avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1496 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Permis retinut 30 zile
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Permis retinut 30 zile

Din pacate problema mea este in urmatorul fel: deplasandu-ma catre localitatea Slobozia, jud. Ialomita, intr-o comuna, in zona de actiune a indicatorului depasirea interzisa, de pe un drum laturalnic, a aparut o masina in fata mea, care fara sa aproximeze daca are timp sau nu sa intre pe drumul principal, a intrat, iar in aceasta situatie am considerat ca nu am destul timp si spatiu pentru franare si l-am depasit fara a semnaliza manevra. Am fost oprit de catre un politist care statea langa masina m.a.i., masina la care era montat un detector radar. In urma acestei depasiri mi-a fost retinut permisul de conducere 30 de zile si am fost sanctionat contraventional. Ca martor asistent nu a semnat nimeni in procesul-verbal pentru ca eram doar eu si politistul. Ce ma sfatuiti sa fac in cazul acesta?..mentionez ca permisul imi este necesar pentru servici, zilnic.
Cel mai recent răspuns: Brezae , utilizator 21:22, 2 Decembrie 2012
OK..deci ce sa inteleg..ca pot trimite plangerea prin posta dar tot trebuie sa ajung la judecatoria Slobozia pentru a ridica certificatul de grefa, cu care ma duc la politie sa imi dea permisul..asta in cazul in care nu l-au trimis deja in judetul meu. Si daca l-au trimis trebuie sa astept pana ajunge. Asta este procedura ce trebuie urmata, dar cum trebuie sa expun intamplarea ca sa pot castiga?
Ultima modificare: Luni, 30 Iulie 2012
Brezae, utilizator
Dom'le Presedinte,

Subsemnatul Brezae cu domiciliul in..... legitimat cu CI seria.... nr....

Formulez:

PLANGERE CONTRAVENTIONALA

impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiilor seria ...nr. ...din ... incheiat de agent ..... din cadrul ...., prin care in baza ..... din OUG 195/2002, am fost sanctionat cu ..... lei amenda contraventionala si retinerea permisului de conducere.

Va rog sa admiteti aceasta plangere si sa anulati procesul-verbal de constatare a contraventiilor si a sanctiunilor prevazute in procesul verbal mentionat

Motivele plangerii:

In fapt, prin procesul-verbal enuntat, am fost sanctionat cu .....lei amenda si retinerea permisului de conducere pentru perioada de 30 de zile, retinandu-se in seama mea faptul ca, in data de ...., in jurul orelor ...., in timp ce conduceam autoturismul proprietate personala, marca ..., nr. de inmatriculare ..., in directia ..........., am ..... (descrieti ce vi se imputa conform articolului din oug 195, nu am respectat regulile privind depasirea , banuiesc ca in pv a scris art. 120/1/h din HG1391 sanctionata de art.100/3/e).

In drept, consider ca sanctiunea care mi s-a aplicat este nelegala si netemeinica pentru urmatoarele motive:

Conform art. 180. alin. (1) din OUG 195/2002, in cazul în care constata încalcari ale normelor rutiere, agentul constatator va cuprinde in procesul verbal de constatarea contraventiei "aratarea tuturor împrejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite".
De asemenea, la art. 16, alin. (1) din OG 2/2001 se prevede ca "Procesul-verbal de constatare a contravenţiei va cuprinde în mod obligatoriu (...) arătarea tuturor împrejurărilor ce pot servi la aprecierea gravităţii faptei şi la evaluarea eventualelor pagube pricinuite.

Conform Art.45. - (1) din OUG 195/2002 "Depăşirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe acelaşi sens de circulaţie, prin schimbarea direcţiei de mers şi ieşirea de pe banda de circulaţie sau din şirul de vehicule în care s-a aflat iniţial.
(2) Conducătorul vehiculului care se angajează în depăşire trebuie să se asigure că vehiculul care circulă în faţa sau în spatele lui nu a iniţiat o asemenea manevră.
(3) Atunci când prin manevra de depăşire se trece peste axa care separă sensurile de circulaţie, conducătorii de vehicule trebuie să se asigure că din sens opus nu se apropie un vehicul şi că dispun de spaţiu suficient pentru a reintra pe banda iniţială, unde au obligaţia să revină după efectuarea manevrei de depăşire.

Agentul constatator nu a "aratat toate imprejurarile ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei" in care s-a produs presupusa incalcare a regulilor de circulatie privind depasirea. Am fost nevoit sa efectuez o manevra de evitare a unui vehicul ce a iesit de pe un drum laturalnic fara sa se asigure, vehicul ramas neindentificat, astfel producandu-se schimbarea directiei de mers in zona de actiune a indicatorului "Depasirea interzisa". Mentionez ca in momentul in care am efectuat manevra de evitare m-am asigurat ca din sens opus nu se apropia un alt vehicul si ca dispun de suficient spatiu pentru a reintra pe banda initiala.

