buna ziua
am dat judecata o societate de stat sa-mi vanda locuinta care ii apartinea si in care stateam in chirie, conform decretului 62/1990 si legea 85/1192.
am castigat si la calculul final, societatea mi-a aplicat si tva 24 %.
este corect asa? va multumesc anticipat pt lamuriri
Da, este corect pentru ca societatea cu capital majoritar de stat este platitoare de TVA. Dumneavoastra platiti TVA ca la orice alt produs achizitionat.
si nu imi spuneti va rog si prevederea legala, articolul din lege unde este prevazut astfel? intelesesem ca vanzarile de imobile ar fi scutite de taxa. va multumesc frumos.
Regula generala este art. 125, 125 indice 1 si 126 Cod fiscal. Pentru lamurirea dumneavoastra studiati art. 141 Cod fiscal - scutiri de la plata taxei si vedeti daca va incadrati in una dintre operatiunile scutite de taxa. Eu zic ca nu.
problema e in felul urmator si as fi multumit daca ma ajutati. conform raportului de expertiza, locuinta care face parte dintr-un bloc, mi se vinde fara teren, pentru ca terenul face parte din domeniul public al statului, care am inteles ca nu se poate vinde nici prin sentinta la cea mai inalta curte. in sentinta se prevede sa platesc suma stabilita de expert insa nu se face referire la tva, iar ei mi-au facut factura cu tva. desi in sentinta nu sunt obligat la plata tva, in cazul acesta sunt obligat sa platesc tva in conformitate cu prevederile legale pe care le-ati enumerat mai sus? va sunt recunoscator pt un viitor raspuns.:)
Conform art. 141 alin. 2 lit. f) Cod fiscal livrarea de constructii este scutita de plata taxei, prin exceptie scutirea nu se aplica pentru livrarea de constructii noi. In cazul dumneavoastra inteleg ca nu este vorba de o constructie noua.
Insa, conform art. 141 alin. 3 Cod fiscal orice persoana impozabila poate opta pentru taxarea operatiunilor prevazute la alin. 2 litera f). De obicei se opteaza pentru taxarea vanzarilor din constructii pentru a se evita calculul ajustarilor de TVA. Cu alte cuvinte daca societatea vanzatoare nu si-a ajustat TVA, va vinde cu TVA, daca si l-a ajustat atunci este obligata sa vanda cu scutire conform art. 141 alin. 2 litera f.