avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dubii in privinta corectitudinii actelor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dubii in privinta corectitudinii actelor

Buna ziua
Cazul este urmatorul:
In luna August 2008 doi frati semneaza fiecare cate un antecontract de vanzare-cumparare pentru teren si imobil construit (din antecontract reiese ca imobilul era construit la data semnarii lui desi inca nu se eliberase o autorizatie de constructie iar descrierea imobilului este cat se poate de vaga - 85mp, BCA, nefinistata-) si achita fiecare un avans de 25.000 EUR. Prin antecontract partile hotarasc definitivarea contractului de vanzare-cumparare la 30.11.2008, data la care cumparatorii se obliga sa achite restul de bani iar vanzatorii sa predea cele doua case semifinisate si actele aferente (dezmembrare, autorizatie de construire, proces verbal de receptie al lucrarii, cadastru, intabulare, rol fiscal, etc.). La data stabilita vanzarorii cheama cumparatorii la notariat si "de comun acord" hotarasc prelungirea termenului de semnare a contractului la 28.02.2009. Vanzatorii isi motiveaza initial hotararea ca un "ajutor" acordat cumparatorilor deoarece pana la acea data nu reusisera sa obtina un credit imobiliar. Dupa semnarea hotararii de prelungire spun si ei ca de fapt nu au actele iar notarul specifica cumparatorilor ca asta nu era vina vanzatorilor, ca de vina este primaria localitatii respective.
Pe data de 07.01.2009 vanzatorii aduc cumparatorilor actul de dezmembrare al propietatii, o autorizatie de construire datata 05.01.2009 si un proces verbal de receptie al lucrarii datat 07.01.2009 (la doua zile dupa autorizatie!!). Avand in vedere ca planul ambelor case era identic iar in fapt una dintre case este cu 60cm mai inalta decat cealalta (lucru vizibil cu ochil liber) cumparatorii au serioase rezerve in a perfecta in continuare vanzarea. In plus, vanzatorii solicita ca numai una dintre case sa se vanda asa cum a fost stabilit, pentru cealalta ei dorind sa faca o donatie (tatalui unuia dintre ei) ca apoi donatarul sa vanda casa celui de-al doilea cumparator...
Prima mea intrebare este daca, avand in vedere neregulile prezentate mai sus, cumparatorii pot cere rezilierea antecontractului fara a fi considerata vina lor (adica sa-si poata recupera avansul dat)?
A doua intrebare este, daca vanzarea se va efectua si intr-un viitor mai mult sau mai putin apropiat vor aparea probleme vis-a-vis de corectitudinea actelor, cine va fi raspunzator pentru toate repercursiunile care s-ar putea ivi si cine va plati pentru ele?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Ionescu Crina Diana , Avocat 16:24, 12 Ianuarie 2009
Situatia dvs este una clasica. Eu as recomand ain primul rand incheierea actelro de vanzare cumparare la un alt notar, iar pentru moment as cere inscrierea antecontractului de vanzare cumparare initial cu tot cu aditional in Cartea Funciara, acest lucru cat si dovada incrierii trebuie sa o cereti notarului care a facut contractul.

Nu acceptati donatia ulterioara semnarii antecontractului catre dumneavoastra , desa imi suna suspicioasa propunerea.