Avand in vedere cele prezentate va rog sa constatati ca manevra de evitare a vehiculului care a iesit de pe un drum secundar fara sa se asigure in zona de actiune a indicatorului "Depasirea interzisa" a fost efectuata in scopul evitarii producerii unui accident si nu cu intentie.

Din acest motiv va rog sa admiteti plangerea impotriva procesului verbal de constatare seria xx nr xxx si sa dispuneti anularea sanctiunilor prevazute in acesta.

Solicit judecarea in lipsa in temeiul art 242, alin 2 Cod Procedura Civila.

Va multumesc

Semnatura Brezae

Data 6/08/2012

Domnului presedinte al judecatoriei Slobozia

cam asa ceva, nu garantez succesul!:weg:

cu o cerere pentru certificat de grefa, timbru judiciar si timbru fiscal va puteti ridica permsiul de conducere de la politia care vi la retinut.
Ultima modificare: Luni, 6 August 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Per total formularea plangerii care am trimis-o la Slobozia este asemanatoare cu exemplul de mai sus. Am invocat situatia cazului fortuit ca motiv de anulare a procesului verbal. Am inteles ca si marturia unui pasager din masina poate fi un argument in plus la proces pentru demonstrarea nevinovatiei.

Sa inteleg ca dupa ce primesc confirmarea de primire de la posta (plangerea am trimis-o prin posta impreuna cu celelalte copii specificate pe spatele procesului-verbal), trebuie sa merg la judecatorie cu cererea pentru certificatul de grefa. Certificatul se elibereaza in aceiasi zi cu depunerea cereri?..sau sa o trimit si pe asta prin posta?
pe cererea ptr obtinerea certificatului de grefa trebuie sa inscrieti nr. dosarului.

nr. dosarului il puteti afla ori telefonic ori consultand pe portalul instantelor de judecata introducand numele si prenumele dvs. la instanta respectiva.

acest lucru il puteti face numai dupa primirea confirmarii de primire a documentelor trimise.

ptr ridicarea certificatului de grefa de regula se face o programare ptr ca nu se elibereaza in aceeasi zi cu depunerea cererii. la alte judecatorii se pot elibera in aceeasi zi (depinde cat de aglomerata este registratura si de cheful functionarilor, acum e vacanta, lumea e cu gandul la mare, la soare...). va puteti informa telefonic daca elibereaza certificatul de grefa in aceeasi zi ca sa nu bateti drumul degeaba.

puteti trimite si cererea ptr eliberarea certif.de grefa prin posta dar care trebuie insotita in mod obligatoriu de timbrul judiciar si taxa judiciara de timbru .

certificatul de grefa nu va fi trimis prin posta asa ca veti fi nevoit sa il ridicati personal (trebuie sa semnati de primirea lui).

un model de cerere ptr eliberarea certificatului de grefa gasiti aici
[ link extern ]

taxa judiciara de timbru care este de 1 leu se plateste in contul bugetului local al unitatii administrativ-teritoriale in a carei raza isi are domiciliul petentul.
timbrul judiciar de 0.15 lei il luati de la posta.

dupa ce ati primit confirmarea de primire a cererii ptr obtinerea certificatului de grefa va puteti informa telefonic cand puteti ridica certificatul. odata intrat in posesia acestuia va puteti prezenta la organul de politie care v-a retinut permisul in vederea restituirii.

este posibil ca intre timp permisul sa fie trimis la organul emitent, adica unde aveti domiciliul si atunci nu veti mai fi nevoit sa va deplasati in localitatea unde a fost retinut.
Pentru inceput astept confirmarea de primire. Multu

Alte discuții în legătură

Proces verbal contestat tesculadaniel tesculadaniel buna ziua,am urmatoarea intrebare: am contestat la judecatorie un proces verbal care avea ca sanctiune amenda si suspendarea permisului de conducere.la politia ... (vezi toată discuția)
De unde imi ridic permisul suspendat in alta localitate? Andreiysu Andreiysu Buna seara. Am contestat in instanta un proces verbal de contraventie cu sanctiunea suspendarii dreptului de a conduce pe o perioada de 30 de zile (abuziva ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis conducere 30 zile. iriiri iriiri Buna ziua, Am o intrebare legata de recuperarea pemisului de conducere care a fost suspendat pe motiv de depasire neregulamentara.La constatarea abaterii nu ... (vezi toată discuția)