avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 375 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare/Cumparare parinti/copii, solutia cea mai buna? ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare/Cumparare parinti/copii, solutia cea mai buna? Testament?

Buna ziua.

Parintii mei au hotarat sa-mi vanda casa, pentru a se asigura ca-mi ramane mie. Am un frate, cu care suntem in relatii foarte proaste. El a primit o suma considerabila de bani pentru a-si face casa, bani pe care i-a folosit in... alte scopuri. Avem toate motivele sa credem ca el si-ar revendica partea din casa parinteasca dupa decesul celor doi actuali proprietari.

Asadar, vrem sa facem contract simplu de vanzare/cumparare. Vin cu urmatoarele intrebari.

1)Sunt constient ca orice act notarial este "atacabil", insa daca facem tranzactia la ~33% din pretul real al imobilului (pretul din grila notariala), suma pe care o si platesc prin transfer bancar, mai exista cale de atac? Voi putea face oricand dovada acestei plati. 33% = suficient? Sincer, mai mult... nu avem.

2)Presupunand ca pana in prezent nu am avut venituri/loc de munca, se va subintelege ca banii respectivi tot de la parintii mei au venit, ceea ce constituie un argument pentru demonstrarea unei donatii deghizate. Concret insa, conteaza acest aspect, atata vreme cat plata a fost facuta/taxele platite?

3)Legat de testament, daca parintii mei imi fac testament in care specifica dorinta ca toate bunurile sa-mi revina mie, din cate stiu, fratele tot are dreptul la 33% din masa succesorala? Asta fara actiune in justitie? Daca vrea 50%, presupun ca trebuie sa actioneze in justitie. Are sanse in acest sens?

4)Pe final, sunt curios ce se poate face in privinta banilor. Este suficient ca din timp sa-mi transfere mie banii intr-un cont? Sau si asta se considera donatie? Ce se poate face in acest sens? Scoatera fizica a banilor ca ulterior eu sa-i depun fara ca ei sa fie implicati?

Va multumesc!

Cel mai recent răspuns: andipop7777 , utilizator 19:55, 9 August 2012
Faceti contract de vanzare-cumparare la pretul minim notarial. In oricare variante are dreptul de a ataca in instanta, insa pastrati chitantele si toate actele notariale.
Precum am spus, nu ne permitem sa facem o tranzactie la mai mult de 33% din respectivul pret... pur si simplu, nu avem resurse.


Se pare ca datorita grilelor actuale ne putem permite sa facem actele la aprox. 40% din pretul de catalog.

Schimba cumva situatia?

Orice sfat este bine venit.
Din lipsa raspunsurilor, presupun ca am venit cu prea multe intrebari. :) Sau insuficiente informatii.

Asadar, pe cine sa deranjez cu intrebarile mele? Un avocat? Notar?

Va multumesc.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pentru o vânzare-cumpărare de apartament între mamă și fiică se impune un barem minim de preț? ralucapopescu ralucapopescu Buna ziua , Doresc sa fac o vanzare cumparare pentru apartamentul mamei mele , catre mine , fiica ei.Desi exista un testament in acest sens , doresc sa ma ... (vezi toată discuția)
Contract vânzare-cumpărare Ana Murărescu Ana Murărescu Bună ziua! Părinții mei doresc să treacă casa pe mine și soțul meu. Cum ar fii mai bine să treacă ca să nu se mai schimbe și ca să stăm și noi ... (vezi toată discuția)
Schimbare proprietar apartament nosugar nosugar Buna seara. Am si eu o intrebare la dvs. si sper sa ma puteti lamuri. Parintii doresc sa imi treaca apartamentul pe numele meu pentru a evita eventuale ... (vezi toată discuția)