avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort in Olanda, drepturi in Romania
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort in Olanda, drepturi in Romania

Buna ziua
As dori sa primesc un sfat in legatura cu o situatie civila aparuta in urma unui divort. Voi explica pe scurt mai jos datele:
Sunt cetatean olandez de 15 ani si am fost casatorita cu cetatean olandez in aceasta perioada (ambii avem cetatenii dobandite). Am divortat acum 5 ani in Olanda si am hotarare de divort emisa de instanta olandeza. In sentinta de divort este specificat in mod expres ca toate bunurile materiale dobandite si existente in momentul divortului au fost impartite de comun acord, fara sa fie nevoie de un partaj in acest sens.
In timpul casatoriei, am achizitionat pe numele meu un imobil in Romania de la mama mea (act de vanzare cumparare), anterior depunerii cererii de divort.
Intrebarea mea se refera la faptul ca vreau sa stiu daca exista posibilitatea ca sotul meu sa aiba pretentiii materiale la acest imobil daca hotararea de divort a justitiei olandeze specifica ce am scris mai sus. Deasemenea sunt interesata sa stiu daca este nevoie sa declar divortul in Romania. Mentionez faptul ca nu am renuntat la cetatenia romana si ca fostul meu sot nu a avut cetatenie romana.
In speranta ca am fost explicita in situatia exprimata, astept un sfat de la Dumneavoastra.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 22:02, 28 Iulie 2012
Apartamentul cumparat in timpul casatoriei dv. este bun comun, deci poate avea pretentii materiale asupra acestui imobil. Pentru a fi recunoscute si in Romania actele de stare civila tebuie transcrise in Romania. Avand domiciliul in strainatate o puteti face si la oficiul consular.
Va multumesc pentru promptitudine. intrebarea se pune: este necesar sa transcriu actele de stare civila? Care este motivatia? Nu locuiesc nici eu nici fostul sot in Romania iar el nu are cetatenie romana. Iar prin divortul in Olanda, a renuntat la orice bun comun, inclusiv imobilul din Romania (presupun eu de bun simt asta). Aici este de fapt nelamurirea mea. Sa presupunem ca ar vrea despagubiri materiale asupra acestui imobil (care, repet este pe numele meu). Pentru asta, ar trebui sa deschida o actiune in instanta in Romania, nu?
Ultima modificare: Vineri, 27 Iulie 2012
cburlacu, utilizator
Actele de stare civila ale cetatenilor romani, intocmite de autoritatile straine, au putere doveditoare in tara numai daca au fost transcrise/inscrise in registrele de stare civila romane.
Referitor intrebare apartament: doar in caz de actiune de partaj.
Ultima modificare: Vineri, 27 Iulie 2012
Cabinet Avocat Serghie Daniela Cristina, Avocat
Ideea este ca nu ma intereseaza sa inscriu in registrul starii civile actul de casatorie si/sau divort din Olanda in Romania. Este obligatoriu? La ce ma ajuta (nu intentionez sa revin vreodata in Romania)? Fostul sot poate deschide o actiune de partaj ulterior divortului??? La divortul din Olanda de specifica foarte clar ca nu exista pretentii materiale ale ambelor parti referitoare la orice bun mobil sau imobil dobandit inainte sau in timpul casatoriei drept care concluzionez ca este ilegala o actiune de partaj post divort. Imi cer scuze, sunt un pic confuza asupra acestor aspecte.
In ROmania se poate deschide partaj oricand dupa divort.Nu cunosc legile olandeze,daca fostul sot cunostea de existenta apartamentului si totusi nu are nicio pretentie banuiesc ca este in regula. Daca nu intentionati sa reveniti vreodata in Romania nu va este necesara transcrierea.Insa, in mod normal, actele de stare civila ale cetatenilor romani intocmite in strainatate, la autoritatile locale competente, se TRANSCRIU, obligatoriu, in registrele de stare civila romane, in termen de 6 luni de la intoarcerea in tara sau de la primirea din strainatate a certificatului ori extrasului de stare civila.
Daca insa veti avea nevoie vreodata de schimbarea pasaportului(daca aveti pasaport romanesc) sau a cartii de identitate nu o veti putea face.

Alte discuții în legătură

Gata divortul hai la partaj rico3 rico3 Stimati avocati si forumisti, iata-ma gata cu recunoasterea divortului din SUA (subiectul cu dublu divort), a fost recunoscut din 2007 cu efecte juridice ... (vezi toată discuția)
Casatorie in franta apetra apetra in cazul casatorie cu un cetatean francez in Franta, casatoria este recunoscuta automat in Ro sau trebuie facute formalitati specifice? (vezi toată discuția)
Exequator ANDREEAMIAMI ANDREEAMIAMI Buna seara,am si eu nevoie de ajutor pt a demara aceasta procedura.Trebuie sa obtin transcrierea unui certificat de divort din SUA.In 4 luni max!!!! Am nevoie ... (vezi toată discuția)