avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 256 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Antecontract vanzare-cumparare imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Antecontract vanzare-cumparare imobil

Buna seara,

Recent, am semnat un antecontract de vanzare-cumparare a unei case. Casa urma sa fie cumparata prin programul Prima Casa asadar i-am dat vanzatorului, la notar, avansul de 5%. Pe langa clauzele standard (eu pierd avansul daca ma razgandesc, ei imi dau dublul avansului daca se razgandesc), in antecontract au fost trecute clauzele urmatoare:
"In situatia in care Banca sau Fondul de garantarenu va aproba creditul pana la termenul stabilit (29.06.2015), noi partile, suntem de acord ca prezentul antecontract sa se rezilieze de plin drept, cu restituirea de catre promitentul vanzator a avansului primit azi, data autentificarii prezentului antecontract (29.04.2015)."

"Daca promitentii vanzatori nu isi indeplinesc promisiunea de a incheia contractul de vanzare, promitentul cumparator va avea dreptul ca la termenul fixat prin prezentul antecontract pentru autentificare sa solicite inscrierea in cartea funciara in favoarea sa a unei ipoteci legale asupra imobilului, pentru restituirea sumei platite in baza prezentului antecontract potrvit art.2386 pct.2 Cod Civil, cu exceptia cazului in care partile sunt de acord sa semneze un act aditional de prelungire a termenului de perfectare "

Banca a respins dosarul pe motiv ca actele imobilului nu erau in regula, autorizatia de constructie fiind scoasa pe o suprafata mult mai mica decat cea construita (diferenta fiind de 20 mp). Vanzatorul (mai exact agentul imobiliar care se ocupa de tranzactie) mi-a propus sa refaca actele in termen de 1 saptamana si sa depunem din nou dosarul dar eu am refuzat (actele imobilului nu par a fi in regula si nici modul de a rezolva problema).

Problema e urmatoarea, agentul nu imi mai raspunde la telefon, aparent il reprezinta mai mult pe vanzator decat pe mine si probabil va face astfel incat sa evite sa imi returneze avansul. Cum ar trebui sa procedez ca sa imi recuperez banii? Se poate rezolva fara a se ajunge la proces?

Va multumesc anticipat!
din pacate nu puteti sa evitati procesul daca promitentul-vanzator nu isi onoreaza de bunavoie obligatia de restituire a avansului
Mulțumesc pentru răspuns! Sper totuși să nu se ajungă acolo.
Ultima modificare: Duminică, 24 Mai 2015
claudiuj, utilizator
ati inscris antecontractul de v-c in CF ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Antecontract cu clauze abuzive? Miky0225 Miky0225 Buna seara, Doresc sa cumpar un apartament, am achitat rezervarea si ar trebui sa semnez antecontractul pentru a mi se analiza dosarul de creditare ipotecara ... (vezi toată discuția)
Foarte urgent !!!! va rog ajutatima cu un sfat!! ginamangra ginamangra Vreau sa cumpar un apartament cu banii cash dar intreaga suma o voi avea doar peste o luna asa ca m-am inteles cu vanzatorul apartamentului sa-i dau o parte ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare-cumparare-urgent irena_gheorghe irena_gheorghe In antecontract exista urmatoarea clauza contractuala:Daca promitentii-cumparatori nu vor obtine un raspuns afirmativ cu privire la obtinerea creditului ... (vezi toată discuția)