IN CAZUL IN CARE NU AM STIUT CA TREBUIE SA PLATESC ASIGURAREA CAS SI SUNT PERSOANA FIZICA AUTORIZATA DIN 2001,SUNT OBLIGAT SA PLATESC DIN URMA PE TOTI ACESTI ANI ?PE CE PERIOADA PREVEDE LEGEA CA TREBUIE PLATITA CONTRIBUTIA ?
VA MULTUMESC ANTICIPAT PENTRU RASPUNS!
Am fost astazi la CJPAS Vaslui si am inceput sa platesc datoria catre B.A.S.S. Am cerut si cartea de munca si am aruncat un ochi in dosar. Va vine sa credeti sau nu am vazut ca al meu contract de asigurat este reziliat insa nu am vazut data cand a fost emis acest act . Nu va pot spune deocamdata mai mult insa in zilele ce urmeaza merg sa cer o copie a acelei hartii.
Vi se pare normal ca o astfel de decizie sa nu imi fie anutata si mie ?
Logic ar fi fost ca pe langa somatiile da plata a unor bani care probabil ii datorez CJPAS sa primesc acasa si o copie la decizia de reziliere daca se numeste asa. Am facut si o greseala astazi pentru ca am uitat sa cer o copie insa maine am sa merg sa o fac dar sincer am ramas fara reactie fata de aceasta lisa de transparenta in aceasta situatie . Deci astia pot trimite somatii ca ai bani de dat dar o copie a unui astfel de act nu trimit . #-o
Cand am mai intrebat de reziliere mi-au pus placa cu legea 19 ca sunt obligat sa platesc CAS catre ei pentru ca am o firma si plata este obligatorie. Este sau nu obligatorie ???? Din acest punct de vedere sunt destul de corect astfel ca imi platesc obligatiile ca angajator pentru angajatii pe care ii am. Eu nu doresc sa platesc CAS pentru propria-mi persoana si atat in rest sunt OK.
Asa cum am banuit, contractul dvs. de asigurare sociala a fost reziliat de catre casa de pensii. Ordinul nr. 340/2001 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Legii nr. 19/2000 reglementeaza si posibilitatea dvs. de a rezilia oricand, la cerere, acest contract. Dvs. aveati obligatia de a anunta casa de pensii cu privire la orice modificari ale situatiei dvs., si ma refer la asigurarea privata de pensie.
Rezilierea unui contract de asigurari sociale intervine de drept, ca urmare a neplatii contributiei de asigurari sociale timp de 6 luni. Prin urmare, nu se emite niciun act in acest sens. In schimb, casa de pensii avea obligatia sa va trimita, inlauntrul acestui termen, o notificare prin care sa va solicite sa va prezentati pentru clarificarea acestei situatii (cap. A, sectiunea I, art. 14 din Ordinul nr. 340/2001).
Intrebati daca v-au notificat si cereti sa vedeti notificarea. S-ar putea sa aveti surpriza sa constatati ca notificarea exista la dosar dar n-ati primit-o datorita Postei.
Trebuie sa fiu foarte clara in urmatoarea privinta: nimeni nu se poate prevala de necunoasterea legii. Deci nu puteti spune: "eu n-am stiut ca aveam obligatia sa anunt casa de pensii ca am incheiat o asigurare privata si nu stiu ce scrie in Ordinul nr. 340/2001".
"Placa" pe care v-au pus-o cu Legea nr. 19/2000, referindu-se, probabil, la art. 5, alin. (1) pct. IV, se datoreaza faptului ca nu stiu ca dvs. ati incheiat asigurare privata pentru pensie. Maine sau cand mergeti la casa de pensii, aduceti-le la cunostinta, in scris, acest lucru si anexati in copie contractul.
Stiu, in teorie pilonul I de pensii (sistemul public) si pilonul II de pensii (sistemul privat) ar trebui sa colaboreze foarte bine, dar intre teorie si practica distanta este ca cea de la cer la pamant.
Consilier juridic,
Gabriela Pintea
P.S. Daca doriti continutul articolelor la care am facut referire mai sus, procedati cum ati procedat ieri: trimiteti-mi un mesaj privat dar numai prin intermediul Avocatnet, nu direct pe adresa de e-mail.
Am rezolvat problema in care eram implicat cu cei de la CJPAS , adica am platit creantele care le aveam catre ei , respectiv mi-am platit datoria . As dori sa stiu cum se poate sa renunt la seviciile lor respectiv eu ca si persoana fizica sa nu mai platesc contributie de asigurari sociale .Prcizez ca am un CMV .Sincer m-am satuirat sa mai platesc catre aia bani pentru o viitoare pensie care nu ma mai intereseaza , nu au decat sa se duca la dracu cu pensia lor cu tot . Vreau sa stiu cum trebuie sa procedez ca sa nu mai am de a face cu ei.
Contributie cas
dana_gorj
obligatia de inregistrare a contributiei cas se prescrie ? in cati ani ,3 sau 5 ?angajatorul nu a inreg oblig de plata a cas si nu a depus nici declaratia ... (vezi toată discuția)