avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA recuperare tva
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

recuperare tva

Buna Ziua !
Am urmatoarea problema :
1.Trebuia sa ma declar pfa platitor de TVA de la 1 februarie 2012 (am depasit pragul in decembrie 2011).
2.M-am inregistrat doar de la 1 iulie 2012 .
3.Saptamana asta FISCUL in control pe ultimii 5 ani mi-a stabilit o suma de plata pentru TVA pe perioada 1.02.2012-1.07.2012.Saptamana viitoare v-a definitiva procesul de control.
Eu am vorbit cu beneficiarii sa fac un act aditional care sa cuprinda si TVA-ul aferent ,sa stornez facturile din 1.02.2012-1.07.2012 si sa refacturez cu TVA dupa 1 iulie 2012.
In ce masura pot face acest lucru daca controlul FISCULUI se incheie si stabilesc o suma pentru TVA.
PROBLEMA MEA PRINCIPALA ESTECUM POT SA-MI RECUPEREZ TVA-ul.

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: jovii , utilizator 21:14, 31 Iulie 2012
se poate face acest lucru - baza legala din codul fiscal:

ART. 159 Corectarea documentelor
(3) Persoanele impozabile care au fost supuse unui control fiscal și au fost constatate și stabilite erori în ceea ce privește stabilirea corectă a taxei colectate, fiind obligate la plata acestor sume în baza actului administrativ emis de autoritatea fiscală competentă, pot emite facturi de corecție conform alin. (1) lit. b) către beneficiari. Pe facturile emise se va face mențiunea că sunt emise după control și vor fi înscrise într-o rubrică separată în decontul de taxă. Beneficiarii au drept de deducere a taxei înscrise în aceste facturi în limitele și în condițiile stabilite la art. 145 - 147^2.

norme metodologice
(4) Furnizorii/Prestatorii care emit facturi de corecţie după inspecţia fiscală, în conformitate cu prevederile art. 159 alin. (3) din Codul fiscal, vor înscrie aceste facturi în jurnalul pentru vânzări într-o rubrică separată, iar acestea vor fi preluate de asemenea într-o rubrică separată din decontul de taxă, fără a avea obligaţia să colecteze taxa pe valoarea adăugată înscrisă în respectivele facturi. Pentru a evita situaţiile de abuz şi pentru a permite identificarea situaţiilor în care se emit facturi după inspecţia fiscală, în cuprinsul acestor facturi furnizorii/prestatorii vor menţiona că sunt emise după inspecţia fiscală. Beneficiarii vor avea dreptul de deducere a taxei pe valoarea adăugată înscrise în aceste facturi în limitele şi în condiţiile stabilite la art. 145 - 147^1 din Codul fiscal, taxa fiind înscrisă în rubricile din decontul de taxă aferente achiziţiilor de bunuri şi servicii. Emiterea facturilor de corecţie nu poate depăşi perioada prevăzută la art. 147^1 alin. (2) din Codul fiscal.
(5) Prevederile alin. (4) şi ale art. 159 alin. (3) din Codul fiscal se aplică şi pentru situaţiile în care facturile de corecţie se referă la perioade fiscale anterioare datei de 1 ianuarie 2010.
(6) Prevederile alin. (4) şi (5) se aplică inclusiv în cazul micilor întreprinderi care nu s-au înregistrat în scopuri de TVA potrivit art. 153 din Codul fiscal la depăşirea plafonului prevăzut de art. 152 din Codul fiscal şi organele de inspecţie fiscală au stabilit diferenţe de taxă colectată de plată conform pct. 62 alin. (2).

o parte din tva de plata se poate recupera astfel:

