Buna ziua. Ma confrunt cu o situatia si am mai multe intrebari pe tema asta.
Am gasit un nou loc de munca si trebuie sa imi dau demisia de la prezentul loc de munca. Situatia se prezinta astfel:
1. in contractul de munca, care a fost semnat in 2007, la sectiunea preaviz este mentionat "termenul de preaviz este de 15 zile calendaristice, conform Codului Muncii 53/2003 sau contractului colectiv de munca". Contract colectiv de munca nu am. Am vazut ca in 2011 s-a modificat Codul muncii si s-a extins perioada de preaviz. Prima intrebare este: "intru sub incidenta noului Cod, in mod tacit sau era necesar sa fi semnat acte aditionale? Mentionez ca nu am semnat nicium act aditional care sa fi schimbat aceasta perioada de preaviz In acest caz, cat este preavizul?"
2. legat de functie. Eu lucrez intr-un ONG si am functia de Directore executiv, iar ca incadrare COR 114301- conducator de organizatii umanitare si asimilati". Nu inteleg daca aceasta este o functie de conducere sau una de executie. Dupa perioada de preaviz care a fost stabilita atunci, a fost considerata una de executie. E posibil sa o considere acum functie de conducere si sa faca modificari implicite fara un act aditional la contract? E posibil sa mi se invoce faptul ca e o functie de conducere si sa fiu nevoita sa am preaviz de 45 zile dupa noul cod, sau 30 zile dupa vechiu cod, sa se considere ca s-a gresit in contract, si sa se considere oarecum implicita perioada? Sau se citeste expres din contract cum s-a prevazut atunci?? Care e varianta corecta?
3. legat de Concediul de odihna. Nu mi-am luat nicio zi anul acesta, aceasta perioada urmand sa fie chiar dupa ce mi-as da demisia. As mai avea concediu? Stiu ca oricum imi va plati banii pe concediu. Insa o sa am si zile libere?
4. daca angajatorul considera sa incheiam contractul cu acordul partilor inainte de termenul de preaviz, trebuie sa accept? intrucat daca procedez astfel, ar exsita un decalaj intre momentul acesta, caci eu mi-am luat in calcul termenul de preaviz, si data inceperii contractului la noul loc de munca. Deci ar fi perioada in care eu nu as fi acoperita de contract si na...nici de asigurari si altele. Cum sa procedez?
Am expus problema pe puncte. Sper sa primesc cat mai curand un raspuns. Va multumesc anticipat
Perioada de preaviz din contract se modifica prin act aditional, nu stiam sa se poata modifica tacit o clauza contractuala. Trebuie sa aiba ceva la baza.
Preaviz
ciprianst
As dori ajutorul in rezolvarea corecta a urmatoarei probleme:
- angajatorul a transmis un act aditional prin care se modifica perioada de preaviz in cazul ... (vezi toată discuția)