avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 475 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pot beneficia de pensia pe caz de boala?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pot beneficia de pensia pe caz de boala?

Va rog frumos, vreau sa aflu daca o persoana cu astfel de boli se poate pensiona:Incontinenta urinara de efort, Insuficienta renala cronica in stadiu de retentie azotata compensata, hipertensiune arteriala esentiala gr 3, cardiopatie hipertensiva, nefroangioscleroza benigna, faringoamigdalita acuta, polipi gastrici, gastrita eritemata exudativa, reflux gastro esofagian, discopatie lombara L2-L3.Va multumesc din suflet!
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 12:49, 27 Iulie 2012
In cf. cu prevederilr art 71din Legea pensiilor(263/2010):

Art. 71
(1) Evaluarea capacitatii de munca, in vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face, la cerere, de catre medicul specializat in expertiza medicala a capacitatii de munca din cadrul CNPP, denumit in continuare medic expert al asigurarilor sociale, iar in cazul persoanelor prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), de catre comisiile de expertiza medicomilitara de pe langa spitalele din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala.
(2) Pentru evaluarea capacitatii de munca, cererea si documentele medicale ale solicitantului se depun la cabinetul de expertiza medicala a capacitatii de munca din cadrul casei teritoriale de pensii competente, in functie de domiciliul solicitantului, sau, dupa caz, la comisiile de expertiza medicomilitara de pe langa spitalele din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala.
(3) In urma examinarii clinice si analizarii documentelor medicale, medicul expert al asigurarilor sociale completeaza raportul de expertiza medicala a capacitatii de munca si emite decizia medicala asupra capacitatii de munca. In cazul persoanelor prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), comisiile de expertiza medico-militara de pe langa spitalele din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala emit decizii medicale de incadrare intr-un grad de invaliditate, care vor fi avizate de comisia centrala de expertiza medico-militara a Ministerului Apararii Nationale


Deci medicul expert al asigurarilor sociale din cadrul Casei de Pensii este cel in drept sa stabileasca daca diagnosticele prezentate va afecteaza capacitatea de munca astfel incat sa fie necesara pensionarea de invaliditate.Va trebui sa va prezentati asadar la cabinetul de expertiza care functioneaza pe langa Casa de Pensii teritoriala,in vederea evaluarii capacitatii de munca.

Insa,chiar daca primiti o decizie medicala de pensionare,va trebui sa indepliniti si conditia de a avea realizat un anumit stagiul de cotizare in raport cu varsta dvs.pt. a beneficia de pensie de invaliditate.
Ultima modificare: Joi, 26 Iulie 2012
ContSters136493, utilizator
Va multumesc deci tot ce trebuie sa fac,este sa merg la medicul al asigurarilor sociale,si doar el imi poate spune daca pot beneficia de pensia pe caz de boala?
1. Puteti sa beneficiati de pensie de invaliditate oricand, daca medicii vor hotari asta.

2. Incadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie emisa de medicul expert al asigurarilor sociale.

3. Propunerea pentru incadrarea in grad de invaliditate se face de catre medicul specialist care asigura asistenta medicala.

4. - Trimiterea catre medical specialist v-o da medicul de familie.
- Asadar incepeti cu o vizita la medicul de familie.
Va multumesc din suflet!
Ce varsta aveti si ce vechime in munca(stagiu de cotizare) aveti?Asa cum va spuneam,chiar daca din pc.de vedere medical va incadrati ,primind o decizie medicala de la medicul expert,trebuie sa aveti indeplinita si conditia unui stagiu de cotizare realizat in functie de varsta dvs.in caz contrar nu veti putea fi pensionata de invaliditate....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie medicala / decizie de pensie claravoda claravoda buna ziua, ref la decizia de pensionare ptr invaliditate:daca perioada de cotizare este ok ca si incadrare si diagnosticul de neoplasm credeti ca,casa de ... (vezi toată discuția)
Pensionare persoana cu handicap gr. 2 permanent, salariat, 23 ani vechime Dorel1969 Dorel1969 Buna ziua ! Am 44 ani , barbat, si 23 ani vechime, din 1988 din iulie; handicap gr2, permanent, data ivirii handicapului, congenital ! Cand ma pot pensiona ... (vezi toată discuția)
Deduceri personale gutica gutica am sotul de 3 ani fara servici , are 55 de ani si va intreb in afara faptului ca figureaza coasigurat la mine eu mai beneficiez si de alte facilitati fiscale ... (vezi toată discuția)