avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj

Buna ziua,
Sotul meu a fost dat in somaj incepand cu data de 02.06 2012
Incepand cu 29 martie 2012 s-a angajat la o firma de paza pe durata determinata de 3 luni ( cate o luna) .In data de21.05 2012 a incheiat un act aditional, cu incepere din data de 20.06.2012 pe o perioada nedeterminata
Intrebarea mea este daca beneficiaza de 30% din somaj
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:25, 10 Septembrie 2012
Imi cer scuze , a fost in somaj incepand cu 2 iunie 2011
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 72.
(1) Persoanele prevãzute la art. 17 alin. (1) şi alin. (2) lit. c) cãrora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţia de şomaj potrivit legii şi care se angajeazã pentru program normal de lucru, conform prevederilor legale în vigoare, şi, ca urmare a angajãrii, le înceteazã plata indemnizaţiei de şomaj beneficiazã, din momentul angajãrii pânã la sfârşitul perioadei pentru care erau îndreptãţite sã primeascã indemnizaţia de şomaj, de o sumã lunarã, acordatã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, reprezentând 30% din cuantumul indemnizaţiei de şomaj, stabilitã şi, dupã caz, reactualizatã conform legii.

(2) Nu beneficiazã de prevederile alin. (1) persoanele care se încadreazã la angajatori cu care au fost în raporturi de muncã sau de serviciu în ultimii 2 ani, precum şi persoanele pentru care plata indemnizaţiei de şomaj a fost suspendatã potrivit art. 45 alin. (1) lit. c), iar ulterior, ca urmare a schimbãrii duratei contractului individual de muncã, plata indemnizaţiei de şomaj înceteazã potrivit art. 44 lit. a).

2. - Asadar sotul nu poate beneficia de cei 30% din indemnizatia de somaj deoarece se incadreaza in textul de lege subliniat de mine mai sus.
- Adica a avut o suspendare a indemnizatiei de somaj, pentru ca a incheiat un CIM pe perioada determinata, dar apoi acest CIM si-a schimbat durata in nedeterminata si, in acest caz, inceteaza plata indemnizatiei de somaj.
Sunt in somaj din data de 9 nov. 2011 ,si am o vechime de aprx 25 ani ,cat am dreptul la somaj? 12 luni sau 15 luni
Va multumesc
Art. 39 din Legea nr.76/2002:
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
....

In speta, veti primi somaj pentru o perioada de 12 luni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de somaj inceteaza daca persoana isi gaseste un loc de munca? Pilu Pilu Buna ziua, as avea rugamintea daca ma poate ajuta cineva, am urmatoarea problema: Baiatului meu i s-a desfacut contractul de munca la data de 27 aprilie 2012, ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj Cossttell Cossttell Buna ziua, as dori sa va intreb de cate ori se poate lua indemnizatia de somaj? De exemplu am o vechime in munca de 25 ani si intru in somaj un an; dupa ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de somaj daridannah daridannah multumesc pt. raspunsuri,am inteles ca voi lua 30% din indemnizatie si daca ma voi angaja si pana sa ma angajez voi lua indemnizatia:rolleyes: (vezi toată discuția)