avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie sau concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie sau concediere

Buna ziua! Am o verisoara care lucreaza la un cabinet stomatologic ca asistenta si as vrea sa stiu in cazul in care si-ar da demisia ar primi somaj? sau doar in cazul in care e concediata primeste somaj?? Problema e ca contabila e si ea in concediu, daca ar vrea sa isi de-a demisia sau ar fi concediata unde ar trebui sa-si depuna cererea? si daca trebuie sa fie cu preaviz..oricum o intrereseaza care sunt procedurile si in care din cazuri ar putea primi somaj
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cinthya , utilizator 23:24, 5 August 2012
In cazul in care incetarea raportului de munca se face prin demisie sau cu acordul ambelor parti , fostul salariat nu beneficiaza de somaj.

Pentru a se putea beneficia de somaj , ar trebui ca raportul de munac sa inceteze in baza unuia dintre articolele mentionate mai jos:
a) incetarea raportului de munca în temeiul art. 56 lit. b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;

b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
.....

Demisia poate fi cu sau fara preaviz ... Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii. Exceptia fiind demisia fara preaviz , in conditiile art.81 alin.7 si 8 C.mun.
Sa inteleg ca doar in cazul concedierii va putea primi somaj?? Care sunt actele ce trebuie depuse de angajator pt concediere si care trebuie depuse de salariat pt demisie?? si unde trebuie depuse aceste acte??
Multumesc!
De exemplu, concedierea pentru desfiintarea postului presupune:
- hotarare AGA de desfiintare a postului
- instiintare salariatului privind desfiintarea postului si intrarea lui in preaviz ..cu toate ca nu are cadru legal
- emiterea deciziei de concediere la terminarea preavizului

Pentru demisie:
- cererea salariatului prin care anunta incetarea raportului de munca prin demisie ... cerere care se nregistreaza de care angajator
- la terminarea preavizului sau la data renuntarii totale sau partiale la termenul de preaviz de catre angajator , acesta va emite decizia de incetare a raportului de munca.
ANGAJATOR :

Se va emite o decizie de concediere in baza art. mentionate de colegul meu anterior, care se va comunica salariatului sub semnatura.

SALARIAT :

O simpla cerere prin care sa precizeze ca isi da demisia incepand cu data de .......

In cazul in care salariatul poate demonstra ca nu i-au fost respectate clauzele din contractul de munca sau cele referitoare la sanatatea si securitatea in munca nu este obligat sa respecte termenul de preaviz, avand posibilitatea de a nu se mai prezenta la locul de munca din momentul depunerii cererii de demisie. Dar ar fi recomandabil sa precizeze aceste aspecte in cererea de demisie.

B-)


va multumesc pt raspunsuri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfiintarea postului - etape euzoom euzoom Lucrez la societatea A de 9 ani . Am fost înștiințată verbal ca urmează să mi se desființeze postul de muncă. Mi s-a propus un alt loc de munca la ... (vezi toată discuția)
Preaviz fara dreptul de a beneficia de indemnizatie de somaj eremieaelena eremieaelena Buna seara, Sotul meu a lucrat 10 luni la o firma care s-a desfiintat si a fost infiintata alta,iar dupa o luna s-a desfiintat postul si firma ii acorda doar ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa ccc simina_28 simina_28 Buna ziua.In luna septembrie mi se termina cei 2 ani de concediu pentru cresterea copilului.Nu am cu cine sa il las asa ca sunt nevoita sa imi dau demisia de ... (vezi toată discuția)