avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... adeverinta salarii pt somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

adeverinta salarii pt somaj

Buna ziua, va rog sa-mi spuneti cum se numeste exact adeverinta necesara la somaj cu salariile pe ultimele 12 sau 24 de luni. Daca nu vrea sa mi-o elibereze fostul angajator de unde altundeva o pot obtine. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:11, 3 August 2012
1. - Este vorba de Anexa 26 la Normele de aplicare a Legii 76/2002.

- Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 113. - Constituie contravenţie următoarele fapte:

j) neeliberarea de către angajator, persoanelor cărora le încetează raporturile de muncă sau de serviciu, a documentelor prevăzute de legislaţia în vigoare, necesare pentru certificarea stagiului de cotizare realizat în sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj.

Art. 114. - (1) Contravenţiile prevăzute la art. 113 se sancţionează după cum urmează:
a) cele prevăzute la lit. a), b), f), h) şi j), cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei;

Art. 116. - (1) Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevăzute la art. 113 se realizează de organele de control ale Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Inspecţiei Muncii, Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi de către alte organe care, potrivit legii, au dreptul să efectueze control.

2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002

Art.18

(1) In vederea certificarii stagiilor de cotizare si a stabilirii dreptului la indemnizatie de somaj, angajatorii au obligatia de a elibera persoanelor carora le inceteaza raporturile de munca sau de serviciu o adeverinta din care sa rezulte baza lunara de calcul al contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj, stabilita potrivit titlului IX 2 «Contributii sociale obligatorii» din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru fiecare luna din ultimele 12 luni, inainte de data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu, pentru care acestia au retinut si au virat la bugetul asigurarilor pentru somaj contributia individuala prevazuta la art. 27 din lege si au platit contributia datorata de angajator prevazuta la art. 26 din lege, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 26, precum si, dupa caz, urmatoarele:
a) daca inregistreaza debite la bugetul asigurarilor pentru somaj;
b) perioada pentru care nu s-au platit contributiile la bugetul asigurarilor pentru somaj si suma aferenta acestei perioade;
c) daca se regasesc in una dintre situatiile prevazute la art. 34 alin. (2) din lege.


7) Neeliberarea de catre angajator a adeverintei prevazute la alin. (1) constituie contraventie, potrivit art. 113 lit. j) din lege, şi se sanctioneaza cu amenda prevazuta la art. 114 alin. (1) lit. a) din lege de catre organele de control masuri active ale structurilor teritoriale ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Fortei de Munca care au competenta constatarii şi sanctionarii celorlalte contraventii prevazute de lege.

3. Asadar faceti urgent o sesizare la Agentia de Somaj si la ITM pentru a sanctiona pe angajator si a-l determina sa va elibereze adeverinta necesara.
Ultima modificare: Vineri, 3 August 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta somaj oneageo2001 oneageo2001 Ce se poate face in cazul in care angajatorul are debite la Bugetul asigurarilor pentru somaj, refuza sa se scrie acest lucru in adeverinta, iar omul nu ... (vezi toată discuția)
Refuz intocmire adeverinta somaj de catre angajator prest prest Buna ziua. Daca un angajator refuza sa elibereze o adeverinta pt.somaj unui fost angajat,ce este de facut? Dosarul de somaj trebuie depus si nu are lunile ... (vezi toată discuția)
Eliberare adeverinta somaj geangos geangos Buna seara,imi trebuie o adeverinta pt. somaj de la un fost angajator care motiveaza ca datorita volumului mare de lucru nu mi-o poate elibera mai devreme de ... (vezi toată discuția)