Pana acum nu aveti nereguli care sa duca la anularea antecontractului din vina vanzatorilor iar faputl ca o casa este mai mare cu 60 cm, fapt neobservat de Primarie nu ii acuza pe ei.
As recomanda ca in speta dvs sa aveti un avocat care sa vada actele facute, sa va indrume in privinta celor viitoare si mai ales in privinta constructiilor deja existente. Dvs trebuie sa le cumparati avand toate actele in ordine astfel incat sa fiti acoperiti pe viitor de orice fel de neplaceri.
In momentul incheierii antecontractului nu exista decat terenul pe care s-a construit inscris in cartea funciara. Constructia nu avea absolut nici un fel de act. Abia acum vanzatorii vor demara (probabil) procedura de cadastru si intabulare. Nu trebuie mai intai inscris imobilul la cartea funciara si abia apoi inregistrat antecontractul?
Primaria nu a observat acum cei 60cm (mai bine zis a fost "convinsa" sa nu vada), dar daca ulterior se vor face ceva verificari sigur se va observa (poate un vecin "bine-voitor" face o sesizare la Disciplina in constructii... dureaza 2-3 luni pana se verifica...). Oare cumparatorii nu au dreptul sa se teama ca ar putea avea cineva mareata idee sa-i puna sa-si darame "surplusul" si sa aduca constructia la forma din proiect?
Ultima modificare: Luni, 12 Ianuarie 2009
Lulica, utilizator
In privinta imobilului aveti dreptate insa terenul exista si inscrierea se poate face cu siguranta chiar daca poarta si asupra unei constructii existente si neterminate. In concluzie inscrierea se va face asupra terenului si este suficienta in cauzl dvs.
In momentul finalizarii actelor veti avea si receptia lucrarii, cartea de imobil si intabularea lui. Nu aveti nici-o responsabilitate pentru ceea ce prinaria face sau nu face culpabila fiind. Asta nu eclude aparitia unei probleme si a unui conflict cu ei ci doar va sugerez ca atat timp cat cumparati avand toate actele in ordine nu sunteti vinovati cu nimic si nici nu sunteti responsabili pentru nimic.
Inregistrati antecontractul in Cartea Funciara a imobilului (am inteles ca terenul era inscris in Cartea Funciara a localitatii la data incheierii antecontractului).
Inregistrati in Cartea Funciara si o interdictie de instrainare a terenului de catre constructorul-vanzator, pana la finalizarea in forma autentica a actului de vanzare-cumparare.
Va sfatuiesc totusi sa consultati un specialist in drept, prezentandu-i toate actele pe care le aveti.
Este posibil sa existe clauze contractuale in defavoarea dvs. pe care dvs. sa nu le fi sesizat si care ulterior posibil sa va prejudicieze.
Daca ati achitat promitentului-vanzator-constructor un avans de 50.000. euro, este recomandat sa va si "protejati" investitia in mod concret!
Actele si faptele... caci daca ei cumpara asa, este un viciu al constructiei si... nu e ascuns, odata ce se vede de la o posta cu ochiul liber!
Astfel, ar trebui sa mergeti cu actele la un avocat si sa-i notificati frumusel, le spuneti temerile dv. si-i si instiintati ca veti instiinta primaria, Disciplina in constructii adica, asa incat sa vedeti daca este constructia dv. cea cu defect sau nu.
Le aratati ca nu doriti cumnpararea unui imobil cu vicii, ca daca nici dimensiunile exterioare nu sunt conform proiect, atunci de unde sa aveti siguranta ca nu exista vicii ascunse care sa va faca probleme pe viitor etc. De exemplu, hodroizolatia fundatiei si alte chestiuni greu de verificat.
Asteptati raspuns o zi sau doua in care sa va spuna daca sunt de acord sa suporte plata unui expert in constructii care sa faca un raport asupra conformitatii casei cu proiectul, numai in urma unui astfel de raport urmand ca dv. sa achiitionati, in caz contrar avizati Disciplina in constructii...
Le spuneti ca sunteti de buna-credinta, dovada ca i/ati instiintat, dar ca asta nu inseamna ca veti cumpara o constructie defecta.
Catre primarie faceti instiintarea solicitand raspunsul in termenulk de 30 de zile legal, avand in vedere ca orice intarziere va costa suma de ... penalitati ale contractului.

Va sfatuiesc sa faca ambii frati aceste demersuri. In primul rand castigati timp (nu am inteles daca aveti banii), apoi e o investitie de o viata, nu vreti sa dati gres, nu? Nu in halul asta, adica.
Succes!

Alte discuții în legătură

Antecontract si contract de vanzare-cumparare sannek sannek Buna ziua. Va cer si eu ajutorul in urmatoarea problema, sper sa ma pot face inteles si sper ca am postat in sectiunea corespunzatoare de pe forum: In ... (vezi toată discuția)
Clauza neclara in antecontractul de vanzare-cumparare ... iMozzie iMozzie Salutare, urmeaza sa semnez un antecontract de vanzare-cumparare pentru achizitia unui apartament iar o clauza suna cam asa: \"In calitate de promitenti ... (vezi toată discuția)
Contract la notar katalyna76 katalyna76 Buna ziua! Va rog spuneti-mi si mie in baza caror documente intocmeste notarul contract vanzare cumparare intre mine (potential cumparator), si dezvoltatorul ... (vezi toată discuția)