avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1835 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale legea 85/2006
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

legea 85/2006

Buna ziua, as avea si eu o intrebare pentru cei cu experienta in materie de insolventa.. La articolul 80 litera 2 , a , a legii se mentioneaza ca transferurile patrimoniale efectuate cu asociati care detin minim 20% din capitalul firmei in ultimii 3 ani pot fi anulate de judecatorul sindic.
In cazul meu (fiind administrator al firmei), am vandut o cladire extratabulara, unui asociat cu peste 20% in ultimii 2 ani. Problema este ca nu am facut nici un act fraudulos, deoarece cladirea respectiva se afla pe pamantul intabulat al respectivului asociat (deci nu puteam gasi nici un alt client pentru vanzare), pretul de vanzare este corect si plata pretului a fost facuta in contul firmei. Mai mult, la data respectiva nu existau creditori prejudiciat dar acestia au aparut in timp datorita situatiei economice la nivel national.
Poate cineva sa imi raspunda daca aceasta tranzactie poate fi incadrata la cele la care se refera art 80, in conditiile in care pot dovedi ca transferul a fost facut cu buna credinta.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Ileana Schwarz , Avocat 18:04, 12 Ianuarie 2009
Da poate fi anulat acest act, dar ramane totusi la latitudinea judecatorului sindic.
~ Conținut șters la cerere ~
Va multumesc pentru raspunsuri!
Adevarul ca nu sunt inca in situatie de insolventa dar e bine sa ma informez din timp asupra consecintei unor anumite actiuni.
Nedumerirea mea era legata de faptul ca legiuitorul nu a prevazut la art.80 ca transferul sa fi avut legatura cu falimentul, si daca simpla incadrare in conditiile art 80 reprezinta dovada prejudiciului adus. Oricum, am argumente cu care sa probez buna credinta, insa voiam sa stiu care este experienta Dvs. in asemenea cazuri, si daca instanta obisnuieste sa asculte si sa tina cont si de ce are de spus debitorul.

In alta ordine de idei, exista posibilitatea ca restituirea unui imprumut acordat societatii, unuia sau mai multor asociati sa fie incadrat la art.80?
Multumesc!
Lichidatorul va aprecia analizand situatia societatii daca eventuale transferuri au fost sau nu frauduloase si au provocat sau nu starea de insolventa.In situatia in care s-ar solicita o astfel de anulare ar avea loc un proces in care partile vor formula aparari. Nu se declara pur si simpu frauduloase actele!!Inlocuirea unei valori din activ cu alta, in conditiile in care pretul a afost serios nu poate fi calificata ca actiune frauduloasa, cu scopul de a se sustrage de la plata datoriilor pe care le are firma.
Acelasi lucru se va intampla si cu privire la restituirea imprumutului.

av. Ileana Schwarz

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apartament cumparat de la o persoana juridica romana - voi avea probleme? andy33 andy33 Buna ziua! Intentionez sa cumpar un apartament de la o persoana juridica romana (asociatii sunt arabi). Un avocat mi-a spus ca daca aceasta societate ... (vezi toată discuția)
Vanzare auto de pe societate catre persoana fizica CRISTIAN CIRMACIU CRISTIAN CIRMACIU Buna seara. Am urmatoarea speta. O societatea a intrat in faliment si lichidatorul a solicitat anularea unui transfer de drepturi patrimoniale, conform unei ... (vezi toată discuția)
-act normativ-legea 85/2006-sectiunea- 4-situatia unor acte juridice ale debitorului- rodica_post rodica_post Sectiunea 4 - Situatia unor acte juridice ale debitorului Art. 77 Toate actiunile introduse de administratorul judiciar sau de lichidator in aplicarea ... (vezi toată discuția)