avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 740 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere emisa de angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere emisa de angajator

Buna ziua,

Pe data de 05 ale lunii, dupa o perioada de concediu medical soldata cu 2 internari, mi s-a adus la cunostiinta de catre superiorul ierarhic, angajarea altei persoane pe postul meu.
In urma unor discutii cu reprezentantul H.R., care a apelat la toate uneltele de intimidare, pentru a ma determina sa demisionez; acesta impreuna cu reprezentantii firmei au luat decizia restructurarii postului, singura cale legala din partea lor pentru a ma determina sa plec din firma.
Instiintarea de preaviz, am primit-o astazi si contine, desfiintarea unor posturi datorita situatiei economice nefavorabile.
Mi se aduce la cunostiinta, ca societatea nu dispune de locuri vacante similare(chiar daca in urma cu o saptamana au angajat o alta persoana).
Preaviz conform art.73, 20 de zile lucratoare de la data luarii la cunostiinta a prezentului preaviz, contractul individual de munca sa inceteze conform art 58 coroborat cu art. 65 alin 1 si 66 din codul muncii.( in prealabil mi s-a spus ca acest contract se va desfinta doar conform art 65 alin 1 ).
Pot absenta 4 ore /zi., fara modificari salariale. Mi s-a mai trecut si art 67.CM, art 78 alin 1 si 2, CCMUN 2007-2010, voi beneficia de o compensatie egala cu un salariu lunar, in afara drepturilor salariale la zi, si art 82 alin 1 CCMUN.

Intrebare: Ce efecte negative au articolele coroborate, ma intereseaza in special art. 58
Desfacerea contractului de munca se poate face doar cu art 61 alin 1?
Se poate face contestatie, in cazul in care nu sunt de acord cu art 58?
Daca nu semnez instiintarea, ce implica?
Decizia de desfacere a contractului individual de munca conform art. 65 alin 1, trebuie emisa si inmata odata cu inmanarea instiintarii de preaviz?
In acest moment sunt obligata, sa inmanez instiintarea de preaviz semnata. Ce pot face in aceasta situatie?

As vrea sa stiu daca se poate contesta instiintare de preaviz si decizia?


Va multumesc anticipat.
Astept raspuns urgent.

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:16, 14 Ianuarie 2009
1. Art.58 se refera la definirea concedierii si clasificarea motivelor de concediere în motive care ţin de persoana salariatului şi motive care nu ţin de persoana acestuia.
Art.61 C.mun. se refera la cazurile de concediere pentru motive care ţin de persoana salariatului ...
Dvs ati fost concediat in baza art.65 alin.1 C.mun. - Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.

Decizia de incetare a c.i.m. in baza art.65 alin.1 C.mun. se va emite dupa terminarea perioadei de preaviz.
In termen de 30 de zile de la data comunicarii deciziei de concediere , aveti posibilitatea sa formulati contestatie la Tribunalul judetean in a carei raza teritoriala aveti domiciliul.
Se contesta decizia de concediere si nu instiintarea de preaviz.
Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul muncii - contract de munca, demisie, salariu si altele Gabriella& Gabriella& Buna ziua, am nevoie de sfaturile si indrumarile dumneavoastra in urmatoarea problema: Am primit de la Angajator o Notificare : care suna in felul urmator ... (vezi toată discuția)
Desfiintare punct de lucru - somaj Arion Ramona Arion Ramona Buna ziua, am mai multi angajati pe care va trebui sa ii disponibilizez caci vom inchide punctul de lucru, aproximativ 10 pers. carora va trebui sa le dam ... (vezi toată discuția)
Articol decizie de incetare contract de munca analici analici Buna ziua care este Art.pentru incetarea ctr.munca - desfintarea postului. Multumesc (vezi toată discuția)