avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contractul de arenda
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contractul de arenda

Buna ziua,detin cateva suprafete de teren in arenda,si de anul trecut sunt in litigiu cu unul dintre arendatori,acesta m a actionat in instanta sub mentiunea de reziliere a contractului,plata arendei pe anii 2010-2011,2011 2012,dupa care a trimis si o notificare prin care contractul ar fi reziliat.Cu toate astea desi eu am pregatit terenul in toamna anului trecut acesta a cultivat suprafata pe care o detineam in arenda,dupa care a solicitat adeverinta dela primarie, pt apia.cand am mers la primarie mi s a spus ca s a eleiberat adeverinta propietarului,si nu se poate elibera alta.Am facut demersurile necesare iar acum suntem chemati la apia deoarece suntem suprapusi.Dela primarie mi s a spus ca trebuia sa ma inregistrez in registrul agricol in fiecare an cu culturile,si mi s a eliberat adeverinta doar pe celelalte suptafete utilixate mai putin pe acela cu care sunt in litigiu.dela apia nu mi s a solicitat anul trecut adeverinta si nici anul acesta deoarece nu am schimbat suprafetele utilizate,Este legal sa nu mi se elibereze acea adevarinta care i mi este solicitata de catre apia,pe suprafata utilizata?daca mie mi s a eliberat aceasta adeverinta in 2010,si dece mi s a eliberat doar pe o parte iar partea care este obiectul acestei intilniri la apia i mi este refuzata.Mie nu mi a spus nimeni niciodata ca trebuie sa declar la registrul agricol al primariei culturile?ia r a doua adeverinta daca contractul este sau nu reziliat la nivel de primarie scrie ca sunt inregistrata la primarie cu acel contract dar ca au si o notificare de la un cabinet de avocatura prin care este reziliat.Va rog frumos sa ma ajutati deoarece eu nu inteleg nimic!urmatorul termen la instanta este pe 1 oct.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Mihaela Enache , Avocat 21:11, 5 August 2012
depinde foarte mult ce scrie in contractul de arenda si in ce masura notificarea de reziliere produce efecte. Ati platit arenda pe anii aia pe care arendatorul va solicita plata?

APIA v-a cerut vreun ban inapoi?
in situatia data, daca contractul a fost incheiat pe o durata mai mare de ani, pana cand o instanta judecatoreasca se pronunta asupra rezilierii contractul in termen este valabil si opozabil tuturor, atat fata de APIA cat si fata de primarie. In cazul in care nu va este recunoscut dreptul de arendare puteti solicita instantei fie in cadrul aceluiasi proces fie separat recunoasterea acestu drept pana la solutionarea definitiva si irevocabila a litigiului...
nu e chiar asa. daca in contract este prevazut un pact comisoriu de gradul 4, atunci notificarea de reziliere a contractului facuta de arendator este valabila, iar contractul a incetat din acel moment.

ce prevede contractul referitor la reziliere?
v-ati platit arenda?
contradictia este tot la el care si anul trecut dupa ce am semanat floare m a supradeclarat la apia,facandu ma sa pierd timp si bani,apoi a venit solicitindu mi banii pe subventie bani care i am explicat ca nu i se cuvin,dupa care m a dat in judecata pt reziliere motivand si anul agricol 2011 2012,in motivele sale la plata arendei, dupa deschiderea procesului a trimis notificarea,cu toate ca nu avea o hotarire judecatoreasca definitiva acestuia i s a eliberat adeverinta de catre primarie pt apia,acesta nu locuieste in romania,si fratele sau se ocupa noi ne am achitat arenda dar el sustine ca nu trebuie demonstrat in instanta.Dar primaria refuza acum sa i mi eliereze adeverinta pe suprafata utilizata sustinind ca nu am mers in ultimii doi ani sa declar la registrul agricol suprafata utilizata si cu cultura pusa lucru pe care eu nu am stiut ca trebuie sa il fac,dupa care mi a eliberat adeverinta dar fara aceasta suprafata.Deci cum mi se elibereaza la aceasta data o ADEVERINTA cu celelalte suprafete mai putin cu aceasta pt care sunt chemata la apia. si pe care s a comis o ilegalitate de i s a eliberat adeverinta pt apia.Dece nimeni nu stie daca esre reziliat sau nu ?La nivel de primarie nu este reziliat dar au o notificare?
Eu doresc o adeverinta de la registrul agricol cu toata suprafata utilizata in 2012 ei spun ca nu pot ca nu am declarat culturile dar mi se da la celelalte suprafete...DECI LEGAL TREBUIE SA I MI ELIBEREZE PE TOATA SUPRAFATA SAU NU?DECE DOAR PARTIAL SE POATE SI CEA PT CARE ESTE ATATA TAM TAM NU?
solicitati in scris sa vi se elibereze aceasta adeverinta. veti primi un nr de inregistrare de la ei. daca refuza, trimiteti prin posta cu confirmare de primire.
anexati contractul de arenda si specificati ca acest contract nu este reziliat intrucat nu exista o hotarare irevocabila in acest sens, iar notificarea trimisa de arendator nu produce efecte, fiind incidente dispozitiile art. 1020-1021 din vechiul cod civil care prevad ca rezilierea trebuie facuta numai in instanta (repet, nu am vazut contractul...sper sa nu fie inserat un pact comisoriu de gradul 4 - v-am intrebat mai sus, dar n-ati raspuns).

in 30 de zile sunt obligati sa va raspunda in sens afirmativ sau negativ.

impotriva raspunsului negativ sau a refuzului de a raspunde faceti actiune in instanta la tribunal, sectia contencios administrativ.

in opinia mea, va trebui sa apelati la un avocat.
Ultima modificare: Duminică, 5 August 2012
Mihaela Enache, Avocat

Alte discuții în legătură

Contract de arenda bkk bkk buna seara,acum 2 ani am luat in arenda un teren prin contract inregistrat la primarie,anul trecut dupa insamantare propietarul a incercat sa declare suprafata ... (vezi toată discuția)
Prelungire contract de arenda jordan_a2010 jordan_a2010 Am situatia urmatoare: Un contract de arenda pentru o suprafata de 3000m incheiat la 01.09.2010 pe 3 ani pana in 01.09.2013 si inregistrat la primarie asa cum ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract de arenda frasin frasin Am un contract de arenda, eu fiind arendatorul. Arendasul nu si-a indeplinit obligatiile din contract (nu a dat toata cantitatea de cereale prevazuta si nici ... (vezi toată discuția)