avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 731 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Casatorie intre cetatean roman si cetatean american ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Casatorie intre cetatean roman si cetatean american nascut in Romania

Bun gasit tuturor,

iata situatia, eu cetatean american dar si roman (nascuta fiind in Ro) vreau sa ma casatoresc cu un barbat cetatean roman. Inteleg ca pe langa pasaport am nevoie sa vin si cu certificatul de nastere la oficiul starii civile.
Adevarat sau fals?
Pot sa ma casatoresc fara acest certificat de nastere doar pe baza de pasaport, si buletin america atasat, daca este nevoie?
Din motive pe care nu vreau sa le discut acum, dar daca sunt intrebata ma pot explica mai clar, nu vreau sa aduc certificatul de nastere cu mine la starea civila. Credeti ca ma vor casatorii sau nu?
Cum pot sa ma casatoresc fara sa folesesc certificatul de nastere?
Multumesc anticipat,
o capshuna
Cel mai recent răspuns: yvk , utilizator 03:16, 24 Iulie 2012
Ambasadele si consulatele americane nu oficiaza casatorii.
Pentru oficierea casatoriei in Romania trebuie sa prezentati si certificatul de nastere. Documentele necesare le gasiti aici: [ link extern ] /
Daca exista casatorii anterioare desfacute prin divort in strainatate trebuie sa obtineti mai intai recunoasterea divortului in Romania si inscrierea mentiunii de divort in actul de nastere. De asemenea, daca v-ati schimbat numele in strainatate trebuie sa solicitati inscrierea mentiunii privind schimbarea numelui in actul de nastere.
In Romania nu va puteti casatori fara certificat de nastere. [editat]. Daca vreti sa va casatoriti ca cetatean american aveti nevoie de adeverinta de cutuma eliberata de ambasada Americii din Romania. Mai bine ar fi daca v-ati casatori ca cetatean roman cu domiciliul in strainatate, banuiesc ca aveti si pasaport de CRDS.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Iulie 2012
gi-jane2, moderator
Multumesc foarte mult ptr raspunsuri. Studiez si alte optiuni si clar ca ideea cu casat. in Romania este mai dificil de pus in practica decat ma asteptam. Totusi, ce este "pasaport de CRDS"? Daca nu anticipez gresit , cetatean ro cu dom. in strainatate, atunci raspunsul este, nu, nu am pasaport romanesc. Mai mult, ce este " adeverinta de cutuma"? ce demonstreaza actul asta?
Da, CRDS inseamna cetatean roman cu comiciliul in strainatate.
Despre certificatul de cutuma gasiti info aici (Marriage Affidavit): [ link extern ]

Nu stiu la ce alte optiuni va ganditi, dar in cazul incheierii casatoriei in strainatate, conform legii in termen de 6 luni trebuie sa solicitati inscrierea/transcrierea casatoriei in registrele de stare civila romanesti si obtinerea unui certificat de casatorie romanesc.
Daca exista neconcordante de nume/prenume/alte date intre certificatul dumneavoastra de nastere si pasaportul american, transcrierea nu va putea fi efectuata pana nu rezolvati problema neconcordantelor.
Probabil ca fiind cetatean american considerati ca nu va mai intereseaza actele romanesti, dar veti creea probleme viitorului sot, care, pana sa devina cetatean american (daca asta este intentia) nu-si va putea reinnoi actele de identitate romanesti, neavand un certificat de casatorie romanesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Copil nascut in sua implinit 14, acte necesare pt inscriere certificat nastere in ro michelle66 michelle66 Buna Ziua, Copilul meu este nascut in SUA, a implinit deja 14 ani, eu am dubla cetatenie. Vreau sa inregistrez certificatul de nastere in Romania pentru ca ... (vezi toată discuția)
Documente expirate - spania lorenabercea lorenabercea buna,am vrut sa ma angajez si mi-am dat seama ca am buletinul expirat si pasaportul il aveam expirat mai demult dar cum nu aveam nevoie de el nu lam ... (vezi toată discuția)
Eliberare acte romanesti play2112 play2112 daca un cetatean roman cu domiciliul in strainatate nu mai detine acte romanesti,cum poate dobandi BI/CI sau pasaport romanesc? mentionez ca detine doar ... (vezi toată discuția)