avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 418 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Formularea sau formarea unui Testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Formularea sau formarea unui Testament

Un om vrea sa faca un Testament inatacabil, care nu poate fi contestat, prin care să lase totul fiului sau, si nimic celorlalte rude (fraţi, surori), care sunt ahtiate după averi, şi ar face orice ca sa-l dezmosteneasca pe fiul omului si sa imparta intre ei totul.

Ce este de facut ? ªi mai ales cum se poate face ca Testamentul sau Succesiunea sa fie doar pentru descendent pe linie dreapta, nicidecum pentru ceilalti, alte rude.
In cazul in care apare unul de niciunde, de nicaieri, nemaicunoscut niciodata pana atunci, care sa se intituleze ca urmas, descendent, al omului, desi nu a fost trecut la testament, sa ceara ca drept de revendicare de la " tata ", si incercand, probabil, sa elimine sau sa limiteze dreptul de mostenire a mostenitorului de drept, a fiului omului respectiv, ce se poate face?

Cum trebuie formulat, cu ce acte, şi in ce ipostaze şi alte claritati, un testament şi o urmatoare succesiune, incat un om sa poata lasa averea sa numai unicului sau fiu.
Are fiul sau dreptul sa mosteneasca toata averea tatalui sau? cum se face?

contact : aici pe forum si la mail : atlanthean [aront] gmail.com
Cel mai recent răspuns: RADU SAVALACHE , Avocat 10:40, 5 August 2012
La succesiune sunt chemati doi martori care au cunoscut defunctul si sunt intrebati daca respectivul avea si alti copii. Acesti copii ar putea ataca testamentul. Daca tatal dv-tra ar face un contract de vanzare-cumparare , trecand totul pe numele unicului fiu, nimeni nu ar avea de comentat, numai daca cei interesati ar demonstra ca nu era in toate deplinatatea mintale la intocmirea actelor. Succes !!!
din ce stiu este ca si primul copil are dreptul si poate ataca testamentul....dar faceti cu tatal dumneavoastra un contract de vanzare cumparare ,cu clauza de uzul fruct viager al lui sau o donatie dar in care trebuie sa se demonstreze - precizeze ca celalalt copil a primit la fel ca si dumneavoastra alt bun la aceeasi valoare,,,,,,apartamentul ar trebui sa apartina jumatate si sotie ( mamei dumneavoastra - daca nu sunt divortati, caz in care ea va poate dona partea fara nici o problema ) ,,,se imparte doar partea tatalui - intre cei doi copii si sotia lui cu acte ....poate nu e corect ce am zis eu ,,,,,dar eu asa stiu,,,
Atlanthean a scris:

....a locuit in casa si bunurile ei
omul a lasat totul acolo,

Vreo pereche de izmene in cosul de rufe de spalat!? Ce-o fi lasat daca erau bunurile EI?

Iertare, dar mintea avocatului incepe sa zbarnaie pe asemenea neconcordante, si doar ce ma duceam in somn la umbra unui pom.

Si trag nadejede ca nu exista vreo legatura intre prima si a doua intrebare (intre omul cu singur mostenitor si omul cu doi mostenitori). Pentru ca atunci, e ca si cum ati fi intrebat cam asa:
Cat va trai soricelul meu? Mult si bine...
Dar daca am pisica in curte? Ia uita-te dupa el, sigur il mai vezi?

Cand adresati intrebari, e bine sa nu treceti sub tacere amanunte esentiale! Daca doriti raspunsuri care sa nu fie paralele cu realitatea.

Prin urmare, cati copii ziceti ca are omul? (sunteti sigur ca i-ati adunat pe toti?)

AMBII copii sunt mostenitori ai tatalui lor.
Daca tatal a lasat prin testament toata averea sa unuia dintre copii, atunci celalalt copil (dezmostenit) are dreptul la o rezerva de jumatate din ceea ce i-ar fi revenit daca nu ar fi existat testamentul. Si poate cere reductiunea testamentului.
Ultima modificare: Vineri, 3 August 2012
romascanu, moderator
Concluzie: Terstamentul poate fi atacat de celalalt copil , chiar daca este rezultatul unei relatii dintr-o alta casatorie dar este recunoscut de tatal .
Vanzarea-cumpararea este cea mai buna solutie, desi si aici ar putea interveni anumite probleme.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire lspc lspc Buna ziua!Sunt casatorita si in urma acestei casatorii NU au rezultat copii!Sotul meu are ,insa un baiat din prima casatorie!Intrebarea mea este urmatoarea:ce ... (vezi toată discuția)
Mostenire catre nepot marafx marafx situatia este urmmatoare. 1- inculpatul este inchis si trebuie sa plateasca daune morale partii vatamate. a fost declarat fara venit. 2. parintii ... (vezi toată discuția)
Cota mostenitorului rezervatar grobianu grobianu Buna ziua! Tatal a lasat mostenire totul unuia dintre cei doi fii ai sai. Din cate stiu, fiul care nu a primit nimic are totusi dreptul la o anumita parte in ... (vezi toată discuția)