avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul de preemtiune cf. art. 1828 din Codul civil?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul de preemtiune cf. art. 1828 din Codul civil?

Daca in prezent, titularul unui contract de inchiriere, al unui apartament de serviciu, ar dori sa cumpere acest imobil, poate beneficia de un drept de preemtiune in baza art.1828,alin.2 Codul civil? si daca da, in ce conditii?...
DUMNEAVOASTRA CUM INTERPRETATI ACEASTA PREVEDERE LEGALA?!...
''Dispozitiile referitoare la exercitarea dreptului de preemptiune in materia vanzarii sunt aplicabile in mod corespunzator"
Mentionez faptul ca doresc sa ma raportez strict la prevederile Codului civil, lasand la o parte prevederile OUG 40/1999,privind protectia chiriasilor..
Deasemenea, precizez ca in contractul de inchiriere nu este prevazut un drept de preemtiune al chiriasului in cazul vanzarii...
Cel mai recent răspuns: damien , utilizator 21:39, 12 Noiembrie 2012
1.Cred totusi, stimata domnisoara consilier juridic,ca ar trebui luat in consideratie faptul ca in cuprinsul sau art.1828 C.civ., foloseste doua notiuni distincte, respectiv notiunea "dreptul de preferinta" care se refera la ipoteza incheierii (viitoare si raportat la persoana chiriasului), a unui contract de inchiriere si notiunea de "drept de preemptiune", care se refera la ipoteza incheierii(deasemenea viitoare si raportat la persoana chiriasului), a unui contract de vanzare cumparare;
2.Totodata putem face apel si la situatiile ipotetice in acest caz:
...daca avem un chirias si proprietarul doreste incheierea unui nou contract de inchiriere, chiriasul are drept de preferinta in conditiile art. 1828, alin.1
...daca avem un chirias si proprietarul doreste incheierea unui contract de vanzare, chiriasul isi va pastra acest drept, caci vanzarea se va face grevata de acesata sarcina...in cazul in care chiriasul doreste in continuare inchirierea, el va beneficia de acel "drept de preferinta", conform art. 1828, alin.1 si in relatia cu noul(actualul) proprietar - deci nu ar fi nevoie de o prevedere legala care sa prevada acest lucru;
...daca insa, avem un chirias si proprietarul doreste incheierea unui contract de vanzare, chiriasul dorind si el sa cumpere locuinta, atunci se pune intrebarea fireasca daca acesta are un drept de preemptiune sau nu!?...iar raspunsul consider ca este simplu : daca legiuitorul nu i-ar fi acordat acest drept, nu ar fi prevazut nimic si atunci alin.2 al art. 1828 nu ar mai fi avut sens, nu?daca legiuitorul a dorit sa acorde acest drept, "de preemptiune" atunci l-a consfiintit tocmai in prevederea amintita...deci?
3.Trebuie sa avem intotdeauna in vedere un principiu fundamental al dreptului, si anume acela potrivit caruia legea se interpreteaza in sensul aplicarii sale si nu in cel al neaplicarii...sunteti de acord?

Ultima modificare: Joi, 2 August 2012
nicusorilinca, utilizator
art 1828 nu spune in mod expres ca chiriasul are un drept de preemptiune. Spune doar ca dreptului de preferinta i se aplica cateva reguli care se gasesc in cadrul prevederilor privind exercitarea dreptului de preemptiune. Adica niste reguli care au fost stipulate o data in codul civil( si anume la "exercitarea dreptului de preemptiune" in cadrul capitolului despre vanzare: art. 1731, 1732) se aplica si in cazul exercitarii dreptului de preferinta al chiriasului.
Deci nu mai exista un drept de preemptiune al chiriasului la vanzarea de catre proprietar a apartamentului, prevazut de lege. Chiriasul are acest drept doar daca exista clauza contractuala.
Deasemenea daca este locuinta de serviciu s-ar putea sa existe o lege speciala. Depinde cine este angajatorul
Ultima modificare: Joi, 2 August 2012
Gherasim Cosmina, utilizator
deci nu mai exista un drept de preemptiune al chiriasului la vanzarea de catre proprietar a apartamentului, prevazut de lege. Chiriasul are acest drept doar daca exista clauza contractuala.
Deasemenea daca este apartament de serviciu s-ar putea sa existe o lege speciala. Depinde cine esete angajatorul
1. Tot articolul se cheama dreptul de preferinta al chiriasului, nu dreptul de preferinta si de preemptiune.
2. Alin. 2 nu face decat sa precizeze regilmul juridic aplicabil acestui mecanism, trimitand la preemptiunea de la vanzare si evident ca foloseste termenul de preemptiune si nu preferinta pentru ca asa se numeste dreptul de la vanzare.
Acum e suficient de clar sensul alin.2 ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preemptiune la contract de arendare? narcis08 narcis08 Exista vreo lege care da drept de preemptiune la arendarea unui teren? Are prioritate fostul arendas, care nu a reînnoit contractul cu moștenitorii? Are ... (vezi toată discuția)
Sunt chirias la stat si am aflat ca sunt persoane care ar dori ... endorfina endorfina sunt chirias la stat si am aflat ca sunt persoane care ar dori sa cumpere apartamentul in care locuiesc. Ce se intampla cu mine?ma pot da afara ?multumesc (vezi toată discuția)
Drept de preempțiune simasabina simasabina Buna ziua! Daca am incheiat un contract de locatiune ,si as dori sa cumpar spatiul respectiv iar contractul de locatiune nu este inscris in CF,as beneficia de ... (vezi toată discuția)