avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... antrenarea raspunderii penale
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

antrenarea raspunderii penale

Buna ziua
Am urmatoarea problema : am preluat de la o persoana o societate comerciala. La prima verificare, din actele contabile situatia era exact cea prezentata de asociatul unic si administrator totodata . Dupa ce am intrat in posesia intregii arhive , am descoperit ca de fapt aceasta societate nu facuse altceva decat, prin operatiuni bine puse la punct, sa spele bani. Probabil de asta a tinut atat de mult proprietarul sa o cesioneze fara bani . Pot face plangere penala impotriva celui care mi-a cesionat societatea prin antrenarea raspunderii penale impotriva sa ca fost asociat unic si administrator ?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:03, 5 August 2012
Da, puteti depune o plangere penala la Parchet, pentru savarsirea infractiunii de inselaciune prev. si ped. de art. 215 din Codul penal.

Capitolul IV
INFRACŢIUNI CONTRA DEMNITÃŢII
Art. 215
Înşelăciunea
Inducerea în eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos material injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 12 ani.
Înşelăciunea săvârşită prin folosire de nume sau calităţi mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 15 ani. Dacă mijlocul fraudulos constituie prin el însuşi o infracţiune, se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.
Inducerea sau menţinerea în eroare a unei persoane cu prilejul încheierii sau executării unui contract, săvârşită în aşa fel încât, fără această eroare, cel înşelat nu ar fi încheiat sau executat contractul în condiţiile stipulate, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută în alineatele precedente, după distincţiile acolo arătate.
Emiterea unui cec asupra unei instituţii de credit sau unei persoane, ştiind că pentru valorificarea lui nu există provizia sau acoperirea necesară, precum şi fapta de a retrage, după emitere, provizia, în totul sau în parte, ori de a interzice trasului de a plăti înainte de expirarea termenului de prezentare, în scopul arătat în alin. 1, dacă s-a pricinuit o pagubă posesorului cecului, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută în alin. 2.
Înşelăciunea care a avut consecinţe deosebit de grave se pedepseşte cu închisoare de la 10 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi.
Sfatul meu este sa consultati un contabil.
De unde stiti ca s-au spalat bani?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce prevede art. 215 ? Myoararoshu Myoararoshu Buna seara, puteti sa-mi spuneti unde si ce contine art. 215 C.P.? Multumesc, Mioara (vezi toată discuția)
Urgenta ment ment Buna ziua va rog. ce inseamna. înşelăciunea (art. 215 C.p.) art.26 rap.la art.288 Cp? va multumesc (vezi toată discuția)
Complicitate picika picika buna cu ce se pedepseste complicitatea in inselaciune? multumesc (vezi toată discuția)