avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... iesire din diviziune in urma succesiunii
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

iesire din diviziune in urma succesiunii

Buna ziua,
In urma succesiunii dupa moartea tatalui si odata cu renuntarea mamei la partea ei in favoarea copiilor, au rezultat 2 cetificate de mostenitor, respectiv fratele si cu mine.
Deci casa, terenul de langa casa, gradina si terenurile de la camp au doi mostenitori.
Cum fiecare, in functie de buget, vrea sa-si faca imbunatatiri, sau sa costruiasca ceva, este dificil cand sunt 2 stapani pe aceleasi terenuri si cum fratele meu nu da semne ca ar vrea sa iasa din diviziune, insa vrea sa construiasca si sa modifice diverse, vreau sa va intreb:
1. care ar fi procedura; trebuie sa merg la primarie sa solicit un cadastrist pentru masurarea partilor, sau ce trebuie sa fac sa demarez aceasta procedura, pentru ca eu imi doresc iesirea din diviziune cat mai repede;
2. este un termen limita de la finalizarea succesiunii pana la care poate fi solicitata iesirea din diviziune ?
3. cam cat m-ar costa aceasta procedura ? pentru ca fratele sustine ca este foarte scumpa iesirea din diviziune, iar eu nu prea cred - cadastru la casa, terenul din jurul casei si gradina este facut deja; la pamanturile de la camp nu am nici un interes sa le fac cadastru pentru ca sunt in asociatie si luam produse de pe urma lor;
4. daca eu reusesc sa demarez aceasta procedura -imi doresc din tot sufletul sa pot rezolva in vara asta, cat mai stau acasa - si dupa finalizarea ei, primaria urmeaza sa elibereze certificatele de proprietate ? si in felul asta devenim buni de plata impozitelor, nu ?
5. in cazul de fata, cu certificat de mostenitor, pot solicita autorizatie de constructie sau de demolare ?
Va multumesc din suflet; ma macina problemele astea din 30 iunie de cand s-a finalizat succesiunea si va spun ca ma macina, pentru ca fratele meu ar fi vrut totul integral, pentru el.
cum in certificatele de mostenitor bunurile apar ca parti va trebui sa faceti iesirea din indiviziune. cadastrul ptr casa, teren, gradina trebuie impartit in parti egale, adica facut alt cadastru. de multe ori datorita neintelegerii dintre mostenitori privind partile egale, se ajunge in instanta.
Ca sa iesiti din indiviziune nu exista un termen. Trebuie sa mergeti la un cadastrist sa va faca documentatie cadastrala si apoi la notariat ca sa faceti actul de partaj voluntar.
Ca sa va spun cat costa tb sa mergeti cu actele la notariat ca nu este o suma fixa, e un calcul mai complicat. Din ce judet sunteti?
Cadastru se face si pe proprietari daca acestia ies din indiviziune.
din Prahova. multumesc pentru raspuns
cadastru exista dinainte de a face succesiunea; pe baza cadastrului si a certficatelor de mostenitor de la bunicul s-a facut succesiunea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre dezmembrare. nickwolfy nickwolfy Buna ziua, As dori sa stiu care sunt etapele pe care trebuie sa le urmez pentru a face o dezmembrare in cazul unei mosteniri de pe urma mamei ? (vezi toată discuția)
Poate notarul obiecta la valoarea unuei tranzactii de vanzare-cumparare ? atitirisca atitirisca Buna ziua, Tatal meu impreuna cu cei 3 frati ai lui au mostenit un teren de la parinti. Tata si inca un frate au cumparate(prin chitanta de mana, in ideea ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren gigelas gigelas Buna ziua, Bunicul meu,inainte de deces,a facut testament pentru terenul ce l-a avut,mamei mele si unei surori a mea. Este vorba de un teren in indiviziune si ... (vezi toată discuția)