avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 744 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ce lege reglementeaza functionarea asociatiei de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ce lege reglementeaza functionarea asociatiei de locatari?

M-am mutat recent intr-un apartament situat intr-un bloc in care locatarii au ramas organizati in asociatie de locatari, cu alte cuvinte aici nu exista asociatie de proprietari.

Din acest motiv administratorul asociatiei nu respecta prevederile legii 230 din 2007 la calculul cheltuielilor lunare de intretinere.
Cateva exemple:
-cheltuielile de salarizare a administratorului, femeii de serviciu, materiale consumabile si comisionul CEC sunt inglobate la un loc
- fondul de reparatii, ca si fondul de rulment, se imparte egal pe apartamente si nu dupa cota indiviza
-daca un apartament este nelocuit , se trece obligatoriu o persoana la intretinere etc.
INTREBARE

Ce lege reglementeaza functionarea asociatiei de locatari?
Este obligatorie transformarea asociatiei de locatari in asociatie de proprietari ?
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 14:01, 1 Februarie 2020
Asociatia de locatari isi desfasoara activitatea in conformitate cu disp L nr 114/1996
Din 2007 s-a impus alinierea la modificarile legislative,respectiv din asociatie de locatari in acea de proprietari,care isi desfasoara activitatea in conformitatea cu L nr 230/2007 si normele acesteia de aplicare HG nr 1588/2007
@user43,
Vinovati de netransformarea asociatiei de locatari in asociatie de proprietari sunt chiar proprietarii si nu administratorul sau altcineva din afara asociatiei.
In tara, sunt inca multe asociatii de locatari, dar care functioneaza respectand modul de repartizare a cheltuielilor asa cum prevede legea 230/2007 si HG 1588/2007.
Spuneti mai sus
-cheltuielile de salarizare a administratorului, femeii de serviciu, materiale consumabile si comisionul CEC sunt inglobate la un loc

Nu vad nici o greseala. Toate aceste cheltuieli se fac din aceeasi casa sau din acelasi cont bancar. Toate aceste cheltuieli se repartizeaza, conform HG 1588/2007, pe cota indiviza de proprietate (suprafata utila a apartamentelor). Asa ca separat sau adunate la un loc, acestea se repartizeaza pe cota parte si dau acelasi rezultat.
- fondul de reparatii, ca si fondul de rulment, se imparte egal pe apartamente si nu dupa cota indiviza

Conform HG 1588/2007, fondul de reparatii se constituie conform cotei indivize iar reparatiile efectuate din acesta se repartizeaza tot dupa cota indiviza. Daca apartamentele sunt egale si fondul de reparatii poate fi egal.
Tot conform legislatiei, fondul de rulment se stabileste de administrator si se actualizeaza daca este necesar, iar cuantumul acestuia trebuie sa acopere cheltuiala pe cea mai scumpa luna din anul precedent. Asa ca acest fond de rulment nu se stabileste egal pe apartamente dat nici pe cota indiviza.

Daca cota indiviza din spatiile folosite in comun este mult mai mica, la un apartament cumparat de exemplu cu cota de 0,0269 mp din spatiile folosite in comun, fata de exemplu 2,68 mp al altui apartament din acelasi condominiu , la calculul cheltuielilor comune vor plati egal ?.:O

Apartamentele au suprafata utila aproximativ egala, dar pur si simplu un proprietar a fost mai fraier si i s-a vandut o cota indiviza mai mica.
Ultima modificare: Marți, 24 Iulie 2012
johnpescar, utilizator
Revedeti definitia cotei indivize si o sa va lamuriti.
calculul este matematic si nu tine de faptul ca "un proprietar a fost mai fraier si i s-a vandut o cota indiviza mai mica".
Proprietarul cumpara un apartament cu x camere, cu hol, debara, grup sanitar... iar acesta are o suprafata utila. Proprietarul nu cumoara cote indivize.
Cota indiviza se calculeaza in functie de suprafata utila a apartamentului cumparat prin raportare la suma suprafetelor utile ale tuturor apartamentelor de pe o scara de bloc.
Asa va place celor care sunteti angajati ai asociatiilor, sa fie situatia mai simpla pentru calcul.

In realitate, un dezvoltator poate vinde un apartament cu ce cota indiviza vrea fiecare proprietar, atunci cand cumpara o unitate locativa dintr-un condominiu, negociind pretul pe masura.Un proprietar cu chimirul plin poate cumpara garaj, spatii cu alta destinatie decat aceea de locuit. Unii se multumesc ca pot cumpara un procent minim din spatiile folosite in comun, atat cat sa ii permita accesul prin casa scarii la apartament.

Mai inainte era un user care intreba despre garajul care ii marea cheltuielile .:">

Alte discuții în legătură

Calcul cota parte indiviza alina-simona79 alina-simona79 As dori sa stiu pentru un apartamen cu 65 m patrati suprafata utila ,cum se calculeaza cota parte indiviza ,pentru ca asociatia noastra de proprietari ne ... (vezi toată discuția)
Cota parte indiviza petricia petricia Buna ziua, Va rog sa ma ajutati intr-o problema si anume, conform legislatiei in vigoare cota parte indiviza reprezinta raportul dintre suprafata utila+ ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli pe cota indiviza valyungureanu valyungureanu Rog sa ma lamuriti si pe mine daca este normal ca garajul pt masina de la demisolul blocului care nu are nici un fel de utilitati si nu face parte din ... (vezi toată discuția)