avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cumpar dar nu pot
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cumpar dar nu pot

am in fata un extras de CF care la sarcini nu are mentionat nimic(o parte dintrun imobil, un ap.).notarul cere contractul de vinzare si observa ca imobilul a fost cumparat cu legea 112 si desi au trecut cei 10 ai de interdictie, cere notificari de la primarie, notificari in care se mantioneaza ca intreg imobilul este revendicat de la stat inca din anul 2001,nefiind solutionat pina astazi.revendicatorul(care este actualmente decedat) nu a chemat in judecata pe proprietarul care a cumparat o parte din imobil(1 ap.).de ce nu se poate cumpara vinde acest ap daca la sarcini nu este mentionat nimic si perioada de 10 ani precum prevede legea 112 a expirat.care este temeiul legal care interzice actualmente aceasta tranzactie ? (motivatia notarului neargumentata).cine ma poate ajuta sa obtin acest imobil ?pentru alte amanunte necesare clarificarii le pot furniza.e-mail wirtej@yahoo.com.
Nu există vreun text de lege care să interzică vînzarea unor imobile asupra cărora există un litigiu.

A existat o asemenea prevedere, dar numai cu privire la terenuri, prevedere abrogată odată cu abrogarea legii privind circuitul juridic al terenurilor (parcă 54/1998).

Cereţi notarului să dea o încheiere de respingere a cererii de autentificare, încheiere pe care o puteţi ataca cu plîngere.

Liviu S.Bordaş
E posibil totusi sa existe textul de lege in cauza dar ar trebui sa ma documentez putin pe tema asta inainte de a da un raspuns pertinent...

Pe de alta parte, in functie de buna sau reaua credinta a celui care a cumparat in baza L 112, nu este exclusa nici anularea contractului sau de vanzare - cumparare asa ca, din acest punct de vedere, achizitia apartamentului mi se pare ca are unele elemente de risc.

Un raspuns complet si pertinent poate fi dat numai in urma studierii documentelor si a unei mici cercetari a starii de fapt.

Pana atunci, sustin ideea lui themis de a cere incheierea de respingere din partea notarului si atacarea ei.
Imi pare rau dar trebuie sa-i contrazic pe toti colegii mei.
Notarul are dreptate intrucat prin modificarea Legii 10/2001 este interzisa instrainarea ( sub sanctiunea nulitatii absolute)pana la solutionarea definitiva si irevocabila a actiunilor formulate de persoanele indreptatite, fosti proprietari sau dupa caz mostenitori.
av. Ileana Schwarz
Sustin opinia d-nei av. Ileana Schwartz.Imobilul nu poate fi instrainat pana la solutionarea cererii formulate de catre fostul proprietar (mostenitorilor acestuia), in temeiul disp. Legii nr.10/2001 cu modif. ulterioare.
Poate daca fostul proprietar nu are mostenitori (legali, testamentari ) raspunsul Primariei la Notificarea fostului proprietar v-ar putea ajuta in sensul cumpararii imobilului aflat in discutie.
IN primul rand, asa e, revendicarea in baza legii 10 impiedica vanzarea...
Apoi, nu inteleg, proprietarul ap. n-o fi fost chemat in judecata, cine stie de ce, insa de ce n-o fi intervenit el in dosar? Adica nu inteleg daca litigiul ala priveste sau nu si apartamentul obiect al promisiunii sau care e situatia... Ca nu mi-e tocmai clar...
Litigiul nu e notat in CF?

Alte discuții în legătură

Legea 112 "vesnica" wirtej wirtej am in fata un extras de CF care la sarcini nu are mentionat nimic(o parte dintrun imobil, un ap.).notarul cere contractul de vinzare si observa ca imobilul a ... (vezi toată discuția)
Oug 40/1999 privind protectia chiriasilor sorin_g sorin_g Cui se adreseaza art.44 din OUG 40/1999? Eu am inteles ca art.44 din OUG 40/1999 se refera la interdictia de instrainare doar a imobilelor nationalizate, ... (vezi toată discuția)
Revendicare imobil nationalizat d92/19950 termen prescriptie 30 ani Iuha Adrian Adrian Iuha Adrian Adrian La depunera.actiuni de revendicare a imobilului in baza art 480 ,mandatarul a depus o procura care reprezinta pe "mostenitor ? " care se referea la ... (vezi toată discuția)