Buna ziua,
Va cer ajutorul intr-o chestiune mai delicata in care ma aflu.
Sunt singur la parinti. Acestia au achizitionat acum 30 ani un apartament in care erau trecuti ambii pe CF cu ipoteca la CEC pentru un imprumut pe 15 ani. Dupa 5 ani parintii divorteaza, mamei i se confera prin hotarare judecatoreasca dreptul de folosinta a apartamentului, dar nu am gasit nimic in legatura cu vreun partaj. Am gasit doar o declaratie data in fata notarului prin care tata renunta la toate bunurile comune in favoarea mamei. Mama mea a platit in continuare 10 ani acel imprumut, dovada ca CEC-ul mi-a eliberat adeverinta prin care am radiat ipoteca din CF.
Problema este ca tata s-a recasatorit dupa divort, iar dupa 10 ani a decedat. In certificatul meu de mostenitor nu se regaseste apartamentul in care au stat parintii, doar alta locuinta in care a stat tatal meu cu urmatoarea sotie. Pentru acesta, am primit partea mea.
In prezent a murit si mama, iar eu acum nu pot avea certificat de mostenitor deoarece in CF apar ambii parinti.
Intrebarea mea este> Fosta sotie care traieste poate pretinde ceva din apartamentul in care stau momentan?
Ce pot face sa nu implic fosta sotie a tatalui meu, care evident ca nu stie de situatia creata?
Daca mama a platit imprumutul pentru apartament singura in continuare 10 ani, iar tata a renuntat prin declaratie notariala la bunurile comune, nu inseamna ca beneficiez de inscrierea apartamentului pe mine?
In cazul acesta, (v-ati exprimat mai clar ), nu sunteti unicul mostenitor. vine la mostenire si cea de-a doua sotie. Sigur aveti nevoie de avocat pentru a iesi din indiviziune. E mai complicat. Trebuie deosebit aportul parintilor, pentru realizarea si hotararea cotelor indivize.
Sau: - apelati la un mediator, si introduceti cererea in instanta inainte de 01 octombrie 2012. Astfel puteti cere si restituirea taxei de timbru numai daca reusiti sa incheiati un acord de mediere cu sotia tatalui (impartirea apartamentului prin intelegere).
Actul de renuntare s-a facut la un an de la divort....nu stiu daca atunci tatal meu era recasatorit sau nu. Mi se pare totusi nefiresc ca in de curs de 10 ani cat a durat de la intocmirea acestui act si pana la deces sa nu se fi clarificat problema apartamentului. Alte acte nu am gasit. Unde as putea sa mai caut?
In arhiva notariatului public de stat, poate au realizat partajul pe cale notariala, dar cautati acul in ,,carutele cu fan,, daca nu aveti o dovada mai elocventa.
sau,
-in dosarul de imprumut de la CEC. Daca si tatal a avut calitatea de imprumutat poate veti gasi acolo documente care il inlocuiesc cu mama care devine imprumutat. Incercati.
-la judecatorie, fara un numar de dosar nu cred ca aveti sanse.
Nu se putea renunta Decat in cadrul unui partaj. Nu sunteti unic mostenitor, Sotia supravietuitoare are si ea drept. Trebuie dezbatuta succesiunea mamei si suplimentat certificatul de mostenitor dupa Tata cu cota din apartament, daca nu gasiti niciun partaj, inseamna ca a ramas bun comun, deci fiecare a avut 1/2.
Da, Joha are dreptate nu se putea renunta decat in cadrul unui partaj deorece nu sunteti singurul mostenitor.
Cat priveste insa cota de 1/2 din prezumata de lege, aceasta nu este chiar batuta in cuie si exista posibilitatea sa existe contributii diferite ale sotilor.
Acest aspect insa nu se poate dezbate si nici judeca la un notariat ci doar la instanta de judecata dupa ce aceasta va fi sesizata in mod legal.