pct. 62 din norme
(5) Persoanele impozabile care nu au solicitat înregistrarea în scopuri de TVA în termenul prevăzut de lege, indiferent dacă au făcut sau nu obiectul inspecţiei fiscale, au dreptul să ajusteze în primul decont depus după înregistrare sau, după caz, într-un decont ulterior, în condiţiile prevăzute la art. 145 - 149 din Codul fiscal:
a) taxa deductibilă aferentă bunurilor aflate în stoc şi serviciilor neutilizate la data la care persoana respectivă ar fi fost înregistrată în scopuri de taxă dacă ar fi solicitat înregistrarea în termenul prevăzut de lege;
b) taxa deductibilă aferentă activelor corporale fixe, inclusiv celor aflate în curs de execuţie, aflate în proprietatea sa la data la care persoana respectivă ar fi fost înregistrată în scopuri de taxă dacă ar fi solicitat înregistrarea în termenul prevăzut de lege, cu condiţia, în cazul bunurilor de capital, ca perioada de ajustare a deducerii, prevăzută la art. 149 alin. (2) din Codul fiscal, să nu fi expirat. În cazul activelor corporale fixe, altele decât bunurile de capital, se ajustează taxa aferentă valorii rămase neamortizate la data respectivă. În cazul bunurilor de capital se aplică prevederile art. 149 din Codul fiscal;
c) taxa deductibilă aferentă achiziţiilor de bunuri şi servicii efectuate în perioada cuprinsă între data la care persoana respectivă ar fi fost înregistrată în scopuri de taxă dacă ar fi solicitat în termenul prevăzut de lege înregistrarea şi data la care a fost înregistrată, inclusiv taxa deductibilă aferentă achiziţiilor de bunuri şi servicii pentru care exigibilitatea de taxă a intervenit conform art.134^2 alin. (2) lit. a) şi b) din Codul fiscal înainte de data la care persoana respectivă ar fi fost înregistrată în scopuri de taxă dacă ar fi solicitat înregistrarea în termenul prevăzut de lege şi al căror fapt generator de taxă, respectiv livrarea/prestarea, are loc în perioada cuprinsă între data la care persoana respectivă ar fi fost înregistrată în scopuri de taxă dacă ar fi solicitat în termenul prevăzut de lege înregistrarea şi data la care a fost înregistrată;
d) taxa deductibilă aferentă achiziţiilor de bunuri şi servicii care urmează a fi obţinute, respectiv pentru care exigibilitatea de taxă a intervenit conform art. 134^2 alin. (2) lit. a) şi b) din Codul fiscal înainte de data la care persoana respectivă ar fi fost înregistrată în scopuri de taxă dacă ar fi solicitat înregistrarea în termenul prevăzut de lege şi al căror fapt generator de taxă, respectiv livrarea/prestarea, are loc după înregistrarea persoanei impozabile în scopuri de taxă.
Va multumesc,este al doilea raspuns pe care il primesc de la dumneavoastra si care imi este de mare ajutor,nu pot decat sa va multumesc si sa va urez multa sanatate
sanatate si succes in afaceri!
jovii a scris:

Buna Ziua !
Am urmatoarea problema :
1.Trebuia sa ma declar pfa platitor de TVA de la 1 februarie 2012 (am depasit pragul in decembrie 2011).
2.M-am inregistrat doar de la 1 iulie 2012 .
3.Saptamana asta FISCUL in control mi-a stabilit o suma de plata pentru TVA pe perioada 1.02.2012-1.07.2012.
Eu am vorbit cu beneficiarii sa fac un act aditional in baza caruia sa stornez facturile din perioada 1.02.2012-1.07.2012 si sa refacturez cu TVA dupa 1 iulie 2012 pentru ami recupera exact TVA-ul stabilit de FISC in urma controlului.
In ce masura pot face acest lucru
PROBLEMA MEA PRINCIPALA ESTECUM POT SA-MI RECUPEREZ TVA-ul.
Exista posibilitatea ca dupa ce refacturez cu TVA FISCUL sa-mi ia TVA-ul facturat pentru a doua oara ?
Va multumesc anticipat!


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa si deductibilitate tva popmihai2706 popmihai2706 Sunt PFA avand ca obiect de activitate consultanta IT, in sistem de impozitare norma de venit…..deci nu in sistem real; - ca urmare a depasirii ... (vezi toată discuția)
Declarare cu intarziere ca platitor de tva validr validr Buna ziua, Am o Intreprindere Familiala si in decembrie 2010 am depasit plafonul de 119.000lei. Declaratia de trecere la platitor de TVA a fost facuta pe 13 ... (vezi toată discuția)
Tva tudor razvan tudor razvan am o societate care in oct 2011 a depasit plafonul de tva(35000euro).am aflat azi acest lucru.maine merg sa depun cerere.Ce ma intereseaza urgent;chiar daca ... (vezi toată discuția)