Buna ziua,
As dori sa va intreb daca se poate incheia un act aditional pt formare profesionala in cazul in care nu va fi vorba de urmarea unui curs ci de dobandirea experientei . De exemplu un angajat este calificat dar nu are experienta, dupa 6-9 luni de lucru cu experienta acumulata pleaca la alt angajator. Ca sa se evite acest aspect se doreste introducerea unei clauze in contract prin care cel angajat nu poate placa numai dupa 2 ani, daca totusi demisioneaza inainte de cei 2 ani, va plati o suma stipulata in clauza respectiva. Va rog sa-mi spuneti ce solutie are angajatorul.
La doua intrebare, raspunsul este NU, nu este valabila o astfel de declaratie.
Nici clauza de formare profesionala nu puteti semna in conditiile descrise in primul mesaj.
Sau, mai precis, puteti scrie si determina salariatul sa semneze orice bazaconie, insa, daca salariatul va pleca si nu va plati respectiva despagubire, nu veti putea obtine acei bani in instanta.
Cu alte cuvinte, in urma unei clauze de formare profesionala, veti putea obtine in instanta numai acei bani pe care veti dovedi ca i-ati cheltuit (cu factura, chitanta, bon fiscal etc) pentru formarea acelui salariat.
Anticipez ca va trece prin cap si va raspund: nu veti putea dovedi ca trebuie sa va plateasca angajatul contravaoarea salariilor colegilor care l-au invatat meserie.
Metodele unitatii sa isi pastreze angajatii nu tin de legislatie si nici de "legarea de glie prin despagubiri". Angajatorul nu poate sa retina salariatii sub amenintarea unor daune, pentru ca s-ar incalca libertatea alegerii locului de munca si a profesiei. Ar trebui sa isi motiveze salariatii in alt fel decat cu amenintari :(
Acord de fidelitate
alina_f_c
atunci cand m-am angajat, dupa ce mi s-a incheiat CIM, angajatorul m-a pus sa semnez un Acord de fidelitate, :sorry:in care sunt mentionate cateva clauze de ... (vezi toată discuția)
Clauza
james007
Buna dimineata (de acum),
am si eu o problema. De un an si jumatate lucrez la o firma care face parte dintr-un concern multinational. Am un contract pe ... (vezi toată discuția)
Clauza reziliere
bobams
buna seara,
am o intrebare, daca am contract de munca, pe 3 ani, minim..si clauza de reziliere de 6000 euro, ce este de facut in aceasta situatie, pentru ca ... (vezi toată discuția)