioada aceasta pot sa merg la instanta sau sunt in vacanta ?
Se poate merge si in vacanta numai in anumite zile. Urmeaza sa vedeti in ce zile puteti merge.
Cerere de investire si legalizare o sa gasiti la xerox-ul de la instanta.
buna ziua ,am vorbit la judecatoria roman si am cerut sentinta dar mi sa spus ca procurorul a facut recurs si se va judeca la piatra neamt eu ce pot sa fac?

Alte discuții în legătură

Comunicare minuta penala dragosandrei dragosandrei Daca in urma comunicarii minutei penale s- adispus acordarea pedepsei de 2 ani cu suspendare cum imi recuperez prejudiciul ?? (vezi toată discuția)
Ce urmeaza? spike00spiegel spike00spiegel Am avut un proces the plangere impotriva NUP ca intimat, si se pare ca am castigat, pe portal.just.ro e afisat \"Respinge plângerea. Definitivă \" A trecut ... (vezi toată discuția)
Legalizare cercetasa cercetasa o sentinta definitiva trebuie legalizata pentru a putea cere despagubirile morale si materiale de la inculpat? (vezi toată discuția)