avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... calcul cota parte indiviza
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

calcul cota parte indiviza

As dori sa stiu pentru un apartamen cu 65 m patrati suprafata utila ,cum se calculeaza cota parte indiviza ,pentru ca asociatia noastra de proprietari ne scoate o valoare de 50 lei pe apartament pentru urmatoarele cheltuieli: cheltuieli cu chirie spatiu 0,14lei/m patrat; cheltuieli cu femeia de serviciu 0,040lei/m patrat; cheltuieli cu canalizare0,15lei/m patrat;cheltuieli cu salariile0,035lei/m patrat. Precizez ca in scara sunt18 apartamente sunt cu 65m patrati iar 3 apartamente cu 45m patrati.Asociatia de proprietari nu da explicatii exacte referitor la aceasta cota.Va multumesc.
Cota-parte indiviza nu o calculeaza asociatia, ea este trecuta in actul d-voastra de proprietate, precum si in actele tuturor care stau acolo. Uitati-va fie in contractul de vanzare-cumparare, fie in Titlul de proprietate si acolo gasiti aceasta cota-parte indiviza.
Cota parte indiviza este precizata pe actul de proprietate
Puteti afla totodata cota parte indiviza aferent proprietatii dvs, inclusiv de la autoritatea fiscala
In temeiul art 10 din L nr 230/2007 si art 12 A din HG nr 1588/2007
c) proprietarul are dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si sa aiba acces,la cerere,la orice document al acesteia
d) sa primeasca explicatii cu privire la calculul cotei de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari si eventual sa o conteste la presedintele asociatiie de proprietari,in termen de 10 zile de la afisarea listei de plata
Presedintele asociatiei de proprietari este obligat sa raspunda la contestatie in termen de 7 zile
Ultima modificare: Miercuri, 27 Aprilie 2011
goe_07, utilizator
Cota-parte indiviza se recalculeaza astfel incat suma sa dea 100%.
Se aduna suprafata tuturor apartamentelor, tipizandu-se suprafetele apartamentelor asemanatoare.
Suprafata tipizata a fiecarui apartament se imparte la suma apartamentelor din scara si rezulta cota-parte indiviza - care se foloseste in calculele pe cota-parte indiviza.

* Tipizarea suprafetei apartamentului se face prin calculul mediei suprafetei apartamentelor inscrise in acte, identice, situate unul sub altul.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Aprilie 2011
elga50, moderator
In actul de proprietate este mentionata o suprafata de 20/380mp.Ori cum as calcula tot nu ajung la suma de 50 lei cheltuielile comune.
Nu puteti sa faceti o corelatie intre cei 50 de lei si 20/380, cum, spuneti dv. Este o ruptura, o pauza in logica. Am sa incerca sa explic.
Asociatia are in fiecare luna alte cheltuieli care se repartizeaza pe cota parte (functie de suprafata utila a apartamentelor), conform legii. Suprafata utila si implicit cota indiviza raman mereu aceleasi si de la o luna la alta difera doar cheltuielile ce se repartizeaza la acestea.
Sa presupunem ca intr-o luna asociatia face cheltuieli de 1000 lei ce trebuiesc repartizate pe cota indiviza. Apartamentele au o suprafata utila de 1305 m.p. rezulatat din:
65 m.p. X 18 ap = 1170 m.p.
45 m.p. X 3 ap = 135 m.p.
Total .....................1305 m.p.
Impartind cei 1000 lei la 1305 m.p. = 0,7662835... lei/m.p.
Repartizarea pe apartamente:
65 m.p. X 0,7662835... = 49,81 lei/apartament
45 m.p. X 0,7662835... = 34,49 lei/apartament
Total ............................= 1000 lei/scara
Pornind de la cheltuielile efectuate si repartizand fiecarui proprietar exact aceeasu suma pe metru patrat de proprietate (suprafata utila) ajungem exact la acoperirea celor cheltuieli. Diferenta de costuri de la un apartament la altul (65 si 45 m.p.) este data de suprafata diferita dintre ele si in functie de aceasta fiecare are in proprietate o cota diferita.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cota parte indiviza cornel1592 cornel1592 Care este formula matematică corectă pentru calculul cotei părţi indivize din proprietate. (vezi toată discuția)
Cota indiviza gfieraru gfieraru Buna ziua, Am citit toate topicurile cu cota indiviza dar nu am gasit raspuns la urmatoare speta cu care ma confrunt. In discutie este un bloc cu doua ... (vezi toată discuția)
Cota parte indiviza la nivel de bloc BogdanBarbulescu BogdanBarbulescu Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc cu 2 scari. La scara 1 sunt 20 de apartamente iar la scara 2 sunt doar 11. Suprafetele pe care sunt construite fiecare din ... (vezi toată discuția)