avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... LEGEA 112 "VESNICA"
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

LEGEA 112 "VESNICA"


am in fata un extras de CF care la sarcini nu are mentionat nimic(o parte dintrun imobil, un ap.).notarul cere contractul de vinzare si observa ca imobilul a fost cumparat cu legea 112 si desi au trecut cei 10 ai de interdictie, cere notificari de la primarie, notificari in care se mantioneaza ca intreg imobilul este revendicat de la stat inca din anul 2001,nefiind solutionat pina astazi.revendicatorul(care este actualmente decedat) nu a chemat in judecata pe proprietarul care a cumparat o parte din imobil(1 ap.).de ce nu se poate cumpara vinde acest ap daca la sarcini nu este mentionat nimic si perioada de 10 ani precum prevede legea 112 a expirat.care este temeiul legal care interzice actualmente aceasta tranzactie ? (motivatia notarului neargumentata).cine ma poate ajuta sa obtin acest imobil ?pentru alte amanunte necesare clarificarii le pot furniza.e-mail wirtej@yahoo.com.
Cel mai recent răspuns: ContSters4579 , utilizator 12:05, 15 Ianuarie 2009
...pentru ca asupra lui planeaza o situatie litigioasa...notarul are obligatia de a evita eventualele litigii ulterioare intre parti...asa cum cumparatorul plateste niste bani curati, nerupti, asa si vanzatorul trebuie sa vanda imobilul liber de orice situatie litigioasa, fie ea inscrisa sau neinscrisa in cf...deci pana la solutionarea definitiva de catre primarie a cererii, sau ulterior de instanta,exista posibilitatea ca titlul proprietarului actual sa se anuleze...mai mult citez art 43 legea 10/2000... Art. 43. - (1) Chiriasii carora, in temeiul prevederilor art. 9 alin. 1-4 din Legea nr. 112/1995, li s-au vandut, cu respectarea prevederilor acestei legi, apartamentele in care locuiau au dreptul sa le instraineze sub orice forma inainte de implinirea termenului de 10 ani de la data cumpararii numai persoanei indreptatite, fost proprietar al acelei locuinte.
(2) Sub sanctiunea nulitatii absolute, este interzisa instrainarea in orice mod a imobilelor dobandite in baza Legii nr. 112/1995, cu modificarile si completarile ulterioare, pana la solutionarea definitiva si irevocabila a actiunilor formulate de persoanele indreptatite fosti proprietari sau, dupa caz, mostenitori ai acestora, potrivit art. 45. (3) Pretul vanzarii nu poate fi mai mare decat valoarea actualizata a pretului platit de chirias la cumpararea locuintei in baza Legii nr. 112/1995, cu exceptia situatiilor cand partile convin altfel.
(4) In termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi persoana indreptatita trebuie sa notifice chiriasului dobanditor intentia de a cumpara locuinta si adresa unde poate fi gasita.
(5) Persoana indreptatita care a primit despagubiri banesti pentru imobil este obligata sa restituie statului, daca este cazul, diferenta dintre valoarea despagubirilor primite si pretul de cumparare platit fostului chirias, actualizate. ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumpar dar nu pot wirtej wirtej am in fata un extras de CF care la sarcini nu are mentionat nimic(o parte dintrun imobil, un ap.).notarul cere contractul de vinzare si observa ca imobilul a ... (vezi toată discuția)
Legea 112/1995 Adeea Adeea buna ziua. Am si eu o problema cam mare. Am un apartament nationalizat 112/1995 vrem sa-l cumparam ca apoi sa-l vindem sa ne mutam la curte. Legea in sine ... (vezi toată discuția)
Chiriasi ce mai pot face? alexandru andra alexandru andra Buna seara. NE confruntam cu o MARE problema si de aceea doresc sfatul D-voastra.. Casa a fost revendicata de persoane indreptatite cf L 10/2001 si in 2005 a ... (vezi toată discuția)