avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general contribuții
Discuție deschisă în Contabilitate în general

contribuții

Buna,
Aș avea nevoie de un pic de ajutor.
Suntem un SRL cu 8 angajați care au CIM și cu norma întreaga și cu timp parțial.Pe lânga aceștia mai avem 50 ce colaboratori cu contract de comision.Aceștia la rândul lor sunt din ei cu CIM la alte societăți sau sunt dintre ei care nu au nici un loc de muncă.
În acest caz cum procedez cu reținerile la sursă. Pentru cei care au contract de muncă rețin CASS(5,5%)din venitul pe care-l realizează ca și colaborator. Pentru cei fară contract rețin și CAS(10,5%). Problema e ca sunt dintre ei care nu ajung sa realizeze nici macar salariul minim pe economie.Atunci ar trebui sa fac aceste rețineri doar la 2-3 luni cand realizează venit suficient pt a avea de unde să fac scăderea. Impozitul îl reținem la toți 16%.Înca o intrebare. Pe ce tip de declarație fac acest lucru. Pe D112 chiar daca nu sunt angajați cu carte de muncă?
Apropo! Mai avem și 4 persoane care au PFA și la aceștia cum procedez?
Pâna acum rețineam doar impozitul restul plăteau ei către casa de pensii și sănătate.
Mulțumesc.
Aștept sugestii.
Cel mai recent răspuns: cami6891 , utilizator 18:46, 18 Iulie 2012
1.La contractele de mandat (colaboratori) se retin din brut 10.5% pensie si 0.5% somaj si la suma ramasa se aplica 16%. Asta se face lunar, indiferent de suma si se raporteaza in D112. Darile pentru colaboratori: 16% se raporteaza in randul 616, pensia in randul 419 si somajul in 424.
2.PFA-ul trebuie sa va emita factura si-l intereseaza darile (PFA isi tine contabilitate de obicei in partida simpla).
Mulțumesc de ajutor.
Dar se reține șomajul? Am înțeles că doar CAS și CASS trebuie reținut.Sănătatea pt colaboratori la ce rând trebuie sa o înregistrez?
Dar pt acestia inregistrez reținerile la global nu nominal pe fiecare colaborator în parte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conventie civila Adi Lungu Adi Lungu Buna ziua. In cazul unei conventii civile, ce retineri se efectueaza din venitul brut? Multumesc. (vezi toată discuția)
Obligatii buget asoc propr. machiador machiador Subiect: obligatii fiscale la buget Pentru o asoc. propr. e corect cum am procedat privind retinerile la buget ,astfel: - pt.functia de presedinte ... (vezi toată discuția)
Cuantum taxe si impozit salariu ninel_d ninel_d Buna ziua as dori sa stiu care este cuantumul taxelor si impozitului pe salariu pentru un angajat si care este cuantumul pe care il plateste un angajator ... (vezi toată discuția)