avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie pentru cresterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie pentru cresterea copilului

In situatia in care o persoana care urmeaza sa nasca, angajata cu contract de munca si pentru care angajatorul plateste 4 ore CAS, poate beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului intr-o astfel de situatie?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:59, 30 Iulie 2012
Acordarea indemnizatiei pentru CCC nu este conditionata de durata timpului de munca (norma intreaga sau timp partial), ci de realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, asa cum se mentioneaza in art.2 alin.1 din OUG nr.111/2010.
Nu conteaza tipul de contract ,norma intreaga,norma partiala,ci faptul de a exista realizate venituri impozabile in ultimile 12 luni anterioare nasterii,astfel cf. art2OUG111/2010
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
Indemnizaţia pentru creşterea copilului nu are legătură cu plata contribuţiilor de asigurări sociale la bugetele aferente acestora, ci se acordă în raport cu obtinerea de venituri din prestarea unei activităţi profesionale ori existenţa uneia sau mai multor perioade asimilate prevăzute de OUG nr. 111/2010.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordare ccc si indem.de crestere a copilului botirca_roxana botirca_roxana As dori sa stiu daca beneficiez de indem de crest a copilului daca am fost angajata timp de 4 luni cu program de 8 ore,iar acum mi s-a modificat programul la 4 ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil avril_dor avril_dor Buna ziua! Daca am contract de munca pe 2ore/zi pot beneficia de indemnizatia minima de 1232 lei? este vreo problema daca vor fi doar 10 luni de contract in ... (vezi toată discuția)
Beneficiez de indemnizatie crestere copil? saramari saramari Am contract de munca din data de 3 aprilie determinat pe 3 luni dupa care am semnat pe cel nedeterminat .sunt insarcinata si nasc in luna martie , contractul ... (vezi toată discuția)