avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Intoarcere in fosta locuinta dupa divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Intoarcere in fosta locuinta dupa divort

Buna ziua! Am deschis divort anul trecut,am plecat cu fetita intr-un apart inchiriat imediat dupa o sapt,deoarece situatia devenea tot mai grea si aveam experienta din anii trecuti, cand am mai deschis o data divort si sotul imi traumatiza psihic copilul.Acum sunt in faza de apel -deschis de mine-ptr pensia alimentara ce nu mi s-a acordat retroactiv dar vreau sa ma intorc acasa.Daca ma intrebati de ce, am multe motive :sotul a deschis partaj imediat dupa ce am deschis eu divort si dupa 8 luni dosarul a fost inchis ptr ca nu a platit taxa de timbru judiciar.Eu as mai fi stat cu chirie si pana la vara , sperand ca se termina partajul,dar in aceste conditii nu-mi permit sa platesc 150 euro lunar chirie inca 2-3 ani inainte,mai ales ca voi deschide eu partaj acum, am copilul in ingrijire, pensie cred ca voi lua abia de anul viitor,mai sunt si probleme medicale ale copilului , la toate acestea tatal necontribuind cu niciun banut. Intrebarea mea ar fi cum sa procedez daca nu-mi da o cheie sa am acces in apart comun?Trebuie deschis un alt proces si cat ma va costa ? E vreo sansa sa stea copilul in caldura in iarna in apart nostru sau nu ? Sotul sta in casa cu centrala termica dar nu a vrut sa -i dea copilului un calorifer elect, bun comun fiind? Va multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 08:02, 27 Noiembrie 2012
Daca in ceea ce priveste divortul, hotararea este definitiva, aveti mai multe variante:
- invitati partea la mediere si incercati sa conveniti asupra unui partaj de folosinţă a locuinţei, până la definitivarea partajului judiciar, în sensul că, veti continua să folositi in comun locuinta, întrucât nici unul dintre dvs. nu deţine resurse pentru a-şi asigura un alt spaţiu locativ;
- invitati partea la mediere si incercati sa partajati toate bunurile comune;
- solicitati instantei să dispună reintegrarea dvs. în imobilul care a constituit domiciliul comun al soţilor si/sau obligarea fostului sot la plata echivalentului bănesc al utilizării cotelor-părţi din imobil care va revin, intrucat acesta foloseste integral si exclusiv bunul, etc...... Succes.
Multumesc ptr raspuns,dar sotul nu accepta nicio discutie cu mine. Daca solicit instantei reintegrarea mea si a fetitei in casa inseamna deschiderea unui nou proces, cu un nou onorariu ptr avocat? Si cat poate dura daca-l deschid acum,am sanse sa ne mutam macar la inceputul iernii in apartamentul comun?
Nu cred ca veti reusi sa va mutati pina la iarna in apartamentul comun, dacat daca, va intelegeti amiabil.
Chiar daca sotul nu accepta sa discute cu dvs. mergeti sa discutati cu un mediator. Informarea este gratuita. Mediatorul poate sa adreseze, contra cost, o invitatie la mediere.
Daca nu este acceptata invitatia, cu ajutorul acesteia se poate face dovada, in instanta, a bunei dvs. credinte. Deschiderea unui nou proces presupune timp, onorariu avocat, etc. iar durata acestuia depinde de foarte multi factori, ca de exemplu: data introducerii cererii de chemare in judecata; instanta la care introduceti cererea- mai mult sau mai putin aglomerata, functie de care se va acorda primul termen; tineti seama de faptul ca acum este vacanta judecatoreasca, etc.
Chiar nu inteleg de ce tot insistati cu sfaturi de mediere, mai ales in spete de divort.
Medierea este o prostie, in 99% din cazuri. Daca oamenii s-ar fi putut intelege, nu ar fi aparut situatia litigioasa.

"In aceasta situatie puteti formula o actiune in evacuare pe calea ordonantei prezidentiale, in baza art. 581 C. Proc. civ., pana la pronuntarea unei hotarari de divort si pana la solutionarea partajului.
Evacuarea sotului turbulent poate avea loc numai in cazul in care celalalt sot nu are locuinta, iar locuinta comuna nu poate fi impartita provizoriu. In situatia in care se constata ca interesele unuia dintre soti sau ale copiilor sunt puse in pericol, instanta are sarcina sa intervina prompt, in vederea evacuarii sotului turbulent, daca aceasta este singura masura eficace in vederea ocrotirii intereselor familiei.
Evacuarea este admisibila chiar daca sotul este proprietar exclusiv al locuintei, pentru ca nu este vorba de o masura definitiva, de o negare a dreptului de proprietate, ci de o masura provizorie, pe care o impune insasi comportarea sotului evacuat. Actiunea de chemare in judecata se formuleaza de sotul impiedicat la folosirea normala a locuintei, impotriva sotului turbulent.
In actiune trebuie aratate faptele abuzive comise de sotul turbulent, care dovedesc ca pun in pericol sanatatea si uneori viata sotului reclamant si a copiilor minori. In cazul introducerii actiunii pe calea ordonantei prezidentiale trebuie sa fie indeplinite conditiile cu privire la urgenta, vremelnicie si neprejudecarea fondului cauzei.
Actiunea trebuie timbrata si introdusa la judecatoria in a carei raza teritoriala se afla locuinta. Dovada actiunii se poate face prin orice mijloc de proba admis de lege."

sursa : [ link extern ] /
1. Nu rezulta de nicaieri ca sotul este turbulent, doamna recunoaste ca "am deschis divort anul trecut,am plecat cu fetita intr-un apart inchiriat";
2. Din cele postate rezulta ca actiunea privind divortul a fost admisa, iar hotararea este definitiva in ceea ce priveste divortul, intrucat "acum sunt in faza de apel -deschis de mine-ptr pensia alimentara ce nu mi s-a acordat retroactiv";
3. Dosarul promovat de sot privind partajul a fost solutionat prin anularea actiunii ca netimbrata;
4. Fosta sotie nu a introdus o actiune privind partajarea bunurilor comune;
5. Mai sunt multe altele ....

Din informatiile existente acum pe site, consider ca, "o actiune in evacuare pe calea ordonantei prezidentiale" nu are sanse de reusita, dar .... fiecare are dreptul sa aleaga.







Alte discuții în legătură

Urgent instrainare bunuri comune in timpul divortului maritur maritur Va rog sa ma ajutati urgent, sotul a introdus actiune de divort ramanad cu toate bunurile masini, casa, etc, pe mine si pe copil ma dat afara din casa, sunt ... (vezi toată discuția)
Evacuare sot elabina elabina Am venit din italia acum o luna de zile,dat fiind ca sotul meu este o fire violenta am vrut ca mama mea sa locuiasca cu noi sa ma apere de violentele sotului ... (vezi toată discuția)
Mama disperata! ansawy ansawy am o cunostinta care a fost data afara din casa de sotul ei ,avand doi copii si fiind insarcinata in luna a saptea.casa este pe numele la amandoi.a fost la ... (vezi toată discuția)