avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Plata contributie pfa
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Plata contributie pfa

buna ziua,
cum as putea sa-mi platesc eu darile la stat pentru a avea vechime la pensie,cat este minimul care trebuie dat si cum se procedeaza?
Cel mai recent răspuns: mayer , utilizator 11:18, 4 August 2012
Daca nu sunteti si angajat sunteti obligat sa achitati contributia la CAS pentru minim declarat pe declaratia 220, platibil trimestrial.
Trebuie sa faceti contract cu casa judeteana de pensii,ei va vor lamuri.
adica sa platesc 220 roni pe luna sau cat?pentru salariu minim se face sau si mai mic?
Ordinul comun al Preşedintelui ANAF şi al Preşedintelui CNPP nr. 874/221/I.C./2012 (publicat în MO 421/2012) – text integral – a adus in “peisajul” fiscal de la noi “Declaraţia privind venitul asigurat la sistemul public de pensii“, sau mai exact D 600.
Astfel, termenul de depunere este:

- 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se datorează contribuţia de asigurări sociale, pentru contribuabilii care sunt deja înfiinţaţi;
- în 15 zile de la data producerii evenimentului, pentru cei care se înfiinţează după 1 iulie 2012.

Pentru anul 2012, declaraţia se depune de către persoanele care se încadrează în una dintre urmatoarele categorii, începând cu 1 iulie 2012:

a) întreprinzătorii titulari ai unei întreprinderi individuale;
b) membrii întreprinderii familiale;
c) persoanele cu statut de persoană fizică autorizată să desfăşoare activități economice;
d) persoanele care realizează venituri din profesii libere;
e) persoanele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, la care impozitul pe venit se determină pe baza datelor din evidența contabilă în partidă simplă.

A Persoanele nominalizate la categoriile de mai sus se prezinta la organul fiscal în vederea declararii veniturilor numai în situatia în care se încadreaza în una dintre aceste categorii, începând cu data de 1 iulie 2012. – DECI, CEI DEJA INFIINTATI, DACA INCASATI DUPA 01.07.2012 VENITURI INCADRATE LA LITERELE a)-c) ATUNCI DEPUNETI D 600 DUPA 01 IULIE 2012.


ATENTIE – NU TREBUIE SA DEPUNA D 600:

- Contribuabilii al caror venit net anual, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din câstigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat ( 35% x 2117 = 741 lei)
- Persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii ca urmare a obtinerii de venituri salariale sau indemnizatii somaj
- Persoanele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate în sistemul public de pensii
deci cat as plati minim?si pe luna sau la ce interval?
232 ron lunar

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia de stat(cas)-pentru pfa mai este obligatorie? eugenia1 eugenia1 pina acum am platit pensia de stat(cas) pt ca am fost obligata, la inceput nu era valoare mare,dar acum cei 232 lei pe luna mi se par multi pt ca nu prea mai ... (vezi toată discuția)
Contributie pensii narcis.moraru narcis.moraru Sunt PFA dar si angajat cu contract de munca de 2 ore/zi. Sunt obligat sa platesc contributia la pensii pentru venitul cumulat sau pot alege sa o achit ... (vezi toată discuția)
Plata c.a.s sixquads sixquads As dori sa stiu daca avand o inteprindere individuala, dar in acelasi timp fiind pensionar, sunt obligat sa platesc C.A.S pentru activitatea desfasurata prin ... (vezi toată discuția)