avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... actiune in pretentii, conform art 86 al.2 din Legea ...
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

actiune in pretentii, conform art 86 al.2 din Legea 85/2006

Potrivit art.86 al.2 din Legea 85/2006, "in cazul denuntarii unui contract , o actiune in despagubiri poate fi introdusa de catre contractant impotriva debitorului"
In literatura de specialitate unii autori sustin ca aceasta actiune este de competenta judecatorului sindic conform art. 11 din lege, altii(ZRP- de pillda)apreciaza ca art. 11 neinstituind o compenta speciala considera ca solutionarea acestei actiuni ar reveni instantei de drept comun.
Intrebarea este: totusi cine are competenta de a judeca aceasta cerere?
Cel mai recent răspuns: nramona , utilizator 08:58, 10 Iulie 2013
Buna dimineata .
Asa cum se si spune in lege,actiunea poate fi introdusa de catre contractant,cu calitate procesuala activa ,impotriva debitorului.Judecatorul nu introduce actiuni,el le solutioneaza .El poate introduce din oficiu, vicii de fond,procedura,sau altceva ,dar nu actiuni .Ar conveni principiului disponibilitatii procesului civil .
Cu stima,
Marius Bote .
Da, intrebarea se mentine, se introduce cererea in cadrul dosarului de insolventa sau pe dreptul comun?
Buna ziua .
In cadrul dosarului de insolventa,cu o cerere adresata judecatorului sindic.
Marius Bote .
Multumesc frumos pentru raspuns. Cum pot calcula valoarea pentru care cer despagubirile, daca se poate sa ma mai ajuti nitel?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Firma in faliment cu datorii sori67 sori67 In cazul unei firme in insolventa ( inceputa in martie 2009), cu datorii la impozite , tva, contributii, care se afla in stadiul ca lichidatorul sa ceara ... (vezi toată discuția)
Cerere in procedura insolventei alexa231980 alexa231980 buna ziua imi poate cineva explica cum se poate introduce o cerere de atragere a raspunderii membrilor organelor de conducere ( art. 138 din legea 85/2006) ... (vezi toată discuția)
Contestatie formulata de administratorul special bossman bossman Poate formula adm.special o contestatie impotiva unei hotarari a adunarii generale a creditorilor in temeiul disp. art.18 din legea insolventei??? ma ... (vezi toată discuția)