am depus o plangere la politie ptr distrugere si m-am constituit parte civila cu suma ce a rezultat in urma reparatiilor.rezolutia data a fost nup ptr ca lipseste intentia,motivand in urma declaratiilor date de fostul sot ca acesta a avut intentia de a aduce imbunatatiri casei,deoarece aceasta i-a fost atribuita lui de prima si a doua instanta si ca acele lucruri pe care le-a luat de fapt nu apucase sa le monteze.e vorba de niste usi de pvc ,centrala pe gaz si un gard la care taiase sudurile si era demontat.eu am depus la politie poze din care se putea obs ca aceasta casa avea usi si centrala pe gaze.in rap de expertiza imobiliara din 2008 apar usi de lemn sicentarla cu conbustibil solid,motiv ptr care a fost stabilit un pret.eu am platit jumatate din acest pret dar am ramas cu o casa fara usi ,fara centrala si cu un gard demontat.am depus apoi o plangere la prim procuror in care solicitam si posibilitatea de a demonstra ca acesata a avut intentie,am atasat poze cu casa si inainte si dupa ce am intrat in ea,dar mi-a fost respinsa ca nefondata,motivand binneteles ca lipseste intentia.ce ma sfatuiti sa fac?plangere impotriva rezolutiei si sa merg in instanta sau o actiune in pretentii ptr a-mi recupera paguba?
Nu stiu daca mai poate face o noua plangere pentru furt, Romy.
Doamna, cand ati luat la cunostinta de disparitia lucrurilor? Potrivit art. 284 C.p.p. trebuie sa formulati plangerea prealabila in termen de 2 luni.Neintroducerea plangerii prealabile in termenul legal echivaleaza cu lipsa acesteia, iar potrivit disp.art 131 alin 1 C.P. in cazul infractiunilor pentru care punerea in miscare a actiunii penale este conditionata de introducerea unei plangeri prealabile de catre persoana vatamata, lipsa acestei plangeri inlatura raspunderea penala.
Referitor la plangerea impotriva ordonantei de nup, practica spune ca se face degeaba, iar d-nul av Lascoschi are dreptate; mai ramaneti si buna de plata.
Cel mai indicat ar fi sa faceti o actiune civila si cereti in considerarea disp. art. 274 alin.1 C.pr.civ. sa oblige, paratul la plata cheltuielilor de judecata.
Succes
am depus plangere pentru distrugere la politie imediat ce am intrat in casa si am vazut ce s-a intamplat...in plangere binenteles ca am povestit ca vechea centrala si vechile usi nu mai exista si din pozele puse de mine la dispoz org de cercet penala se vedea clar ca acestea au fost si inainte de 2008 si dupa cele noi puse de el.eu am spus ca a distrus ptr ca se vedea din poze ce am avut si ce a facut el.el spune ca nu a mai apucat sa termine aceste imbunatatiri iar politia a luat de bun ce a spus el,fara a observa ca pozele depuse de mine la dosar arata clar ca aceste imbunatatiri existau si ca le-a luat doar dupa ce am castigat eu casa.
Formulati plangere impotriva rezolutiei de nup. Daca se va respinge, cel putin instanta civila va vedea ca ati depus toate diligentele in vederea recuperarii prejudiciului ,insa pe latura penala neexistand infractiunea de distrugere, desi casa a fost devastata, puteti formula in civil o actiune in pretentii constand in contravaloarea bunurilor distruse si care au fost platite de dvs. prin sulta fostului sot. Sunt sanse reale de castig. Solicitati si proba cu martori care stiu ca intentia fostului sot a fost de a va pagubi prin distrugerile efectuate si nu pentru a inlocui bunurile distruse.
Pe de alta parte, fostul sot ar fi trebuit sa faca dovada intentiei de a inlocui bunurile distruse, prin prezentarea unor facturi de cumparare a bunurilor ce ar fi urmat sa fie inlocuite....Va trebuie un aparator calificat care sa stie toate elementele pentru a avea castig de cauza...