avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA vanzare imobil art 141 (2) f
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA vanzare imobil art 141 (2) f

SRL platitor de TVA
Hala+teren achizitionata in 2003, tva dedus, folosita pana in 2007 si inchiriata pana in prezent cu tva. Reevaluare la dec.2008.
Vreau sa vand catre persoana fizica.
1. Se plateste TVA pentru vanzare catre persoana fizica sau este "operaţiune, de asemenea, scutite de taxă"?
2. Cum procedez pentru reducerea pretului (reevaluat in 2008, mare)?

Art 141 (2) Următoarele operaţiuni sunt, de asemenea, scutite de taxă:
f) livrarea de către orice persoană a unei construcţii, a unei părţi a acesteia şi a terenului pe care este construită, precum şi a oricărui alt teren.
Cel mai recent răspuns: Cornelia Tulpan , Contabil 19:27, 16 Iunie 2009
1. Nu se incadreaza operatiunea d-voastra la cele scutite de plata TVA, prin urmare va trebui ca pretul de vanzare sa includa TVA.
2. Faceti o noua reevaluare pe care o introduceti in contabilitatea societatii , ulterior faceti vanzarea.
multumesc pentru raspuns.
Am totusi doua intrebari:
1 de ce? pentru ca cumparatorul nu este platitor de tva?
2 ar merge si prin licitatie, cu vanzare consecutiva-nu se obtine pretul cerut?
1. Pentru ca nu va incadrati in derogarile prevazute de Codul Fiscal si mai mult decat atat pentru ca vorbim de o tranzactie imobiliara in care vanzatorul este platitor de TVA, iar pretul de vanzare , conform legii, trebuie sa prevada acest TVA.
2. Daca mergeti pe Licitatie conform C.proc.civ. puteti diminua cu 20% pretul de pornire daca nu se adjudeca de la prima licitatie. Totusi, de ce doriti sa mergeti pe licitatie cand mai usor e sa reevaluati proprietatea si ulerior sa o vindeti?
Persoana impozabilă care a avut dreptul la deducerea integrală sau parţială a taxei aferente unei construcţii sau unei părţi din aceasta, şi care, la sau după data aderării, nu optează pentru taxarea operaţiunilor prevăzute la art. 141 alin. (2) lit. f), Cod fiscal, va ajusta taxa deductibilă aferentă, în condiţiile prevăzute la art. 149, Cod fiscal, dar perioada de ajustare este limitată la 5 ani.
Persoana impozabilă care nu a avut dreptul la deducerea integrală sau parţială a taxei aferente unei construcţii sau unei părţi din aceasta, şi care optează, la sau după data aderării, pentru taxarea operaţiunilor prevăzute la art. 141 alin. (2) lit. f), Cod fiscal, va ajusta taxa deductibilă aferentă conform art. 149, Cod fiscal, dar perioada de ajustare este limitată la 5 ani.
În cazul prezentat de dvs. se va face ajustarea numai dacă veţi vinde acest imobil în regim de scutire, deoarece în 2003, la achiziţie, aţi dedus TVA, care trebuie ajustat/corectat.

Notificarea

Dacă se doreşte să se vândă acest imobil în regim de taxare, adică cu TVA, ar trebui depusă notificare la organele fiscale, aşa cum sunt reglementările de la pct. 38 din H.G. nr. 44/2004; notificarea se face pe formularul de la Anexa 3 la aceste norme.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Compensare dividende cu un imobil (teren) Lulica Lulica Buna ziua As dori sa ma sfatuiti in urmatoarea problema: in 2007 am cumparat un teren pe societate. Societatea are 2 asociati care au de ridicat dividende din ... (vezi toată discuția)
Calculez prorata florentyna florentyna in februarie 208 am vandut cladiri si terenuri din patrimoniu. in aceste cladiri si pe ac terenur imi desfasuram unul din obiectele mele de ... (vezi toată discuția)
Ajustare tva si/sau notificare chirie crinarug crinarug Am sa va rog sa-mi spuneti parerea Dvs. in urmatoarea problema: In 2006 societatea A (neplatitoare de TVA - deci nu s-a dedus TVA) cumpara teren cu imobil de ... (vezi toată discuția)