avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2063 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... detasare functionar public
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

detasare functionar public

Am urmatoarea situatie: un functionar public se detaseaza de la o institutie publica la alta. De unde se detaseaza are salariul mai mare decat unde va fi detasat. La unitatea unde se detaseaza nu ii pot asigura salariul care l-a avut deoarece nu imi permite legislatia. Este corect sa ii acord un salariu mai mic ?
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 18:45, 13 Noiembrie 2016
Legea nr.188/1999:
Art. 89. - (1) Detaşarea se dispune în interesul autorităţii sau instituţiei publice în care urmează să îşi desfăşoare activitatea funcţionarul public, pentru o perioadă de cel mult 6 luni. În cursul unui an calendaristic un funcţionar public poate fi detaşat mai mult de 6 luni numai cu acordul său scris.
(2) Detaşarea se poate dispune dacă pregătirea profesională a funcţionarului public corespunde atribuţiilor şi responsabilităţilor funcţiei publice, cu respectarea categoriei, clasei şi gradului profesional al funcţionarului public. Detaşarea se poate dispune şi pe o funcţie publică de conducere, cu aplicarea dispoziţiilor art. 92 alin. (2), dacă funcţionarul public îndeplineşte condiţiile de studii şi vechime în specialitatea studiilor şi dacă nu există în cadrul autorităţii sau instituţiei publice funcţionari publici care să exercite cu caracter temporar funcţia publică. Funcţionarul public poate fi detaşat pe o funcţie publică inferioară, numai cu acordul său scris.
(21) În mod excepţional, detaşarea se poate dispune şi pe o funcţie publică din categoria înalţilor funcţionari publici, cu aplicarea prevederilor art. 92 alin. (11), dacă funcţionarul public îndeplineşte condiţiile de studii şi de vechime în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei publice în condiţiile prezentei legi. În acest caz, detaşarea se dispune prin act administrativ al persoanei care are competenţa legală de numire a funcţionarilor publici care ocupă funcţii publice din categoria înalţilor funcţionari publici, la propunerea conducătorului autorităţii sau instituţiei publice în care urmează să îşi desfăşoare activitatea funcţionarul public detaşat.
.........
(4) Pe perioada detaşării funcţionarul public îşi păstrează funcţia publică şi salariul. Dacă salariul corespunzător funcţiei publice pe care este detaşat este mai mare, el are dreptul la acest salariu. Pe timpul detaşării în altă localitate autoritatea sau instituţia publică beneficiară este obligată să-i suporte costul integral al transportului, dus şi întors, cel puţin o dată pe lună, al cazării şi al indemnizaţiei de detaşare.
freeelis a scris:

Legea nr.188/1999:

(4) Pe perioada detaşării funcţionarul public îşi păstrează funcţia publică şi salariul.


ce se poate face daca institutia publica la care se detaseaza nu-i pastreaza salariul (mai mare) de la institutia publica de la care se detaseaza?
Conform art 89, alin 2, art.91 din Legea functionarului public 188/1999,,Funcţionarul public poate fi detaşat pe o funcţie publică inferioară, numai cu acordul său scris,,.
Intrebare:Poate un primar sa detaseze ori sa transfere un functionar public din functia de sef serviciu pe orice alta functie publica de executie, fara acordul scris al functionarului? Dar pe o alta functie de conducere? Poate fi considerat acest fapt un abuz de functie din partea primarului, pein faptu l ca da o astfel de dispozitie fara a avea acordul functionarului?
Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Detasare functionari publici ca personal contractual bugydej bugydej Va rog sa-mi spuneti daca/unde este reglementata detasarea functionarilor publici ca personal contractual intr-o instututie de stat? (vezi toată discuția)
Detasare ana.chiorean ana.chiorean Se poate face detasarea unui functionar public de la o institutie publica la o alta institutie publica, intr-o fuctie de conducere pe o perioada de 6 ... (vezi toată discuția)
Mutare si detasare danielacr danielacr Buna ziua! In cazul in care am fost mutata temporar la un alt compartiment 6 luni, se poate continua cu detasare 6 luni fara acordul meu? Multumesc. (vezi toată discuția)