avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1418 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cand se foloseste garantia materiala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cand se foloseste garantia materiala

Buna ziua,
am si eu o problema. Sunt gestionar si timp de aproape 2 ani, mi s-a oprit garantie materiala, aproape de salariul net. Intr-una din zile, din cauza neatentiei, am produs o paguba in gestiune, aproape echivalenta cu garantia oprita. Intrebarea mea este, daca paguba produsa se poate acoperi din garantia oprita. Angajatorul sustine ca nu, si imi opreste din salariu suma respectiva, dar si garantia, in continuare. Daca tot mi se opreste garantie, de ce nu se poate folosi pentru astfel de probleme? Nu zic sa-mi dea banii mie, ci sa se faca transferul din contul de garantie in contul angajatorului. De ce trebuie sa mi se opreasca din salariu? Mi-au oprit garantie ca sa ce? Sa-mi puna un ban deoparte si sa-l iau cand plec din firma? V-as ruga din suflet sa ma lamuriti si pe mine. Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:06, 3 August 2012
Da, daca paguba pricinuita are o valoare egala cu garantia oprita , atunci angajatorul va opri garantia in contul prejudiciului cauzat.

Problem acre se pune, este ca daca sunteti angajat pe post de gestionar atunci va trebui sa va opreasca garantia in continuare ... retinerea din salariu nu se poate face decat daca exista:
- o hot.judecatoreasca irevocabila
- un acord intre dvs si angajator in limita a 5 salarii minime brute pe economie .. ceea ce depaseste aceasta valoare se recupereaza in baza unei hot.judecatoresti irevocabile.
Multumesc pentru raspuns. Am uitat sa specific, ca in contractul de garantie, scrie asa:
" a) Angajatul casier consimte ca garantia in numerar sa fie folosita de angajator pentru acoperirea pagubelor produse in gestiunea ce i s-a incredintat.
" b) In acest scop,angajatul casier imputerniceste societatea ca intr-o asemenea eventualitate sa ridice din cont suma aferenta,pana la echivalentul pagubei produse, pe baza cererii acesteia si a unei copii certificate de pe titlul executoriu definitiv obtinut impotriva angajatului casier.
"c) Totodata, angajatul casier se obliga sa reintregeasca garantia in numerar in conditiile prevazute de constituirea ei.
Ei sustin, ca, datorita a ceea ce scrie la punctul b) nu-mi pot acoperi lipsa din garantie.

Multumesc.
Prin urmare, in lipsa unui titlu executoriu nu se poate ridica suma aferenta ...trebuie sa va dea in judecata pentru a obtine asa ceva.
Multumesc pentru lamurire. Mai am o intrebare. Stiu ca in functie de vechimea pe cartea de munca, se mai adauga un supliment de 5%, 10% la salariu, precum si la zilele de concediu. Eu am 12 ani pe cartea de munca. Legal, cat ar tebui sa mai primesc? Si care este legea? Multumesc.
Referitor la transele de vechime in munca si numarul de zile de CO acordat in functie de vechimea in munca, va pot spune ca acest lucru trebuie verificat in ccm aplicabil angajatorului sau in reg.intern al acestuia daca este vorba despre sectorul privat.

In sectorul bugetar, aveti mai multe acte normative care prevad asa ceva: HG nr.250/2011, Legea nr.284/2010, Legea nr.63/2011, OUG 6/2007 etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retinere garantie de gestiune nicol-dd nicol-dd Lucrez la RATB din anul 2003 si timp de 3 ani am fost controlor de bilete.Cand m-am angajat, cam timp de un an mi s-a oprit din salariu o suma ca garantie de ... (vezi toată discuția)
Garantie materiala Vali14 Vali14 Buna ziua ! Mi-am dat demisia in urma cu 2 luni de la ultmul loc de munca si inca nu mi-am primit garantia materiala care mi-a fost oprita. Imi puteti spune ... (vezi toată discuția)
Garantii materiale fly333 fly333 Buna ziua! Poate sa ma ajute si pe mine cineva cu un model de contract pentru garantii materiale pentru lucratori comerciali? Va multumesc!:(( (vezi toată discuția)