avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... declaratie ptr iesirea minorului din tara cu alt adult ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

declaratie ptr iesirea minorului din tara cu alt adult decat parintii

trebuie sa fac declaratie ptr iesirea copiilor din tara si vreau sa stiu daca trebuie sa pun data exacta sau pot sa aproximez sa zic o perioada de 2 luni:ex. in loc de 24 august sa pun perioada 1 aug-30 sept
multumesc anticipat ptr raspuns
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 13:46, 2 August 2012
In declaratie trebuie precizata perioada exact: de la data...la data de...si unde anume se deplaseaza minorul.Va trebui si cazier judiciar pentru persoana insotitoare.
Nu, nu trebuie precizata exact, puteti pune o perioada mai mare, de cateva luni , in aceasta perioada putand face mai multe calatorii, bineinteles in aceeasi directie
am doua raspunsuri diferite.....ce sa cred?
eu am facut deja o procura(ciorna ) cu perioada mai mare.deci....era buna?
Art. 30. -legea 248/2005
(1) Organele poliţiei de frontieră permit ieşirea din România a cetăţenilor români minori numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră, în următoarele cazuri:
a) minorului care este titular al unui document de călătorie individual ori, după caz, al unei cărţi de identitate şi călătoreşte în străinătate însoţit de ambii părinţi i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu aceştia;
b) minorului care este titular al unui document de călătorie individual ori, după caz, al unei cărţi de identitate şi călătoreşte în străinătate împreună cu unul dintre părinţi i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu acesta numai dacă părintele însoţitor prezintă o declaraţie a celuilalt părinte din care să rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea călătoriei respective în statul sau în statele de destinaţie, precum şi cu privire la perioada acesteia sau, după caz, face dovada decesului celuilalt părinte;
c) minorului care este titular al unui document de călătorie individual ori, după caz, al unei cărţi de identitate şi călătoreşte în străinătate împreună cu unul dintre părinţi i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu acesta, fără a mai fi necesară declaraţia celuilalt părinte, numai dacă părintele însoţitor face dovada faptului că minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă;
d) minorului care este titular al unui document de călătorie individual sau, după caz, al unei cărţi de identitate şi călătoreşte însoţit de o altă persoană fizică majoră i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu aceasta numai dacă persoana însoţitoare prezintă o declaraţie a ambilor părinţi sau, după caz, a părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă, a părintelui supravieţuitor ori a reprezentantului său legal, care să cuprindă acordul acestora cu privire la efectuarea călătoriei respective de către minor, la statul sau statele de destinaţie, la perioada în care urmează să se desfăşoare călătoria, precum şi datele de identitate ale însoţitorului respectiv
......................................
(4) Pe lângă informaţiile prevăzute la alin. (1) lit. d), declaraţia părinţilor, a părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă, a părintelui supravieţuitor sau a reprezentantului legal, după caz, trebuie să cuprindă şi următoarele menţiuni:
a) scopul deplasării;
b) ruta urmată până în statul de destinaţie;
c) indicarea faptului dacă minorul urmează să rămână în statul de destinaţie, caz în care trebuie menţionată persoana căreia urmează a-i fi încredinţat minorul, sau dacă urmează să se reîntoarcă împreună cu un însoţitor, ale cărui date de identitate trebuie indicate, în cazul în care acesta este o altă persoană decât cea cu care iese din România.
(5) Poate avea calitatea de însoţitor şi o persoană anume desemnată din cadrul unei societăţi comerciale autorizate, în condiţiile legii, să desfăşoare activităţi de transport internaţional de persoane.

(6) Organele poliţiei de frontieră vor permite ieşirea din România a minorilor însoţiţi numai dacă se constată că se respectă informaţiile prevăzute la alin. (1) lit. b) şi c) şi la alin. (4), referitoare la însoţitor, perioada deplasării şi ruta care trebuie urmată, iar în situaţiile prevăzute la alin. (3), dacă se constată că ruta aleasă pentru deplasare şi momentul prezentării la ieşirea din ţară se justifică în raport cu destinaţia, respectiv cu perioada deplasării.
(7) Declaraţiile prevăzute la alin. (1) lit. b)-d) trebuie redactate în două exemplare şi trebuie să fie autentificate în ţară de notarul public, iar în străinătate, de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României ori, dacă au fost date în faţa autorităţilor străine, să îndeplinească condiţiile de supralegalizare prevăzute de lege sau să aibă aplicată apostila conform Convenţiei cu privire la suprimarea cerinţei supralegalizării actelor oficiale străine, adoptată la Haga la 5 octombrie 1961, la care România a aderat prin Ordonanţa Guvernului nr. 66/1999, aprobată prin Legea nr. 52/2000, cu modificările ulterioare. Un exemplar al declaraţiei se păstrează de către însoţitor, iar al doilea exemplar însoţeşte paşaportul minorului.

Nu cunosc exact situatia in care va aflati ( parinti divortati sau nu , copii din afara casatoriei incredintati catre unul dintre parinti), asa ca v-am redat textul de lege cu exceptia al. 2 si 3 pentru ca banuiesc ca nu va aflati intr-una din aceste variante.

Ultima modificare: Joi, 2 August 2012
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire cu minor in italia simo flores simo flores Buna seara!Am o intrebare:Minorul incredintat prin hotarare definitiva si irevocabila mamei poate iesi din tara cu destinatia Italia impreuna cu aceasta fara a ... (vezi toată discuția)
Minor 16 ani gabitza_36 gabitza_36 Buna seara, am si eu o problema si nu stiu unde sa ma adresez, de aceea as vrea daca se poate sa ma ajutati!Baiatul meu are 16 ani si ar vrea sa plece in ... (vezi toată discuția)
Acte necesare pt a trece vama cu un minor ansi ansi Buna ziua...!!! Am un copil de 4 ani si sunt divortata....detin si custodia copilului. Vrem sa plecam in vacanta in Grecia. Imi pute-ti spune ce acte imi ... (vezi toată discuția)