avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 732 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... conducerea cu perrmisul suspendat sub influenta ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

conducerea cu perrmisul suspendat sub influenta alcolului.....

Buna ziua, as avea o intrebare si as dorii un raspuns cat mai rapid daca sunteti amabili..... Acum cateva zile cineva apropiat mie a condus cu permisul suspendat sub influenta alcolului lovind o caruta, dar neproducanduse mari pagube sau ranirea grava a conducatorului carutii, acum intrebare mea este ce o sa se intample e posibil sa faca puscarie, lund incosiderare si faptul ca ``pagubitul`` nu a depus plangere..... MULTUMESC
Cel mai recent răspuns: TDorina , utilizator 19:37, 6 August 2012
Chiar daca " pagubitul" nu a depus plangere, ceea ce a facut cunostinta dvs. se incadreaza in codul rutier astfel:
Art.86. - alin (2) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de catre o persoana al carei permis de conducere este necorespunzator categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv sau permisul i-a fost retras sau anulat ori careia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendata sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
Daca in urma analizei sangelui in functie de rezultat poate fi cercetat si pentru:
Art.87. - (1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de catre o persoana care are o îmbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani.
Ultima modificare: Luni, 6 August 2012
TDorina, utilizator
Nu conteaza ca pagubitul nu a depus plangere.Daca fapta a ajuns la cunostinta politiei,prietenului dv i se va face dosar penal pt conducere sub infl alcoolului(daca avea peste limita legala admisa),conducere fara permis si distrugere din culpa.Inteleg ca persoana din caruta nu prea a fost ranita dar daca a fost nevoie de peste 10 zile de ingrijiri medicale atunci se va retine si infractiunea de vatamare corporala din culpa.

La un numar de 3-4 infractiuni aflate in concurs mi se pare greu sa scape fara executare dar acum depinde si de antecedente daca exista sau nu,de comportamentul pe timpul urmaririi penale,de marimea pagubei,de rezultatul produs etc.Sunt detalii care pot face diferenta.

E foarte important sa nu fi avut alcolemia peste limita de 0.80g/l,in acest caz fericit cred ca va scapa doar cu o amenda penala.
ContSters258804, utilizator

Nu conteaza ca pagubitul nu a depus plangere.
Plangerea se referea la infractiunea de distrugere din culpa.
Asa cum am aratat, pentru infractiunile enuntate, punerea in miscare a actiunii penala se pune din oficiu.

TDorina, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident cu masina imprumutata, sofer fara permis, raspunderea proprietarului oliviu 35 oliviu 35 Ce se poate intampla daca eu am dat masina unui tanar de 24 de ani fara sa stiu ca nu are permis el facand accident pe un drum pe camp disrtugand masina , ... (vezi toată discuția)
Prins beat,minor si fara permis cristiano18 cristiano18 Un prieten de al meu a fost prins conducand masina sub influenta bauturiilor alcoolice avand 0,68 in aerul expirat ,ne avand permis de conducere (17 ani) ce ... (vezi toată discuția)
Baut, fara permis de conducere, tractor neinmatriculat avand atasata o caruta. consecinte? ContSters326208 ContSters326208 ce pedeapsa risca daca a fost prins de politia rutiera fara permis baut,cu tractorul neinmatriculat,avand atasata la el o caruta normal care nu poate fi ... (vezi toată discuția)